Část 52.

1K 117 22
                                    

„Jasně, přece nemůžu nechat kámoše na jeho narozeniny samotného!"

Mně se společnost bude taky hodit, poslední co chci, je sedět doma, civět do zdi a přemýšlet nad svým neutěšeným stavem.

V autě už měl Mike lepší náladu, a dokonce si broukal s rádiem.

„Mikeu? A s kým jsi trávil své narozeniny jiné roky. Neříkej mi, že nemáš žádné přátele."

„No, vlastně nemám, akorát kluci z ochranky, ale ti jsou všichni pryč. Narozeniny jsem každý rok slavil s Rivim!"

„Vážně? S tím sucharem? To musela být příšerná nuda!" podivil jsem se.

„Ani ne, jsem zvyklý s ním trávit téměř veškerý čas a když ho poznáš, zjistíš, že je docela dobrý společník. Jen prostě trvá, než se někomu otevře. Akorát je na tom blbé, že nepije, ale to si vynahradím letos s tebou," zasmál se a já už tušil zítřejší bolehlav.

„Ok, není problém, kam vlastně jedeme?" byl jsem zvědavý.

„Do Gourmet," řekl nevzrušeně.

„Proč zrovna tam? Je to tam strašně drahé a já tam nemůžu..." zhrozil jsem se.

„Ale můžeš a ceny neřeš, vždycky jsem tam slavil narozeniny a nebudu to měnit!" stál si za svým.

„Jo, jsi stejný jako on, už chápu, proč si tak rozumíte, jenže já tam vážně nemůžu, pracoval jsem tam a den ze dne jsem odtamtud odešel, budou se na mě dívat hrozně!"

„S tím se netrap, pokud jsi tam pracoval, dobře víš, že šéf je v pohodě a určitě se na tebe nezlobí..."

Přes mé protesty Mike objednal i specialitu restaurace, kterou miluju a skvostné červené víno, které se ke zvěřině skvěle hodilo. Mé chuťové pohárky jásaly a Mike byl skvělý společník. Probrali jsme všechno možné, jen o Levim a práci jsme se nebavili. Měl jsem pocit, jako by se toho tématu Mike bál. Až po flašce vína sebral odvahu a osmělil se.

„Řekni mi, Erene, co jste si udělali?"

„Co jako?" nechápal jsem.

„Přiletěl jsi z Německa bez něj, on zmizel a ty vypadáš, jako bys týden nespal. Něco jste si museli udělat, protože on by se nikdy od své ochranky neodpoutal. Ty sám dobře víš, že potřebuje dohled, nejen pro jeho bezpečnost z vnějšku, ale i před novináři a to ani nemluvím o jeho zdraví, zvlášť v této šílené koroňácké době!"

Během druhé lahve vína jsem mu všechno vypověděl, dokonce i to, že jsme ho podezírali, že on je ten zrádce, načež jsem viděl, jak se urazil, ale přesto poslouchal dál. Už se přes to docela přenesl, protože si svoje vyslechl i od Leviho, který ho po telefonu nařknul. On mi na oplátku vypověděl, jak přišel na to, že zrádce je doktor Pixis.

„Přiznal se ke spoustě věcí, hromadu věcí jsme taky už věděli, protože vyplynula napovrch už dříve," podotkl, „doktora oslovila čínská tajná služba s tím, ať Riviho nějak zastaví ve výzkumu léku a vakcíny. Bylo jim jedno jak, dokonce ho přemlouvali, ať se ho zbaví, což doktor odmítl, ale slíbil, že mu znemožní pracovat. Číňané totiž nechtěli, aby vakcínu našel americký vědec. Rivi nebyl jediný, na koho pořádali hon, ale vše se týkalo jen vědců z Ameriky, později vysvětlím.
Původně na to nechtěl přistoupit, ale po řádném naplnění jeho účtu a s ujištěním, že vakcínu přinesou čínští vědci, jim na to kývl. Odmítl však Leviho zabít, pouze slíbil, že mu znemožní pracovat.
Jak byl ošetřovat Riviho po jeho únosu, vyslechl rozhovor ochranky, že jeho a tebe odvezou do Aspenu.
Když připravoval léky a nezbytnosti na Riviho pobyt, vytiskl také upravený soupis jeho alergenů, který vždycky v jeho lékárničce býval. Počítal s tím, že to nezvládne a bude muset volat sanitku, a tak ho bude mít pod kontrolou. To byla jedna část jeho plánu, který ale nemusel nutně vyjít. Proto měl připravenou ještě zálohu.
Shodou okolností v Aspenu bydlí jeho bratranec Jean, kterého přesvědčil, nejspíš několika procenty z jeho finanční provize, aby se pokusil nějak Riviho zneškodnit," napil se vína, ale pokračoval dále.

„Hochu, ten Jean vám slídil okolo chaty a vy jste si toho ani jeden nevšimli. Je mi však jasné, že jste asi měli jiné starosti," mrknul na mě.

Hodil jsem po něm vražedný výraz ala Levi – tedy skoro – ale on na to nehleděl, jen se uculil a pokračoval dál.

„Jednou tě uviděl odjíždět, a tak si řekl, že chatu nějak nenápadně zapálí, aby to vypadalo jako nehoda. Nevím, jak ten idiot přišel na tu cihlu, ale v podstatě mu to klaplo. Chtěl to zaonačit, že jel náhodou okolo a byl ten hrdina, který Riviho vytáhne z plamenů a následně opět doručí do náruče doktora Pixise. Nepočítal ale s tím, že Rivi bude natolik v pohodě, že oheň stihne uhasit a do toho ses pak ještě vrátil ty, takže se stáhnul.
Když nic nevyšlo, čínská tajná služba najala teroristy, aby se Leviho zbavili, nebo jej aspoň přinutili jim vydat výzkum a pak ho někam uklidili, nejspíš však nadobro, aby nemohl mluvit.
Nejhorší je, že to dělali pod záštitou Amerického Národního zdravotního institutu, potažmo i celé Americké vlády.
Asi neposloucháš moc televizi, ale tohle všechno už je venku, Levi už je v bezpečí. Kdyby na něj někdo zaútočil, všichni by věděli, kdo v tom má prsty. Není to jenom nějaký no name panáček, o kterém se nemluví. Teď když s Hanji našli vakcínu, tím více. Tahle popularita je nám teď nakloněna. Padlo by to přímo na hlavu americké vlády a dovedeš si myslím představit, že o takový skandál určitě nestojí. Kromě toho vakcína už je venku, tudíž jeho zneškodnění nebo uklizení někam pryč, už je bezpředmětné," završil své povídání Mike. Já jsem byl ale stále mimo. Nechápu, co s tím má společného naše vláda, proč by jako nechtěla, aby americký vědec vynalezl vakcínu, vždyť je to na hlavu postavené.

„Já to nechápu," svěřil jsem se se svým zmatením.

„Tak od začátku: V roce 2015 za Obamovy vlády chtěl Národní zdravotnický institut studovat Coronaviry přímo zde ve Státech. Tehdejší vláda to však nepovolila, a tak i přes zákaz ředitel NZI Anthony Fauci přesunul výzkum do Číny, konkrétně do Wu-chanu, ve kterém se nacházely dvě laboratoře s vědci, kteří se SARS už zabývali. K tomu jim dal grand 3.7 milionů dolarů.
Virus se měl cíleně vypustit a pozorovat jen na malém procentu populace. Na tohle přišla Světová zdravotnická organizace někdy na přelomu minulého roku, nicméně se jim to zvrtlo. Virus neměl být v žádném případě takto agresivní, infekční, a hlavně tak jednoduše přenosný. Asi tam byly i další aspekty, jakože chtěli zbavit čínskou ekonomiku od starých a nemocných lidí, kteří nepřinášejí žádný zisk. Tohle ti však nikdo z nich samozřejmě nepřizná. Verze pro celý svět zní – virus zmutoval ze zvířat, tedy konkrétně z netopýrů, což jak sám uznáš nejsou zvířata nám moc geneticky podobná. Tohle popře každý molekulární genetik, že není možné, tak šílený přenos z netopýra na člověka, že tohle příroda nikdy nemohla provést, ale o tomto si už povykládej s Rivim, pokud tě to zaujalo.
Udělali chybu a chybu udělal i Národní zdravotní institut. Přestože byl výzkum v podstatě americký, čínská vláda jim položila nůž na krk, že s vakcínou přijdou čínští vědci, snad aby nemuseli čelit žalobám a že by tímto celému světu zavřeli hubu. NZI souhlasil s podmínkou, že celá tahle machinace nevyleze na povrch. Nakonec to stejně prasklo. Vědci nemluvili, paradoxně to byli lidé jako Pixis a další jemu podobní."

„No... tak to je drsné..." nevěřil jsem vlastním uším. Vlády experimentují s viry, paráda! Spoustu věcí už  jsem slyšel od Erwina, ale  tohle? Co nás ještě na tomhle světě čeká, o čem všem my vůbec nemáme ani ponětí?

Co se ve světě děje! Raději ani nemyslet.

2020 ✔️Where stories live. Discover now