035. 5 syytä miksi kirjoittaa novelleja + miten se tehdään

391 21 6
                                    

Jos tahdot olla minkä tahansa lainen kirjailija sinun on ymmärrettävä kuinka kertoa tarina. Tämä siis tarkoittaa sitä, että sinun on tiedettävä KAIKKI, mitä kirjoittamiseen kuuluu - juoni, hahmot, ääni, teema, tunnelma... Aivan kaikki! Ja novellit ovat täydellinen tapa oppia kaikki tämä lyhyessäkin ajassa.

Tässä luvussa kädään siis läpi miksi novelleja kannattaa kirjoittaa sekä miten se tehdään.

1. Novellit ovat hyvä tapa aloittaa kaunokirjallisuuden sekä monen muun tarinan kerronta muodon harjoittaminen

Novellit ovat se pää opetus menetelmä, mitä käytetään kouluissa ympäri maailmaa, kun puhutaan kaunokirjallisuudesta. Miksi? Koska se koostuu kaikista niistä elementeistä, mikä kaunokirjallisuuteen kuuluu. Tämä auttaa helpommin näkemään sen suuren konseptin mikä tähän kuuluu ja samalla tekee helpommaksi oppia nämä kaikki asiat.

Mieti asiaa hetki. Jos vain ja ainoastaan keskität opiskelusi romaaneihin tulet viettämään paljon enemmän aikaa kirjoittamisen ja lukemisen parissa sekä koko konseptin ymmärtämisessä. Kyllä, romaanit ovat tärkeitä. Ja kyllä, romaanit myyvät paremmin kuin novellit. Ja kyllä, jos tahdot kirjoittaa romaanin, sinun tulee lukea (ja kirjoittaa) romaaneja. Kuitenkin lyhyempi muoto opettaa sinulle ne tarvittavat taidot, joita tarvitset isomman projektisi kanssa. Novellit antavat sinulle mahdollisuuden kokeilla, harjoittaa ja oppia. Kun hiot taitojasi yhä uudelleen ja uudelleen novellien parissa sinulla on mahdollisuus todella luoda täydellinen kertomus romaanin muodossa.

Sen sijaan, että lähestyisity romaania tai toisenlaista suurta kirjoitusprojektia välittömästi (joka voi olla todella pelottavaa ja hyvin hyvin paljon työtä) novellit antavat sinulle tilaisuuden oppia jokaisesta kirjoittamiseen liittyvästä konseptista nopeasti. Ymmärrät hyvinkin nopeasti pystytkö luomaan kiinnostavan hahmon vain muutamalla sivulla. Tajuat nopeasti saatko juonta liikkumaan eteenpäin vai et. Ja jos se ei ole niin mahtavaa kuin ajattelit pääset nopeasti näkemään virheet jotka olet tehnyt, korjaamaan ne ja liikkumaan eteenpäin. Mutta romaanin kanssa voi mennä jopa 150 sivua ennen kuin ymmärrät tekemäsi virheet. Usko minua, tämä on tapahtunut liiankin useasti omissa teoksissani.

Novellit antavat sinulle mahdolisuuden hioa taitojasi ennen kuin lähestyt isompaa, oikean kirjan pituista työtä.

2. Novellit auttavat sinua kokeilemaan asioita

Joskus sitä tahtoo ottaa pieniä riskejä kirjoittaessa. Joskus jopa tahtoisit kokeilla jotain uutta ja erilaista, jotain sellaista mitä et ole aikaisemmin tehnytkään. Mutta tahdotko testata jotain tällaista kokonaisen romaanin muodossa? Todennäköisesti et.

Novellit antavat sinulle vapauden venyttää omia luovuus lihaksiasi ja kokeilla erilaisia vaihtoehtoja kuten kirjoittaminen hän-muodossa, tai kirjoittaminen minimialisistisessa tyylissä, tai kirjoittaa hahmosta joka on täysi vastakohta itsellesi, tai testata uutta teemaa.

Ja kaikkien näiden uusien asioiden kokeileminen auttaa sinua kasvamaan todella paljon kirjailijana. Vahvistat omia kirjoittamisen taitojasi et vain tekemällä sitä samaa vanhaa asiaa uudelleen ja uudelleen, vaan kokeilemalla, testaamalla ja jopa haastamalla itseäsi. Novellit antavat sinulle vapauden tehdä kaiken tämän ilman sitä sitoutumisen tai ajan tuottamaa painetta.

3. Novellit pakottavat sinut keskittymään lyhyyteen ja merkitykseen

Normaali pituisessa kirjassa sinulla on enemmän aikaa tutkia asioita. Voit käyttää viisikin sivua hahmosi makuuhuoneen kuvailuun tai kuluttaa kokonaisen luvun kertoaksesi toisen hahmon äidin taustasta. Voit vaeltaa ja ajatella henkeviä. Tämä on tietysti täydellistä jos rakastat maailmojen rakentamista, hahmojen kehittämistä ja todella selittämistä tästä maailmasta, jonka olet luonut. Mutta tämä voi mennä todella väärään suuntaan, jos et sinulla ei ole oikeasti tarkoitusta tähän höpinään. Se että tiedät, mitä ottaa mukaan ja jättää pois tarinassasi on oikeasti todella vaikea tehtävä. Et tahdo, että sinulla on turhaan käytettyjä sivuja, jotka lisäisivät jotain tärkeää tarinaasi. Romaani tekee tästä hyvin vaikeaa. Mitä pitää mukana ja mitä leikata pois. Varsinkin kun olet luonut todella ison maailman, jota tutkia.

KIRJAILIJAKSI - miten luoda omia kertomuksia 101Where stories live. Discover now