XIX

96 4 0
                                    


Merlaison Balesi

Ertesi gün bütün Paris, belediye meclisi üyelerinin kral ve kraliçe için vereceği baloyu konuşuyordu, XIII. Louis ve Anne d'Autriche kralın en gözde bestesi olan Merlaison balesini sergileyeceklerdi.

Gerçekten de, belediye sarayında sekiz günden beri bu tören gecesinin hazırlıkları yapılıyordu. Kentin marangozu davetli hanımların yer alacakları bir tribün inşa etmiş, bakkal da salonları o dönem için fazlasıyla lüks sayılabilecek bir şekilde, iki yüz beyaz mumla donatmıştı. Nihayet yirmi kemancı tutulmuş, bütün gece boyunca çalacakları için kendilerine her zamankinden iki kat fazla ücret ödenmişti.

Sabah onda kralın muhafız birliğinde görev yapan Mösyö de La Coste, beraberindeki iki subay ve çok sayıda muhafızla birlikte gelip, belediye evrak memuru Clément'dan belediye sarayının bütün oda ve bürolarının anahtarlarını istedi. Derhal kendisine teslim edilen bu anahtarların üzerinde hangi odaya ait olduklarını belirten bir not vardı. Mösyö de La Coste, o andan itibaren bütün odaların ve koridorların güvenliğinden sorumluydu.

Saat on birde muhafız yüzbaşısı Duhallier, beraberindeki elli adamını görev yapacakları kapılara yerleştirdi.

Saat üçte, biri Fransız, diğeri İsviçre askerlerinden oluşan iki muhafız birliği daha geldi. Fransız muhafız birliğinin askerlerinin yarısı Mösyö Duhallier, yarısı da Mösyö des Essarts'ın adamlarından oluşuyordu.

Akşam altıda davetliler içeri girip, büyük salonda kendileri için hazırlanmış tribünlere yerleşmeye başladılar.

Saat dokuzda, belediye başkanının eşi geldi. Protokolde kraliçenin ardından geldiği için, belediye meclisi üyelerince, kraliçenin karşısındaki locaya alındı.

Saat onda, şehrin dört okçu tarafından korunan hazine dairesine ve onun hemen karşısındaki Saint-Jean kilisesine bakan küçük salonunun ziyafet masasının üzerinde kral için hazırlanan reçeller sergilendi.

Saatler gece yarısını vurduğunda, haykırışlar ve alkış sesleri duyuldu. Kral, Louvre'dan belediye sarayına giden, rengârenk fenerlerle ışıl ışıl aydınlatılmış caddede ilerliyordu.

Çuhadan cüppeler giymiş olan belediye meclisi üyeleri, önlerinde ellerindeki şamdanlarla yürüyen zabıta memurlarıyla birlikte merdivenlere çıkmak üzere olan kralı karşıladılar. Tüccarbaşının hoş geldiniz konuşması sırasındaki iltifatlarına, kral bu kadar geç kaldığı için üzgün olduğunu belirterek karşılık verirken, suçu kendisine saat on bire kadar devlet meselelerinden söz eden kardinale attı.

Tören giysileri içindeki majestelerine belediye başkanı, Soissons kontu, başrahip, Longueville dükü, Elbeuf dükü, Harcourt kontu, La Roche-Guyon kontu, Mösyö de Lian-court, Mösyö de Baradas, Cramail kontu ve Şövalye Souverat eşlik ediyordu.

Herkes kralın hüzünlü ve düşünceli olduğunu fark etmişti.

Kral, belediye başkanı, kraliçe ve belediye başkanının eşi için içlerinde maskeli balo giysileri bulunan birer bölme hazırlanmıştı. Senyörler ve majestelerinin nedimeleri de bu amaçla kendileri için hazırlanmış odalarda giyineceklerdi.

Kral, bölmesine girmeden önce, kardinal gelir gelmez kendisine haber verilmesini emretti. Kralın girişinden yarım saat sonra, kraliçenin gelişini haber veren yeni alkış sesleri duyuldu. Belediye meclisi üyeleri daha önce yaptıkları gibi, önlerinden giden zabıta memurlarıyla birlikte bu değerli konuklarını karşılamaya gittiler.

Salona girdiğinde, kraliçenin de tıpkı kral gibi üzüntülü ve yorgun olduğu dikkatleri çekti.

O sırada, küçük bir bölmenin o ana dek hep kapalı duran perdesinin aralanmasıyla, İspanyol süvarisi giysileri içindeki kardinalin solgun yüzü belirdi. Gözlerini kraliçenin gözlerine diken kardinalin, dudaklarına sevincini belli eden korkunç bir gülümseme yayıldı; kraliçe elmaslarını takmamıştı.

Üç SilahşörlerWo Geschichten leben. Entdecke jetzt