0. kapitola: Začátek

2.6K 114 36
                                    

Kniha první: Výprava ke Zdi

Prolog

Daroval růži jí a ji tak od té doby nazýval Královnou lásky a krásy. Byl vítězem turnaje. Byl to rytíř, který se zamiloval do princezny. Slíbil jí ochranu. Položil svůj meč před její nohy a odpřísáhl přísahu. Chtěl jí sloužit do konce jeho dnů.

Byli oba mladí. On zaslepen neskutečnou krásou. Ona omámena první láskou. Riskovali pokaždé, když se setkali. Možná proto je to vždy k sobě tolik táhlo. Vždy před ní padal na kolena a svěřoval se, jak moc ji miluje. Ona mu padala pokaždé kolem krku, narážejíc tak do jeho zlatého brnění, šťastna, že je opět s ní. Milovat někoho, koho milovat nesmíte, je snad ten nejvíc vzrušující a tolik silný pocit, že se vám vryje tak hluboko pod kůži, až zasáhne vaše srdce.

Nejspíš si teď říkáte: ‚To zní docela jako Romeo a Julie.' A já řeknu, že máte tak trochu pravdu až na to, že tito Romeo a Julie jsou ze Západozemí. A jejich jména nezní Romeo a Julie, ale Bonifer a Rhaella.

Jejich láska byla silná, silnější než celé sjednocené Západozemí pod vládou krále Jaehaeryse II. Targaryena. Žhnula jako oheň toho největšího draka, který kdy byl - Baleriona - jenž žil mnoho, mnoho let před nimi.

Ale vše jednou musí skončit - a to hezké většinou končí dříve. Ser* Bonifer nebyl tolik urozený pro princeznu Rhaellu. Jejich tajná a velice dobře skrývaná láska vzplanula jedním osudným dnem. A zbyl by z ní jen popel, který by rozfoukal vítr času. Rhaella si totiž na příkaz jejího otce, krále, vzala svého vlastního bratra Aeryse. Targeryenská dračí krev se musela udržet, ať už to mělo stát cokoliv. Stálo to nejenom jednu nešťastnou svatbu, ale i dvě zlomená srdce.

Jenže v bájných legendách z popela postává fénix - živý, dokonalý a mocnější. A tak i láska Bonifera a Rhaelly postávala z popele.

Aerys a Rhaella měli nešťastné manželství. Královna se trápila. I přesto dala svému králi prvního syna, Rheagara. Bonifer se musel čím dál tím víc stranit. Aerys podezříval Rhaellu každým dnem víc a víc.

Byl šílený. A i přesto, že jako správná královna a věrná manželka rodila Targaryenské dědice, buďto již jako miminka v kolébce zemřeli, anebo se již mrtví narodili. Aerys jí to dával za vinu, bil ji, proklínal. Stával se paranoidní... Stal se Šíleným králem. Získal fascinaci ohněm a liboval si v upalování lidí, jež paranoidně podezříval - provinilé i ty nevinné.

Kdykoliv dal král Aerys někoho upálit, královna Rhaella měla v noci návštěvu. Ser Bonifer Hasty, jenž se proti své vůli stranil Králova přístaviště na rozkaz své královny, by ji po každé noci strávené s ní přemlouval, aby s ním prchla přes Úzké moře do Svobodných měst. Přece jenom před nějakou dobou se zavázal, že ji bude ochraňovat do konce jeho dnů. Toužil svoji přísahu dodržet. Ale jak by mohl? Rhaella vždy příliš dbala na svoji povinnost. A navíc ho milovala tolik, že by nedokázala riskovat jeho život víc, než si již dovolili.

Dala život Viserysovi, malému a robustnímu chlapci, který byl v první řadě zdravý. Šílený král, jeho otec, se přímo zaníceně strachoval o chlapcovo bezpečí. Nic se mu nesmělo stát. Nikdo se ho nesměl dotknout. Nikdo s ním nemohl být o samotě, ani když ho Rhaella kojila. Vždy u nich stálo několik mužů z Královské gardy a přihlíželo, jestli se náhodou malého chlapce nepokouší zabít jeho vlastní matka.

Aerys se nakonec stal tolik podezřívavým a bláznivým o synovu bezpečnost, že Rhaellu dočista zavrhl. Jeho vlastní manželku a sestru - jeho krev. Od kdovíjakých našeptávačů se dozvěděl, že se potají stýká s jiným mužem a chtěl tomu za každou cenu utržit přítrž. A tak na čas vykázal královnu Rhaellu, svojí vlastní sestru, manželku a matku jeho dětí - jeho rodinu, - z Rudé bašty daleko od Králova přístaviště.

Sněžné bouře || Hra o trůnyWhere stories live. Discover now