027. Miten luodaan voimakas pahis?

346 22 1
                                    

Hyvän pahiksen luominen voi oikeasti olla avainasemassa kun kerrotaan kiehtovaa tarinaa. Totta kai on todella tärkeää, että tarinalla on vahvoja hahmoja, pahikset kuitenkin pelaavat hyvinkin ison roolin kun kerrot tarinaasi eteenpäin. Se että käytät oikeasti aikaa luodaksesi hyvyyden sekä kiinnostavan pahuuden ei ainoastaan hyöty itse lukijalle, mutta se tekee myös sinun työstäsi kirjailijana paljon helpompaa.

Mutta mikä oikeastaan tekee sen hyvä laatuisen pahiksen? Tässä luvussa kerron seitsemän vinkkiä, joiden avulla pääset luomaan kiehtovan pahiksen.

1) Varmista että luot pahiksen, etkä vain antagonistia // Antagonisti ei nimittäin välttämättä ole pahis. Miten erottaa sitten nämä? Pahiksilla on usein pahoja/ilkeitä aikomuksia ja ovat sillä vastakkaisella puoliskolla päähenkilösi kanssa. Antagonisti puolestaan ovat päähenkilöiden kilpailijoita, vastustajia; tarinasi antagonisti ja protagonisti voivat haluta samaa asiaa tai heillä voi olla pieniä eri mielisyyksiä, mutta kumpikaan ei ole pohjimmiltaan paha, ilkeä tai yritä aktiivisesti vahingoittaa toista.

Tässä pieni esimerkki molemmista; Voldemort on pahis. Hänen tarkoituksensa on vahingoittaa muita ja hänen tavoitteensa on luoda vaarallinen ja ennakkoluuloton maailma. Kun taas Aaron Burr on antagonisti. Hän ei tiedon tahtoisesti halua vahingoittaa Alexander Hamiltonia tai ketään muutakaan. Kuitenkin hän ja Hamilton ovat usein nenät vastakkain ja heillä on erilaiset uskomusket sekä standardit, joka puolestaan johtaa usein kolfiktiin sekä jännitteeseen hahmojen välillä tarinan edetessä. Ero näillä kahdella hahmolla on, että Burr hyvin harvoin ottaa Hamiltonin tai kenenkään muun hahmon silmätikukseen tehdäkseen näille pahaa; hahmot vain kohtaavat konflikteja. Kun taas Voldemort:n tarkoitus on tappaa Harry ja puhdistaa maailma jästisyntyisistä velhoista. Ainakin alkajaisiksi.

2) Luo inhimmillinen motivaatio // Nyt kun olet varma siitä, että olet luomassa pahiksen, mieti hartaasti mikä on se syy miksi hän on millainen on. Vaikka se onkin todella hauskaa vihata jotakuta joka on ilkeä vain koska ovat ilkeitä tämä ei ole silti kovinkaan uskottavaa. Jotain on täytynyt tapahtua, jotta pahiksesi olisi juuri sellainen kuin hän on. Kenties joku hänen läheisensä tuli tapetuksi jonkun ryhmän tai perheenjäsenen toimesta, joka sattuu kuulumaan protagonistisi lähipiiriin? Tai kenties pahiksesi kasvatettiin uskomaan valheeseen? Oli hänen motivaationsa mikä tahansa tee hänestä ihminen ja samaistuttava. Tämä auttaa lukijoitasi uskomaan kirjoittamaasi tarinaan ja samalla se auttaa myös sinua ymmärtämään, mikä ajaa tätä hahmoa eteenpäin. Tämä voi myös auttaa sinua etenemään juonen kanssa.

3) Varmista että hän on se oman tarinansa sankari // Pahiksen ei kuulu ajatella; HAHA, minäpäs olenkin tarinan pahis! Vaikka hän olisikin tietoinen tekevänsä pahoja asioita. Hänen kuuluu uskoa tekevänsä sen oikeista syistä. Olkoon se vaikka perheen vuoksi tai paremman tulevaisuuden. Pahiksesi kuuluu kannatella itseään kuin hän olisi itse se tarinan sankari ja oikea protagonisti olisi se pahis. Otetaan taas esimerkkina Voldemort, joka todella uskoo että maailma olisi parempi paikka, jos yhtäkään jästisyntyistä velhoa ei olisi. Hän uskoo sen olevan oikein ja että Harry sekä tämän kannalla olevat ovat niitä pahiksia, jotka yrittävät estää häntä tekemästä oikein. Kun lähestyt hahmoasi tällä tavalla lisäät pientä syvyyttä niin tarinaasi kuin myös hahmoosi.

4) Mitä hän haluaa, miksi ja miten päähenkilö on se ongelma? // Kirjailijana on sinun tehtäväsi ymmärtää, mitä hahmosi haluavat ja miksi. Tämä on tosi asia, joka koskee jokaista hahmoasi, mutta erityisesti tätä sinun pahistasi. Pahiksesi tulee usein pelaamaan sitä aktiivista roolia, jolla hän liikuttaa juonta eteenpäin. Tämän vuoksi sinulla tulee olla hyvinkin selkeä ymmärrys siitä minkä perässä tämä hahmo on. Kun tiedät sen pystyt paremmin itse ymmärtämään hänen seuraavan askeleensa ja kuinka nuo askeleet tulevat vaikuttamaan koko tarinaan. Varmista myös että sinulla on täysi ymmärrys siitä miksi kertomuksesi päähenkilö on se suora ja aktiivinen uhka pahiksesi tavoitteelle. Tämä on se syy myös miksi paljon jännitettä on näiden kahden hahmon välillä jatkuvasti.

5) Harkiste teetkö hänestä oman etunsa ajajan // Pahikset ovat usein pahiksia muutaman merkittävän luonnevirheen takia. Omaa etuaan ajava eli toisin sanottuna itsekkäänä oleminen on hyvä vika, joka pahiksella voi olla. Tämä on myös hyvin klassinen elementti, joka erottaa sankarit pahiksista. Sankarit useimmiten toimivat ajatellen muita, jopa silloin kun itse kärsisivät siitä. Tämä on oikeastaan se syy, miksi ihailemme heitä. Kun taas pahikset, jotka käyttäytyvät ajatellen omaa etuaan, jopa muiden kustannuksella ovat sellaisia joita on helppo vihata.

6) Harkitse antavasi hänelle hyvin vahvat uskomukset // Jos hahmosi tulee taistelemaan jostakin, hänen tulee taistella koska usko asian takana on vahva. Pahiksesi uskomus voi olla todella vinossa, mutta hänen tulee uskoa siihen voimakkaasti. Se on oikeastaan se pää syy, mikä ajaa hahmoa eteenpäin ja antaa voimaa jaksaa taistella sankaria vastaan.

7) Harkitse hänen lojaaliuttaan // Tyypillisesti pahikset ovat lojaaleja joko itselleen, omalle aatteelleen tai eivät kenellekään. Jokainen näistä on hyvin mielenkiintoinen omista syistään. Minkä tahansa itse valitset tämä tulee auttamaan sinua luomaan ja voimistamaan pahiksesi uskottavuutta.


Toivon, että näistä vinkeistä on jotain apua ja saat luotua mahtavia, uskottavia pahiksia tarinoillesi. Mutta nyt on sinun vuorosi! Miten itse luot vahvan pahiksen? Ketkä ovat yksiä lempipahiksiasi ja miksi?

KIRJAILIJAKSI - miten luoda omia kertomuksia 101Where stories live. Discover now