014. Ensimmäisen luvun tärkeys

669 34 11
                                    

Kysymys kuuluu; Miksi ensimmäinen luku pelottaa niin monia kirjailijoita? Nancy Kress, tunnettu tieteiskirjallisuuden kirjailija ja Nebula palkinnon voittaja kuvaili asian näin; "Totuus on, sinulla on vain kolme sivua varaa kiinnittää julkaisijan huomio, jotta hän julkaisisi tarinasi."

Tiedämme, että sama koskee myös lukijoita. Ensimmäinen luku määrittää nimittäin onko tämä teos lukijalle lukemisen arvoinen. Se on yksi vakavasti arvosteltavista luvuista koko romaanissasi. Alussa lukijalla on nimittäin hyvin vähän syitä sitoutua lukemaan kertomustasi. Tämä mielessä, meidän on annettava lukijalle hyvä syy sitoutua romaanin hahmoihin, ongelmiin, jopa maailmaan josta lukija itse ei tiedä mitään, ja kaikki tämä vain muutaman sivun avulla.

Joten, miten teemme sen? Miten myymme ensimmäisen luvun lukijalle? Mitä ensimmäinen luku oikeasti tarvitsee? Jokaisen tarinan kerronnan takana on näkymätön rakenne, joka erottaa voittavan kertomuksen helposti unohdettavasta. Näkyvät ominaisuudet ovat yhtä tärkeitä tarinallesi kuin myös näkymättömätkin. Lukija ei osaa asettaa sormeaan vielä, mitä on tapahtumassa, mutta hän pystyy tuntemaan, että tämä näkymätön rakenne kaipaa jotakin tai siinä on heikkous. Kirja ei iske häneen ja pian kiinnostus katoaa. Joten, mikä on tämä perusrakenne?

Romaanisi lupaus;

Jokaisella romaanilla on kaiken kattava lupaus, joka toimii kertomuksen perustana. Lupaukset ovat tietynlaisia eri aiheissa ja vaikuttavat romaanin keskeiseen teemaan. Lupaus koskettaa lukijaa joko tunnetasolla tai älyllisesti.

Tunteellinen lupaus sanoo; Lue tämä ja tulet tuntemaan innostusta, nostalgisuutta, masentuneisuutta, surua, iloa, ihastusta, jne.

Älyllinen lupaus sanoo; Lue tämä ja tulet näkemään maailman uudessa valossa, uskosi maailmasta tulee vahvistumaan tai opit maailman olevan paljon kiinnostavampi kuin uskoitkaan.

Kirjailijana, sinun on tiedettävä minkä lupauksen kertomuksesi antaa lukijalle. Esittelyn tulisi selkeästi määrittää, mikä se lupaus on. Tarinat yleensä tarjoavat lupauksia, jotka ovat uniikkeja teemasta riippuen. Esimerkiksi, jos kirjoitat tieteis romaanin, silloin lupauksesi normaalisti on älyllistä tyyppiä. Mutta jos päätät kaataa lasillisen viiniä, sytytät kynttilän ja kirjoitat höyryävän rakkaus romaanin, silloin lukija etsii tunteellista lupausta kertomuksestasi. Kietomalla molemmat lupaukset yhdeksi on mahdollista, mutta se vaatii varovaista yhdistelyä. Osa parhaista romaaneista, kuten Nälkäpeli, yhdistää molemmat lupaustyypit moitteettomasti. Lupauksen tulee näkyä koko tarinan teemassa tai petät lukijallesi antaman lupauksen. Ja hassusti, kertomuksesi lopetus tulee olemaan tyydyttävä lukijalle ainoastaan jos se mitä on luvattu alussa tulee toteutumaan.

Hyvä ensimmäinen kappale;

Ensimmäinen kappale on se koukku, joka esittää tämän lupauksen lukijalle. Stephen King sanoi kerran avauskappaleesta näin; "Ensimmäisen kappaleen tulisi kutsua lukija tarinan aloitukseen. Sen tulisi sanoa: Kuuntele. Tule tänne. Tahdot tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu." Ensimmäinen kappale romaanissasi on se, missä lasi murtuu. Niin sanotusti. Se kertoo lukijalle, millainen konflikti on tapahtumassa tarinassa ja kehen se tulee vaikuttamaan.

Mikä sitten tekee hyvän ensimmäisen kappaleen? Nappaa lempiromaanisi käteen ja uudelleen lue ensimmäinen kappale. Mitä tuo ensimmäinen kappale lupaa? Mitä se kertoo sinulle tuon tarinan äänestä? Mikä vetää sinua puoleensa, jotta jatkaisit lukemista?

Tärkeä asia, jota ei saa unohtaa on kerronta. Kerronnan ääni on oikeastaan kaikista tärkein tekijä, mitä tulee ensimmäiseen kohtaukseen. Stephen King sanoi tästä faktasta kerran; "Minulle, hyvä alku kohtaus alkaa itse äänestä. Sitä kuulee ihmisten puhuvan "äänestä" todella paljon, kun taas itse luulen heidän tarkoittavan "tyyliä". Ääni on enemmän kuin pelkkä tyyli. Ihmiset kääntyvät kirjallisuuden puoleen etsien jotakin. Mutta he eivät tule itse tarinan vuoksi tai edes hahmojen. Luulen, että lukijat tulevat äänen vuoksi... Houkutteleva ääni saa aikaan intiimisen yhteyden - yhteyden, joka on vahvempi kuin kirjoitus, joka on pakotettu älyllisen kirjoituksen kautta." Lyhykäisyydessään, äänellä on suuri vaikutus lukijoihin, joten ensimmäisen kappaleen on oltava tämän äänen lähettiläs. 

Se millaisesta äänestä on kyse riippuu ihan siitä kenet valitset tarinan kertojaksi. Esimerkiksi, The Great Gatsby:n päähenkilö on Gatsby itse, mutta kertoja on Nick Carraway. Hänen äänensä, hänen näkemyksensä antaa tarinalle täydellisen sävyn. Tunnemme mitä Nick tuntee, uskomme mitä Nick uskoo. Todistamme rakkautta, tragediaa ja ihmisen heikkouden sen ihanteellisimmasta perspektiivistä. Pohdi tarkkaan omalla kohdallasi, mikä on sinun tarinallesi ja omalle kirjoitustyylillesi sopivin tapa kertoa tämä tarina.

Mieti tarkkaan ja suunnittele. Anna kirjoittamiselle oma aikansa. Ja jos tarvitse niin ihmeessä pyydä apua, neuvoja!

KIRJAILIJAKSI - miten luoda omia kertomuksia 101Where stories live. Discover now