002. Tarinan hahmottaminen

1.5K 79 15
                                    

"Nyt meillä on siis idea: Se on vielä raakile, se voi olla vaikka muistilapulle hätäisesti raapustettu lauseen puolikas. Tarinassa ei ole välttämättä vielä juonta ja henkilöhahmotkin ovat vielä hämärän peitossa. Jos hyvin käy, idea lähtee kehittymään tästä. Äkkiä se saa muodon - ensin hyvin epämääräisen, mutta myöhemmin se tarkentuu - tai sitten ei. Usein idea jää vain idean tasolle eikä päädy mihinkään.

Ennen kuin tarinaa ryhdytään kirjoittamaan, se täytyy hahmotella. Sinun täytyy tietää, miten tarina alkaa, mitä keskivaiheilla tapahtuu ja miten tarina päättyy. Tässä vaiheessa yksityiskohdat ovat hämäriä esim. dialogia ei ole, tapahtumapaikkojen ulkonäkö on tuntematon tai ainakin hyvin viitteenomainen. Tunnet tarinasta ainoastaan sen pääkohdat ja juonen käänteet.

Sinun ei tarvitse välttämättä kirjoittaa mitään ylös tässä vaiheessa. Jos tarina on mielessäsi hyvin jäsennelty, se riittää. Jos kuitenkin mind-map tai ranskalaiset viivat auttavat sinua, käytä niitä kaikin mokomin. Myöskin joskus tarinan aika linjan ollessa hyvin pitkä voi olla tarpeen kirjoittaa tapahtumat ylös kronologiseen järjestykseen ja merkitä myös muistiin tapahtumien kesto. Tämä auttaa kirjoittaessa laittamaan tapahtumat oikeaan järjestykseen.

Tärkeintä tässä vaiheessa on, että tunnet tarinasi. Tunnet hahmosi ja tiedät, mihin he ovat menossa. Kun suunnittelet tarinasi huolella et jää jumiin kirjoittamisvaiheessa niin helposti. Älä ala kirjoittamaan tarinaa ennen kuin tiedät miten se loppuu! Tämä on tärkein sääntö, mutta sitä on vaikea noudattaa. Kun on oikein innostunut ja inspiraation vallassa, on vaikea painautua huolella suunnitteluun. Valitettavasti tällä tavalla tarina myös usein jää keskeneräiseksi."

KIRJAILIJAKSI - miten luoda omia kertomuksia 101Onde histórias criam vida. Descubra agora