029. Miten kirjoittaa täydellinen juoni?

396 25 15
                                    

Huomasin päätyneeni hyvinkin hankalan haasteen eteen saatuani pitkästä aikaa kunnon idean tarinalle ja oikeasti hyvänkin idean. Mitä pidempään pyörittelin tarinaa mielessäni, sitä enemmän olin varma, että tämä täytyisi saada ulos mielestäni tekstiksi. Viimeiset viisi vuotta en ole kauheasti uusia tarinoita ideoinut tai antanut edes kauheasti ajatusta ideoille, jotka ovat syntyneet. Ennen tätä kertomusta ja ajattelin että omalla kokemuksellani voin vain aloittaa kirjoittamisen enempää asiaa miettimättä. Väärin.

Juu tietenkin tämä on se miten tarina kirjoitetaan, istutaan alas ja annetaan tekstin vain tulla ulos ruudulle, mutta tämä ei oikeasti ole se tapa, miten kirjoitetaan täydellinen juoni. Se vaatii hiukan enemmän harkintaa ja vaivaa.

Kun aloitamme tämän kirjailija matkamme, meillä tuppaa olemaan se usko, että tarinan kertominen on niin helppoa kuin vain hahmojen luominen (pääsääntöisesti sankarin ja pahiksen) ja sitten vain pistetään nämä hahmot tekemään asioita kirjan sivuilla. Todellisuus on, että tarinan kertominen tarkoittaa ymmärrystä ei vain kerronnan yksittäisten tapahtumien vaan, mikä tärkeintä, myös sen kokonaiskuvan.

Tässä luvussa autan sinua ymmärtämään, miksi juoni on tärkeä osa tarinaa ja jos tahdot olla oikeasti kirjailija julkaistulla teoksella, miksi on tärkeää käyttää aikaa juonen hahmotteluun.


Mistä tiedät, että olet kirjoittanut onnistuneen juonen?

Kun katsot juonesi kokonaiskuvaa niin, mitä näet? Onko sitä kokonaiskuvaa edes? Onko juonessasi se kuuma piste, jota kohti kaikki kohtaukset juoksevat kohti? Sanooko kertomuksen loppu, se matka jonka päähenkilösi tekee, jotain lukijalle?

Miten kirjoittaa täydellinen juoni loppupelissä (oli se luotu tai ei tässä vaiheessa), koostuu toisiinsa liitetyistä pienimmistä kohtauksista, mutta kysymys kuuluu; Onko juoni luonut yhtenäisen kokonaisuuden, joka puhuu yhteen ennalta määrättyyn lopetukseen?

Mitta, kuinka kirjoittaa täydellinen juoni, on viime kädessä se, onko se luonut, ei vain epäselvästi toisiinsa liitettyjen kohtausten sirkuttavan linjan, vaan pikemminkin: Onko se luonut yhtenäisen kokonaisuuden, joka puhuu yhteen ennalta määrättyyn tarkoitukseen?


Miten saatat pitää itsesi sokeana juonesi ongelmille

Lyön vaikka vetoa, että äskeisessä kohdassa esittämäni kysymykset saavat monet kirjailijat (oli se harrastus tai ei) tuhahtamaan: "Tietenkin juoneni on yhtenäinen kokonaisuus! Totta kai jokaisella kohtauksella on väliä!"

Ehkä jokaisella on, mutta ehkä jokainen ei ole niin tärkeä kuin ajattelet.

On oikeasti hyvinkin helppoa sokaista itsensä oman tarinan ongelmilta (trust me, i know) ja oikeastaan yksi isoimmista sokeistapisteistä on yleensä se juonen yhtenäisyys tai pikemminkin koossapysyvyys. Joten oikeasti tupla tarkista juonesi, ettet vain kompastu näihin väärinkäsityksiin tarinassasi;

1. Hahmosi päätyy tarinan lopussa isoon, todella tärkeään kaksintaisteluun - tarkista, että kaikki aikaisemmat kohtaukset ovat johdattaneet juuri tähän lopputulokseen.

2. Alussa hahmosi tahtoo taistella tarinan pahista vastaan ja päätykin tekemään tämän - tariksta, että kaikki kohtaukset alun ja lopun sisältävät tämän katkeamattoman syyn ja seurauksen.

3. Hahmosi siirtyy yhdestä taistelusta seuraavaan - tarkista, että kaikki nuo taistelut muodostavat yhden kokonaisuuden.

Valitettavasti tarkistamine ei ole aina niin helppoa. Vaikka tarinan alku ja loppu olisivatkin kohdillaan se ei tarkoita että kaikki palaset niiden välissä olisivat asiaankuuluvia. Ja silti, se on yllättävän helppoa kirjailijoiden ohittaa tämä asia heidän omissa tarinoissaan.

KIRJAILIJAKSI - miten luoda omia kertomuksia 101Opowieści tętniące życiem. Odkryj je teraz