025. Miten kirjoittaa suudelmasta?

526 27 0
                                    

Suuteleminen. Toiset näkevät sen hyvinkin romanttisena ja toiset puolestaan julkisena hellyyden osoituksena, mutta huolimatta omasta kannastasi, romaani joka on silkkaa romantiikkaa ei ole todellisuudessa sitä ilman jonkin sorttista suutelua.

Miksi?

Turhaan oikeastaan minulta kysyt - Olen kuitenkin varma että Hollywoodin elokuvilla on jotain tekemistä asian kanssa, mutta aivan sama kuinka paljon rakkaudesta ja hellyydestä kirjoitatkaan hahmojesi välillä suudelma on ainoa asia joka niin sanotusti sinetöi heidän kohtalonsa. Ilman suudelmaa saat niskaasi todella paljon vihaisia lukijoita, koska se on mitä kaikki odottava, hitto vie!

Mikään ei oikeastaan voita sitä tunnetta kun pääset istumaan alas kirjoittamaan tarinasi parin ensi suudelmasta. Se on todella maaginen hetki. Kysy keneltä tahansa tosi romantikolta. 

Tärkeintä (jos et ole jo arvioinut suudelma kohtauksen tärkeyttä) on siis, että suudelman on oltava hyvä. Ja tässä luvussa käymme siis läpi kuinka kirjoittaa sellainen.

***

1. RAKENNA JÄNNITYSTÄ // Ennen kuin voit siis syöksyä suduelmaan (tai kirjoittaa minkäänlaisen romanttisen eleen) sinun täytyy ensimmäiseksi sytyttää pieni kipinä tai yhteys ylipäätänsä näiden kahden hahmon välillä luomalla pientä jännitettä A.K.A. kemiaa.

Tällä tavoin vältät lukijan tuntemasta sen tunteen, että nyt oli liian vähän aikaa annettu, jotta romanssi voisi edes syntyä. Rakkaus toimii todella mysteerisin tavoin, joten pidä huoli siitä että hahmoillasi on paljon kohtauksia, tapaamisia ja ennen kaikkea tilaisuuksia, joissa he voivat luoda siteen ennen kuin mitään romantiikkaa alkaa ilmassa esiintymään.

Ihannetapauksessa, näiden hahmojen tulisi tutustua toisiin ihmisinä ihan varhaisessa vaiheessa - molemmat nämä hyvät ja huonot puolet, kuten myös heidän nykyiset unelmansa ja esteet unelman tiellä. Tämä asettaa pöydälle sen pohdinnan kuinka yhteensopivia nämä hahmot ovat toisilleen ja sen myötä myös millaiset romanttiset eleet olisivat tarpeeksi merkittäviä heidän silmissään.

Otetaan esimerkkinä, hahmo joka on aina tahtonut mennä Pariisiin ja järjestetty matka kyseiseen kaupunkiin olisi hyvinkin vaikuttava ele, jonka myötä hän alkaa pitämään toisesta enemmän. Mutta samoin myös ele jossa toinen antaa tälle kyseiselle hahmolle Eifel torni avaimenperän voi olla myös ihailtavaa, sillä se osoittaa, että vaikka matkaan ei olisi varaa, silti toinen muistaa tämän hahmon unelman ja samalla myös on miettinyt juuri häntä.

Muista myös, että hahmoillasi on oma tapansa ajatella ja nähdä maailma, joten vaikka avaimenperän saaminen lahjaksi olisikin sinusta maailman romanttisinta se ei välttämättä ole luomasi hahmon mielestä. Ja tästä voi syntyä konflikti parin suhteessa, mutta siitä myös voidaan nousta parempaan suhteeseen.


2. ASETA TUNNELMA (TAI KONFLIKTI) // Kun olemme päässeet hiukan pidemmälle romaanissamme voimme alkaa tuoda esiin pientä vetovoimaa hahmojen välillä. On todella monta tapaa kuvittaa tämä - esimerkiksi, hahmo saattaa kiinnostua ensin toisen fyysisestä ulkonäöstä ennen kuin hän alkaa rakastumaan syvästi tämän persoonaan. Jos toinen ihailee toisen ihmisen harrastuksia, mielenkiinnonkohteita, persoonallisuuden piirteitä sekä moraaleja tämä voi vain vahvistaa sitä romanttista yhteyttä kahden ihmisen välillä. Kun yhdistämme fyysisen vetovoiman hiukan syvempään viehätysvoimaan syntyy silloin silminnähtävä tunne, että nämä kaksi on tarkoitettu enemmän kuin ystävyyteen.

Toinen tapa, miten tehdä selväksi romanttiset aikomukset on luoda jonkinlainen ristiriita, konflikti tai este joka osoittaisi tehokkaasti kateutta tai jännitettä hahmojen välillä. Vaikka eksä, kilpaileva rakkauden kiinnostus tai luottamuksen pettäminen voivat helposti tuoda hahmojen piillossa olevat tunteet pintaan lukijalle ennen kuin hahmo itse edes tajuaa koko asiaa.


3. LUO ROMANTIIKKAA! // Tai kiihkoa. Tai seksikkyyttä. Riippuen siitä millainen romaani sinulla on mielessäsi, se keskeinen tavoite tässä on rikkoa jännite tuomalla suudelma mukaan kuvioon. Laita hahmosi vastustamattomaan tai romanttiseen kohtaukseen, jossa sen on vain pakko tapahtua.

Muutama hyvä esimerkki:

Vaatekaappiin suljettuna, seitsemän minuuttia taivaassa peliä pelatessa.Ensitreffien suudelma (se voi olla hiukan hermostunut suudelma tai ennalta aavistettu pitkä suudelma).Riidan keskeytyminen suudelmalla.Romanttinen, haavoittuvainen tai hellän hetken suudelma (esim. sellainen joka syntyy "kyse on elämästä tai kuolemasta" tilanteessa tai "ei mitään menetettävää" tilanteesta)Humalassa kotibileissä ja siinä ei niin hyvässä mielen tilassa toteuttettu suudelma.


4. LISÄÄ INTOHIMOA // Isäni ei ollut häävimpi ihminen, mutta hän välillä latoi viisauksia ja yksi oli; kyse ei ole siitä ensimmäisestä suudelmasta, vaan kaikista niistä suudelmista, jotka tulevat sen jälkeen - ja vaikka ensi suudelma onkin hyvin hyvin jännittävä, isäni oli oikeassa.

Parin ensi suudelma ei välttämättä ole niin täydellinen. Ehkä siinä ei ole yhtään ilotulitusten tuntua, intohimoa, joten sinun seuraava askeleesi on antaa suudelmalle lisäpotkua seuraavalla kerralla, jotta voit painottaa hahmojen välillä olevaa kemiaa. Sillä ei ole väliä millainen pari on kyseessä - ujo ja romanttinen, suloinen ja välittävä, tai vihainen ja intohimoinen, kaikilla pareilla pitäisi olla sellainen suudelma, joka saa lukijan ajattelemaan: "Wau, nämä kaksi todella pitävät toisistaan. Heidät on vain luotu toisilleen!" 

Tämä voidaan tehdä heti ensi suudelman jälkeen jos pari ei saanut tarpeekseen toisistaan tai se  voidaan tehdä muutaman kohtauksen päästä tai jopa kokonaan eri luvussa. Muista kuitenkin ettei hahmojesi suhde ole yhden kohtauksen juttu, joten älä kuvittelekaan, että yksi suudelma riittää.

Mitä tämän suudelman kirjoittamiseen tulee... Noh... Se on täysin sinun päätettävissä kuinka kiihkeän tahdot siitä tehdä. Mieti minkälaisia sanoja voisit käyttää kuvaillaksesi sitä tai minkälaisia tekoja hahmot voisivat tehdä. Suloinen ja välittävä hahmo voi hellästi ruokkia rakkauden kiinnostuksensa mieltä suukottamalla tämän poskea, kun taas hiukan rohkeampi ja intohimoisempi hahmo voi vain vetää toisen lähemmäs hänen suudellessa rakkaansa huulia. Mieti sitä vaikutusta, mikä tällä suudelmalla on molempiin hahmoihin - tekeekö se heistä hämmentyneitä? Luoko se heille halutun tunteen? Jättääkö suudelma heidät haukkomaan henkeä? Kaikki nämä yksityiskohdat lisäävät vain suudelman syvyyttä ja kuinka hyvin lukija ymmärtää hahmojen välisen suhteen.


5. RIKKOMINEN // Kun aloitamme näillä hiukan intohimoisemmilla suudelmilla, kohtaus voi edetä kahdella tavalla. Se voi olla vain suudelma ja loppua siihen tai se voi edetä pidemmälle, makuuhuoneen puolelle.

Jos tarkoituksesi ei ole viedä paria puuhastelemaan peiton alle on hyväö idea keksiä joku syy tai konflikti, joka hiukan rikkoo tämän herkän hetken tai hahmojen pakkomielle toisiinsa ottaa tilanteen haltuunsa. Joten mieti aina tätä - älä pistä hahmoja muhinoimaan joka viides sekuntti ilman minkäänlaista syytä ja älä ajattele että he vain lopettaisivat omasta silkasta tahdostaan. Mieti realistisesti.

Suudelmat ovat todella hyvä tapa demonstroida kiintymystä, mutta se muuttuu vanhaksi todella nopeasti. Varsinkin jos käytät sitä liiaksiin. Säästele siis suudelmien kanssa. Pitkitä hiukan sitä aikaa suudelmien välillä. Loppujen lopuksi sitähän lukija odottaa. Tämä on siis mainio kannustin jäädä koukkuun romaaniisi ja antaa heille syyn jatkaa lukemista.

KIRJAILIJAKSI - miten luoda omia kertomuksia 101Dove le storie prendono vita. Scoprilo ora