Hoofdstuk 56 : Een Nieuw Begin

500 29 9
                                    

'Welkom vijfdejaars, bij jullie eerste Potionsles van jullie O.W.L. jaar.'

Fred kijkt het lokaal rond naar iedereen die voor hem zat. Aan bijna alle tafeltjes zaten meerdere leerlingen, Ravenclaws en Slytherins. Vandaag stond er op het programma om een Invigoration Draught te maken, en hij was zelf van plan om tijdens het observeren van de leerlingen zelf ook mee te brouwen. Daarom stond er dan ook een ketel op zijn bureau, met daaromheen de benodigde ingredienten. De leerlingen hadden op dit moment alleen maar een ketel, de ingredienten moesten ze zelf nog gaan pakken. Maar gezien ze hier hun boek voor nodig hadden en ze deze nog allemaal in hun tassen hadden zitten, waren de tafels op dit moment nog zo goed als leeg. Dan valt zijn oog echter op een tafeltje in een verre hoek van de ruimte, waar maar twee leerlingen zitten. Bij beide staat een ketel, net als bij de rest, maar ook de ingredienten staan al op het tafeltje. Zijn blik bestudeerd het tafeltje en het valt hem op dat er geen boeken op de tafel liggen. Layla ziet de blik van de professor rusten op haar tafeltje dat ze deelde met Ananda. Ze kwam eigenlijk bijna nooit meer bij de normale Potions lessen, maar ze had de eerste les op haar rooster zien staan en haar nieuwsgierigheid naar de nieuwe professor had ervoor gezorgd dat ze nu in het lokaal in de kerker stond. Bij binnenkomst had Layla onmiddellijk gezien op het bord wat ze vandaag gingen brouwen en was automatisch naar de voorraadkast gelopen, waar ze ingredienten voor zowel zichzelf als Ananda had gepakt zonder een blik in haar boek te hoeven werpen. Al snel hervindt Fred zijn stem en gaat verder met zijn uitleg, terwijl Layla's blik gefocust blijft op de professor. Iets aan hem was vreemd in haar ogen. Hij keek haar constant aan alsof hij haar ergens van herkende en zijn best deed om zijn onwennigheid te verbergen. Op het moment dat Fred klaar is met zijn uitleg en iedereen zijn boeken pakt, gaat Layla meteen aan de slag. Ze trekt haar nu al versleten boek uit het voor vak van haar tas en slaat de bladzijdes vol notities open. Op hetzelfde moment trekt ze met een hand de kurk van haar flesje Honeywater af en schenkt dit in haar ketel. Ananda volgt Layla op de voet tijdens het brouwen en kijkt ook voornamelijk naar Layla's boek, dat tussen hen in ligt. Layla vliegt echter door het snijden en toevoegen van de ingredienten heen en voegt ze dan ook op de seconde nauwkeurig op het juist moment toe aan haar ketel. Het tweetal brouwt in stilte, op enkele aanwijzingen van Layla aan Ananda na.

'Eerst de bloemetjes van het Scurvygrass afhalen en de stelen en bloemetjes apart snijden. Voeg de stelen eerst toe, roer twee keer met de klok mee en in keer tegen de klok in voeg dan de bloemen toe.'

Ananda volgt de aanwijzingen nauw op en na een uur van snijden, stampen, roeren opwarmen en afkoelen, legt Layla de lepel neer.

'Nu moeten we tien minuten wachten voordat we weer kunnen roeren en het laatste beetje Scurvygrass in de ketel mogen doen.'

Ananda legt haar lepel met een diepe zucht neer en kijkt dan het lokaal rond. Ze was buiten adem, maar dat was ze altijd als ze op Layla's tempo Potions maakte. Dit ook omdat Layla niet langzamer kon brouwen, zoals ze zelf zei. Dan ziet Ananda een lepel naar beneden gaan en ziet ze dat Professor Weasley mee heeft gebrouwen en nog geen minuut na Layla en zij klaar was. Layla is ongestoord verder gegaan met het opruimen van haar helft van de tafel. Alle resten van ingredienten veegt ze bij elkaar en ook de enkele druppel vocht die op het hout lag maakt ze schoon. Binnen de kortste keren is haar hele tafel bijna schoner dan hij was voordat ze begon.

Professor Weasley kijkt het lokaal rond en ziet Layla druk opruimen. Ananda had in de trein gezegd dat Layla een ster was in Potions, maar hij had niet verwacht dat ze net zo snel zou zijn als hijzelf. Nu was het echter de vraag of al haar verhoudingen en werkwijzen ook klopten. Hij zwaait met zijn toverstok en de restjes op zijn bureau ruimen zichzelf op terwijl de professor zich een weg baant naar het tafeltje in de hoek. Hij kijkt over de rand van beide ketels en voelt zijn mondhoeken omhooggaan. De inhoud van Ananda's ketel was niet zo perfect als die van Layla, maar die zag er dan ook precies zo uit zoals het moest, en zoals die van hemzelf er ook uitzag. Dan ziet hij tussen de twee ketels in een boek liggen dat door een paar steken aan elkaar werd gehouden en vol stond met nette aantekeningen die bijna net zoveel plaat innamen als de geprinte woorden. Layla komt net terug bij de tafel als Fred zich wat meer naar het boek toebuigt. Zonder op te kijken begint hij te praten.

The Last SnapeWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu