004. Juoni

1.2K 71 9
                                    

"Ennen kuin voidaan alkaa kirjoittamaan tarinasta täytyy tuntea sen henkilöhahmot, maailma ja juoni. Nämä kaikki voivat olla vielä hämäriä, mutta tarkentuvat kun tekstiä alkaa kirjoittamaan. Käy tarinan juonta läpi mielessäsi, esim. kun yrität nukahtaa illalla. Tee tästä ajattelu työtä jatkuvasti, silloinkin kun olet jo alkanut kirjoittamaan. Tarkenna tarinaasi koko ajan, käy läpi henkilöhahmojen keskusteluja. Anna tapahtumien kehittyä omalla painollaan.

Tarinan juoni ilmestyy yleensä vähän kuin itsestään. Joskus se voi tulla idean mukana yhtenä rysäyksenä, joskus se muodostuu pikkuhiljaa jonkin esineen tai keksimiesi hahmojen ympärille. Joskus juoni voi löytyä suoraan omasta elämästäsi ja kokemuksistasi. Tärkeää on, ettet pakota juonta kulkemaan eteenpäin. Tavallaan vain asettele kehittämäsi hahmot maailmaan, jonka olet joko luonut tai valinnut, ja sitten seuraa vierestä, mitä he keksivät. Kun hahmon on luonut hyvin, se lähtee ikään kuin elämään itsekseen.

Seuraava luettelo ei siis kata läheskään kaikkia maailman kirjoituksia eikä edes siihen pyri. Olen vain kerännyt siihen muutamia perusasioita, joiden muistamisesta saattaa olla hyötyä juonta kirjoittaessa.

Pidä tarina sopivan nopeana. Älä kiirehdi juonessa eteenpäin, mutta älä myöskään jaarittele. Anna asioiden tapahtua niille sopivassa tahdissa.

Pidä tarina mielenkiintoisena. Anna juonen kehittyä ja muuttua tarinan edetessä. Tee juonenkäänteitä, varsinkin jos tarinasi on melko pitkä. Luo tarinaan jännitettä.

Jos jäät juonessasi jumiin etkä tiedä mitä seuraavaksi tapahtuisi, älä hermostu. Mieti eri vaihtoehtoja. Mieti miten kuvailemasi henkilöhahmot käyttäytyisivät tässä tilanteessa. Jätä kirjoittaminen hetkeksi. Älä yritä pakottaa tarinaa ulos.

Muista hioa tarinaasi koko ajan. Aina se ensimmäinen keksimäsi juoni ei välttämättä ole paras mahdollinen. Ennen kuin tarina on valmis se voi muuttua hyvinkin radikaalisti useampaankin kertaan."

---

Hyvä esimerkki on tarinani "Suojelija", joka on kuuden vuoden aikana vaihtanut muotoaan kolme kertaa ennen kuin julkaisin sen tänne ja tällä hetkellä kirjoitan tarinaa myös kokonaan uudelleen. Juttelin erään kirjoittaja ystävän kanssa ja hän oli kanssani samaa mieltä, että tapahtumapaikat voisi vaihtaa - vaihdoin ne Suomeen, joka tarkoittaa nimien muutosta - ja samalla muutin tarinan kulkua. Hiukan enemmän yksityiskohtia, hahmoihin syventymistä, jopa muutama kohtaus sai uudenlaisen käänteen.

KIRJAILIJAKSI - miten luoda omia kertomuksia 101Wo Geschichten leben. Entdecke jetzt