034. Kuinka johtaa harhaan ja yllättää lukija?

405 30 6
                                    

Oli kyse minkälaisesta tarinasta tahansa oletan, että sinulla on tarkoituksena pitää jotkin asiat salassa lukijoiltasi ennen kuin aika on oikea ja voit yllättää heidät tällä tiedolla.

Mutta saadaksesi luotua juuri oikean laisen yllätyksen luotua sinun täytyy olla reilu lukijoitasi kohtaan alusta lähtien. Mitä tarkoitan tällä? Tarkoitan, että sinun tulee jättää vihjeitä tästä salaisuudesta siihen asti kunnes totuus tulee esille, jotta kaikki mitä aikaisemmin on tapahtunut alkaa käymään järkeen.

Joten, miten sitten yllätät lukijasi kun näitä vihjeitä täytyy jättää heille näkyville? Kuinka tasapainottelet sen välillä että olisit reilu ja kiusaisit lukijaa heiluttelemalla salaisuutta nenän edessä?

Sanotaan asia yksinkertaisesti, sinun täytyy käyttää sekoitusta oikeista vihjeistä (eli olla reilu) ja vääristä vihjeistä (lähettää lukija väärälle polulle). Nämä väärät vihjeet ovat se harhautus, joka on tämän luvun pääaiheena.

MIKÄ ON HARHAUTUS?

Kaikki nyt varmasti tietävät, mitä harhautus tarkoittaa, mutta käydään se ihan muodollisuuden vuoksi kerran läpi. Harahutus on siis pieni pala tietoa, joka eksyttää, johtaa harhaan, tai vain kääntää lukijan (ja joskus jopa tarinan hahmon) katseen pois todella tärkeästä totuudesta tai saa hänet odottamaan tulosta valheellisesta asiasta.

Harhautus voi olla:

- Hahmo, joka vaikuttaa ilkeältä tai muuten vaan epäilyttävältä.

- Esine, joka vaikuttaa hyvin tärkeältä.

- Tapahtuma, joka on merkittävä tarinaan nähden tai protagonistille.

- Vihje, joka on saatu antagonistilta tai joltain toiselta hahmolta, joka lähettää päähenkilön väärälle reitille.

Harautukset ovat eräänlainen ennaltaehkäisyn menetelmä.

Termi "ennaltaehkäisy" viittaa tässä tilanteessa kaikkiin niihin tapoihin, miten kirjailija voi näitä vihjeitä tulevasta lukijoilleen antaa. Lukijat itse sitten valitsevat näitä vihjeitä ja yrittävät selvittää itse mitä oikein tapahtuu seuraavaksi (tai joissain tapauksissa aivan tarinan lopussa). Mutta kaikki nämä vihjeet eivät johda totuuden luokse. Joitakin voi käyttää lukijan petkuttamiseen siitä mitä olisi tapahtumassa - ja näissä tapauksissa nuo "väärät vihjeet" ovat saaneet nimityksen harhautus.

Harhautusta voi käyttää, missä tahansa genressä.

Jos tarinallasi on minkälainen juonenkäänne tahansa tai yllättävä loppu, voit helposti käyttää harhautusta. Harhautus auttaa sinua hämmentämään tai jopa eksyttämään lukijaa (ja jopa hahmoa) siitä totuudesta, mitä oikeasti on tapahtumassa. Hyvä huomio, mikä kannattaa myös ottaa lukuun on erilaiset muutokset genreissä saavat  lukijan näkemään ja itse ottamaan vastaan tämän harhautuksen. Esimerkiksi, rikosromaanissa harhautusta käytetään jotta lukija virheellisesti ymmärtäisi, mitä juuri on tapahtunut. Trillerissä tai kauhukertomuksesa harhautusta puolestan käytetään, jotta lukija arvaisi väärin, mitä tulee tapahtumaan.

ESIMERKKEJÄ HARHAUTUKSISTA HARRY POTTER JA AZKABANIN VANKI -KIRJASTA

Harry Potter ja Azkabanin vanki -kirjassa molemmat lukija ja hahmot johdatellaan uskomaan, että Sirius Musta on tarinan päävihollinen. (Voldemortin rinnalla, tietysti.) HUOM! Spoilereita tässä kohtaan, jos et ole lukenut kyseistä kirjaa.

Tässä pieni kertaus, mitä lukija oppii Sirius Mustasta:

1. Kaksitoista vuotta sitten, Potterien talolle oli luotu suojaloitsu, joka piti heidän olinpaikkansa sallassa. Joku petti heidtä kertoen heidän sijaintinsa Voldemortille, mikä johti Lilyn ja Jamesin kuolemaan. Useimmat uskoivat tämän petturin olleen Sirius Musta.

KIRJAILIJAKSI - miten luoda omia kertomuksia 101Where stories live. Discover now