016. Miten kuvailla #2 | silmät

732 30 7
                                    

Silmät ovat usein sellaisia joita kaikki kuvailevat samalla tavalla. Ne ovat joko suuret, nukkemaiset ja jään siniset tai pistävät, viirumaiset ja jaden vihreät. Ne ovat useimmiten melkeinpä aina kuvailtu samanlaisina, koska ajatusta siitä millä muilla sanoilla silmiä kuvata ei ole. 

Tämä on yksi suuri tekijä joka erottaa amatöörikirjailijan oikeasti siitä urasta haaveilevasta. Se että osaat kuvailla silmiä ilman minkäänlaisia kliseitä. Monet yleensä nojautuvat siihen, että silmistä voi vain sanoa värin ja hahmo on valmis. 

1. Vältä kiinnittämästä huomiota silmien väriin // Silmien väri ei oikeasti kerro mitään ihmisestä. Se ei paljasta onko hän kiltti vai julma, optimisti vai pessimisti. Usein kirjailijoiksi pyrkivät keskittyvät eniten silmiin kuin mihinkään muuhun kun he kuvailevat jotakin hahmoa. Tämä saattaa olla piirre jonka huomaamme (varsinkin jos henkilöllä on epätavalliset, silmiinpistävät silmät) on monia muita mielenkiintoisia kasvonpiirteitä.

Ihan harjoituksena, kuvaile hahmon suuta, nenää, kulmakarvoja, leukaa ja korvia. Löydä jokin vertaus, jokaiseen esim. Hänen suunsa oli tiukka punainen solmu, kun supisti huuliaan pohtiessaan yhteen.

Yksi tapa miten silmien kuvailusta voi tehdä kiinnostavaa on tehdä niistä erottuvat suhteessa muihin piirteisiin tai ominaisuuksiin.

2. Tee silmistä vastakohtien tai yhteensopimattomuuden lähde // Ihmisen ulkonäkö on usein täynnä outoja rinnakkaisuuksia tai kontrasteja. 'Mies oli iso kokoinen, mutta pää hänellä oli hyvin pieni sekä kädet hauraan oloiset.' Yksi tapa, miten kuvailla hahmon silmiä tehokkaasti on yrittää luoda siihen kontrastia. Esimerkiksi, hänellä voisi olla voimakas, läpitunkeva katse, jota ei odottaisi hänen hermostuneesta käytöksestään.

3. Käytä silmien kuvailua tukeaksesi tarinan kehitystä // Yksi syy, miksi usein romaanien hahmoista tulee kliseisiä on juurikin sen syyn vuoksi että kirjailija kuvailee silmiä syyttä suotta. Sillä ei ole oikeaa tarkoitusta. 'Hän hymyili ja katsoi poikaa harmaanvihreillä silmillään' on hiukan kömpelösti kirjoitettu, koska hahmon silmien väri ei oikeasti ole merkityksellinen tekijä. Siihen pakollinen huomion kiinnittäminen melkeinpä poistaa oikeasta toiminnasta - eli siis siitä kahden hahmon välillä tehdystä yhteydestä.

Voit kyllä käyttää silmien kuvailemista myös tehokkaasti. Esimerkiksi, jos hahmo todistaa kauhean tapahtuman, heidän silmänsä voivat omata tyhjän katseen tai muuten vain aavemaisen olemuksen. Dostojevskin Rikos ja rangaistus romaanissa, kun protoganisti Raskolnikov menee tapaamaan vanhempaa panttilainaajaa hiukan epätavalliseen aikaan. Dostojevksi kuvailee pankkilainaajan silmiä heijastaen kahden hahmon välillä olevan vuorovaikutuksen muuttuneita olosuhteita sekä naisen tietoisuutta tästä: "Ovi oli kuten aikaisemminkin auki pienesti raollaan, ja jälleen kaksi terävää ja epäilevää silmää tuijottivat häntä pimeydestä." - Rikos ja rangaistus, luku 7

4. Kuvaile silmien aluetta mieluummin kuin väriä // Välttääksesi kliseistä silmien kuvailua, sen sijaan että kuvailisit niiden väriä kuvaile mieluumin silmien aluetta. Esimerkiksi, jos silmien alla on vaikka suuret silmäpussit. Tämä kuvastaa väsymystä ja/tai ahdistuneisuutta. Silmät jotka ovat turvonneet, hiukan jopa punertavat ilmaisevat hetki sitten tapahtunutta tunteellista ahdinkoa, itkua. Kapeat silmät osoittavat vihamielisyyttä tai epäileväisyyttä. Puoliksi suljetut silmät kertovat uneliaisuudesta.

Kun pääset jyvälle koko jutusta, ymmärrät että on monia tapoja kuvailla silmiä, jotka osoittavat tunteita ja psykologisen tilan, joka vaikuttaa ulkonäköön. Tee silmien kuvailustasi tarinapohjaisempaa.

5. Mieti miten silmät voivat välittää psykologisen tilan // Seuratakseni äskeisessä vinkissäni tehtyä pointtia; mieti miten silmien kuvailu luo vaikutelmia hahmojen temperamentista ja psykologiasta. Esimerksiksi, hahmo joka räpyttää silmiään usein voi olla hiukan hermostunut. Toisaalta taas hahmo joka pyörittelee silmiään voi olla hiukan kyyninen luonteeltaan.

Tärkein asia ei ole liioitella tai mennä liian pitkälle kuvailun kanssa. Jos hahmo tekee jonkinlaisen liikkeen silmillään kuten vaikka silmien pyöräytyksen enemmän kuin pari kertaa tämä kertoo hänen hiukan sarkastisesta luonteestaan. Jos hän puolestaan tekee tätä joka sivulla, se muuttuu kuluneeksi hyvin nopeasti. Käytä siis harkinnan mukaan.

6. Lue hyviä esimerkkejä silmien kuvailusta // On hyödyllistä pitää kirjaa sellaisista kuvailuista joita itse rakastat. Tällä tavoin voit muistuttaa itseäsi millaiset kuvailut toimivat omassa tekstissäsi.

Kuuluisat kirjat ovat täynnä, mitä parhaimpia silmien kuvauksia. Esimerkiksi Rikos ja rangaistus, Dostojevski luo sopivasti jännitettä sekä kammottavan sävyn, kun Raskolnikov:n perhe tulee vierailemaan hänen luonaan ja vuokraemäntä katsoo heitä hiukan epäilevästi: "Kun he kurkottivat vuokraemännän ovea kohti astuakseen sisään, he huomasivat oven olevan hiukan raollaan ja kaksi kiihkeän tummaa silmää katsoivat heitä pimeydestä." Kuvailua on yksinkertaista, mutta tehokasta. Adjektiivi "kiihkeä" tulee ennen sanaa "tumma", niin kuin sen kuuluukin, koska se on kuvailevampi ja informatiivisempi.

Vaikka se ei olekaan kovinkaan tehokasta yksinkertaisesti kuvailla silmien väriä yksinään, monet menestyneet kirjailijat kyllä kuvailevat silmien värinkin - jopa epätodennäköiset värit kuten J.K. Rowling tekee kuvaillessaan Harry Potter saagojensa Lordi Voldemortia: "Iho valkeampi kuin pääkallo, suuret ja vimmaiset, helakanpunaiset silmät ja nenä litteä kuin käärmeen, sieraimina viillokset..."

Kuten Dostojevski, myös Rowling asettaa tärkeimmän sanan, tunteiden välittämistä kuvaavan sanan ensin. Vaikka Voldemort:n silmät ovat tulipunaiset, ei kovinkaan yleinen silmien väri, hän kuvailee niitä ensin vimmaisina, ilmaisten valtavaa vihaa, joka on sopiva roistolle.

7. Siirry yli sen miten voi oppia kuvailemaan silmiä // Jotta oikeasti kuvailisit hahmosi moitteettomasti, kuvaile hahmosi ulkonäöstä ainoastaan ne merkityksellisimmät kohtaus kohtaisesti. Esimerkiksi, jos hahmosi on ajautunut rikospaikalle, heidän silmiensä väri tuskin on asiaankuuluva. 

Niin tärkeää kuin se on tietää miten kuvailla silmiä ilman kliseiden käyttöä, vielä tärkeämpää on, että osaat kuvailla muitakin piirteitä sekä tiedät, milloin mikäkin asia kannattaa ottaa kuvailtavaksi.


Lopuksi vielä vähän niille ihanille silmien väreille erilaisia kuvauksia:

Sininen - sähkönsininen, jäänsininen, safiiri/safiirinsininen, taivaansininen, hopeinen, merensininen, indigonsininen, akvamariininsininen, laivastonsininen, ultramariini

Vihreä - metsänvihreä, smaragdinvihreä, oliivinvihreä, jadenvihreä, chartreuse, pullonvihreä, sammal

Ruskea - pähkinänruskea, suklaanruskea, kullanruskea, meripihkanruskea, kastanjanruskea, hunajainen, punaruskea, shampanja 

Musta - onyksi, hiilenmusta, eebenpuu, pikimusta 

Harmaa - hiilenharmaa, pilvisenharmaa, hopeinen, savuisenharmaa


KIRJAILIJAKSI - miten luoda omia kertomuksia 101Where stories live. Discover now