XV. I've played all my cards

88 8 0
                                    

Život v tábore sa vrátil do normálu, aj keď tam už nebol Wells. Všetci, čo mohli, zapájali ruku k dielu a stavali hradby okolo tábora na ochranu pred zemšťanmi, vrátane Arrana a Terry.
Arranovi horúčka prešla po dvoch dňoch, ktoré strávil vo výsadkovej lodi. Clarke mu dala trochu odvaru z chalúh, čo zostal a o chvíľu mu horúčka klesla. Rameno ho síce ešte stále bolelo, dokázal však zväzovať kláty dreva, ktorým Terra vyrezávala ostré hroty.
„Skús ich robiť trochu tenšie," ozval sa a utiahol uzol. „Potom možno budú účinnejšie."
Terra po ňom hodila jeden z jej vražedných pohľadov. Stále jej liezol na nervy, aj keď sa všemožne snažil. Nechuť, ktorá sa jej zračila v tvári zakryla sileným falošným úsmevom. „Isteže, pán inžinier,"
Arran si odfrkol a bez slova zväzoval kláty ďalej. Vtom sa však strhol krik.
„Ty hajzel!" začula a napla sluch. Pustila nôž na zem a aj klát jej vypadol z rúk. Ten však padol priamo Arranovi na nohy. Zrúkol od bolesti a do klátu ešte aj od zúrivosti kopol. Zmraštil tvár.
Terra si ho nevšímala a upriamila pozornosť na blonďavú hrivu vlasov, ktorá sa rútila priamo na Murphyho.
„Čo máš za problém, dopekla?" ohradil sa Murphy, keď doňho Clarke strčila dlaňami. Zatackal sa a rozhodil rukami.
„Spoznávaš tento nôž?" oborila sa naňho a šibrinkovala mu čepeľou pred nosom.
Murphymu sa rozjasnila tvár. „Kde si ho našla?" Majetnícky sa za ním natiahol. Clarke však uhla a Murphy šmahol rukou do prázdna.
„Presne tam, kde si zabil Wellsa," zasyčala zlostne a Terra videla, ako zaťala sánku.
Bolo to vážne obvinenie. Terra vykročila k zhromaždenému davu, aby videla lepšie. Hlavou jej behali myšlienky ako splašené molekuly. Bol by toho Murphy naozaj schopný?
Samozrejme. Bol to predsa Murphy. A Murphy bol schopný zabiť presne ako Terra.
Murphy prekvapene stuhol. „Počkaj, čo že som?"
„Viem, čo si urobil a zaplatíš za to," vyhlásila Clarke odhodlane. Terra sa pretlačila bližšie.
„Vážne?" Ohrnul peru a pozrel na Bellamyho, stojaceho neďaleko. „Naozaj veríš týmto hovadinám, Bellamy?"
Lenže Clarke sa tak ľahko nevzdávala. „Vyhrážal si sa mu, že ho zabiješ! Všetci sme to na vlastné uši počuli!" Mierne sa k nemu naklonila. „Nenávidel si ho."
„Mnoho ľudí ho nenávidelo. Nebol som v tom sám. Jeho otec je kancelár, ktorý nás všetkých zavrel do väzenia."
„Ty si ho ohrozoval nožom!" útočila Clarke, ruky zatínala do pästí.
„Áno, ale presne tak som ho ani nezabil,"
Strhol sa šum. Terra celú scénu pozorovala zo zatajeným dychom a s Arranom za chrbtom. Ten fuňal, akoby mal upchatý nos. Prešlo už pár dní od Wellsovej smrti a odo dňa, čo ho pochovávala na kraji tábora. Mohol sa od nej ľahko nakaziť.
„Ale to je predsa smiešne!" kričal Murphy. „Prečo by som to robil? Navyše sa ti nemusím zodpovedať." Prešiel popri nej. „Ja sa nemusím zodpovedať nikomu!"
Ty si blázon, prebleslo Terre mysľou, no to už zbadala Bellamyho výraz a založené ruky na hrudi. „Čo prosím?" spýtal sa pokojne.
Murphy zastal. „Bellamy, pozri, hovorím, že som to neurobil. Snáď im neveríš."
„U jeho prstov sa našiel tvoj nôž," povedal Bellamy.
Clarke sa znovu ozvala. „Toto je spoločnosť, v ktorej chceme žiť? Bez pravidiel? Bez trestov za vraždu?"
Murphy pohodil naštvane hlavou a vrátil sa znovu ku Clarke. „Koľko krát ti mám povedať, že som to nespravil?" Odmlčal sa. „Nikoho som nezabil," vyslovil následne, dal si záležať na každom vyslovenom slove.
Nastalo ticho. Všetci hľadeli jeden na druhého a Terre sa zrýchlil tep. Murphy vyzeral presvedčivo. Bol schopný spraviť to. Ale čo ak bol nevinný? Netušila, čo si myslel Arran za jej chrbtom, ktorý prerušil to ticho svojím chrapľavým zakašlaním.
Vtedy sa ozval jeden z väzňov. „Navrhujem, aby sme ho vyhostili!"
Clarke sa k nemu obrátila. „Toto som práve na mysli nemala."
Lenže všetci ostatní začali súhlasne prikyvovať a kričať na súhlas. Na jej prekvapenie mlčal aj Arran.
„A prečo nie?" začal väzeň. „Zaslúži si to. Inak nebude vykonaná spravodlivosť."
„Ale pomsta nie je spravodlivosť," namietla Clarke.
S týmto však Terra nesúhlasila. Ani si nevieš predstaviť ako veľmi je pomsta spravodlivá a príjemná, prebleslo Terre hlavou a potlačila nutkanie uškrnúť sa. Stará dobrá sladká pomsta.
„Vyhoďme ho!" skríkol ďalší. A o chvíľu to už skandovali všetci. Murphy nečakal na to, kým ho zdrapnú a vyhodia za hradby. Rozbehol sa, no než stihol uniknúť, schytilo ho niekoľko silných ramien a zložili ho k zemi. Dav adrenalínom nabitých väzňov sa naňho vrhol ako levy na jahňa.
„Nie! Choďte od neho preč!" kričala Clarke a všemožne sa snažila pretlačiť sa k nemu.
Terra nemo stála na kraji a pozorovala, ako ho dvaja najsilnejší schmatli, zaviazali mu ústa šatkou a ruky dali za chrbát. Medzitým ho niekoľko krát kopli do tváre a do brucha, takže keď ho zdvihli na nohy, tvár mal celú od krvi a hliny.
Aj Arran stál a nemo civel na ten cirkus. Až keď Murphyho ťahali po blate a zemi za zviazané ruky, vykročil vpred a nasledoval ich.
Terra ho chcela schmatnúť za rameno a stiahnuť späť. Aby tam nezostala stáť sama. Nechcela sa na to totiž pozerať. Akosi sa nedokázala rozhodnúť. Niečo ju vnútri poháňalo vpred, no na druhej strane tam chcela zostať stáť ako peň a zapchať si uši, aby to nemusela počúvať.
Nie je to správne, prebehlo jej mysľou, keď utekala za Arranom. Zrazu nevedela, či tým myslela to, čo práve teraz robia Murphymu, alebo to, že beží za Arranom a za ostatnými.
Murphy už stál na akejsi debne a okolo krku mu uviazali lano. Terra to ochromene sledovala z bezpečnej vzdialenosti.
„Nie," počula Clarke. „Bellamy, nerob to!"
Terra zbadala Bellamyho. S odhodlaným výrazom na tvári zatínal dlane do pästí. A potom kopol do debny, na ktorej Murphy stál.
Terra zrazu vykríkla. „Nie!" Nevedela, čo to do nej vošlo a neskôr si uvedomila, že takéto bezhlavé rozhodnutia by nemala robiť tak často. Nedokázala sa všal pozerať na umierajúceho Murphyho.
Vrhla sa medzi dav, pretláčala sa rukami aj lakťami. Keď sa dostala k Bellamymu zdrapila ho za bundu a jej päsť trafila jeho tvár.
Pustila ho a on sa zatackal dozadu, ochromený prekvapením, a zakrýval si nos. Pomedzi prsty mu stekala krv.
Murphy sa dusil, povraz sa mu zarýval do krku. Videla však pred sebou len Bellamyho, ktorý kopol do debny. Sotila doňho rukami a znovu natiahla ruku. Jej úder však zachytil a vykrútil jej ruku za chrbát. Terra vykríkla od bolesti a klesla na kolená.
„Nie! On nezabil Wellsa! To ja!"
Dav odrazu stíchol. Clarke však nelenila, využila príležitosť ich nepozornosti a sekerou odsekla povraz. Murphy sa zvalil do prachu na zem.
Terra sa otočila za tenkým hláskom. Na kraji celého diania stála malá Charlotte a po lícach jej stekali slzy. Bellamy zmĺkol a prekvapene na ňu hľadel. Povolil zovretie.
Terra si to všimla a využila to. Vykrútila sa mu zo zovretia. „Ty malá sviňa!" zasyčala. Zrazu však nedbala o Murphyho. Pred sebou videla Wellsa s prebodnutým hrdlo, jeho nehybné studené telo zabalené v plachte a plytký hrob na kraji tábora. A vtedy sa rozbehla sa priamo na Charlotte.

Terra [The 100 FF]Where stories live. Discover now