033. Kuinka luoda tarina tunnissa?

384 28 1
                                    

Olen nyt jonkin aikaa rustaillut juonta, hahmoja sekä paria ensimmäistä lukua tarinaani "Kosketus", joka tulee ilmestymään toivottavasti piakkoin tänne wattpadin puolelle. Itselläni on nimittäin tavoiteena aina kirjoittaa kolme ensimmäistä lukua ennen kuin julkaisen prologin + ensimmäisen luvun. Idea tähän tarinaan syntyi vain yhtenä päivänä matkallani töihin ja se pysyi siellä niin kauan kunnes päätin tehdä nopean luonnoksen tarinasta. Tässä luvussa ajattelin jakaa, miten tämän tein.

En sano että tämä olisi se paras tai edes ainoa tapa luoda juoni tarinalle nopeasti. Itse oikeasti käytän tähän aikaa muutaman viikon ja joskus jopa pidempäänkin eli tämä on yksi niistä harvoista tarinoista jota olen lähtenyt edes kirjoittamaan suoralta kädeltä. 

Jos olet kuitenkin se perus pantser (mikä siis on sana ihmiselle joka ei suunnittele tarinansa juonta ennen kirjoittamista - vaan kirjoittaa "yhd eltä istumalta") sitten tämä tapa saattaa antaa sinulle hiukan enemmän rakennetta tarinallesi ilman kauhen suurta vaivannäköä. 

1. PÄÄTÄ TARINAN GENRE - Monet tulevat sanomaan "Oh, kirjoita vain ja kyllä se genre sieltä tulee kirjoittaessa esille." Mutta itse sanon puhuttuani muutamien kirjoittamista harrastavien kanssa, että on hyvä tietää se jo ennen kuin edes aloittaa, sillä huonolla onnella tarina voi jäädä ilman genreä tai se ei tiedä mikä se on. Tämä on oikeasti hyvä tietää varsinkin silloin, jos tarkoituksena on lähettää teos kustantajalle. 

Jos sinulla ei ole tarinaa mielessä vielä, mutta tahtoisit kirjoittaa hyvä idea on valita se genre minkä lukemisesta itse nauttii ja aloittaa ideointi siitä.

Tässä muutama ehdotus: fantasia, tieteiskirjallisuus, upmarket kirjallisuus (eli sellaiset kirjat mitä monet kirjakerholaiset lukevat ja joita löytyy markettien kirjavalikoimista) naisten fikti0 (ei siis tarkoita, että tämä olisi aina naisen kirjoittama, mutta ennemminkin minkä keskeinen aihe on naisen tunnematka, kehittyminen), romantiikka, nuortenkirjallisuus, triller, jännityskertomus, rikosromaani, historiallinenkirjallisuus ja lännenkertomus.

Joitakin näistä genreistä voi huoletta yhdistellä. Esimerkiksi; voit kirjoittaa yliluonnollisen länsikertomuksen, nuortenkirjallisuutta fantasiana tai jopa scifi romantiikkaa.

2. LUO PÄÄHENKILÖ - Anna tälle nimi (voit jopa muuttaa sen myöhemmin), anna lyhyt kuvaus hänestä (esim. lukio-opiskelija tai tähtienvälinen merirosvo), anna hänelle yksi positiivinen ominaisuus ja yksi neutraali tai negatiivinen ominaisuus

3. LUO TOINEN HAHMO - Hän voi olla päähenkilösi paras ystävä, rakkauden kohde tai se tarinan pahis. Tee sama kuin päähenkilön kanssa antaen tälle nimen, lyhyen kuvauksen sekä ominaisuuksia. Kun teet tämän suunnitelman saat varmasti myös kiinni hahmon roolista tarinassa.

4. ANNA PÄÄHENKILÖLLESI TAVOITE - Tämän tulisi olla sellainen asia, jota hän haluaa todella pahasti. 

Se voi olla taloudellinen tai materiaalinen tavoite; saada ylennys tai ansaita niin paljon rahaa, että talon katon pystyy korjaamaan. 

Se voi olla sosiaalinen tavoite; saada kutsu vuoden puhutuimpiin juhliin tai saada ystäviä uudessa kaupungissa tai koulussa. 

Se voi olla terveyteen liittyvä tavoite; juosta maratooni tai potkia syöpää persuuksille. 

Ehkä tavoite voisi olla poliittinen; kukistaa diktaattori tai tulla valituksi kaupungin neuvostoon. 

Ehkä jopa akadeeminen tavoite?; päästä yliopistoon tai voittaa tieteispalkinto. 

Rakkauselämään liittyvä tavoite voi olla myös hyvä idea; saada deitti ystävänpäiväksi edes kerran elämässä tai löytää vaimo.

Tai yksinkertaisesti selviytymiseen liittyvä tavoite; pelastua suurelta katastrofilta tai paeta epäoikeudenmukaisesta tilanteesta.

Vaihtoehtoja on oikeasti monia, mutta varmasti löydät sen oikean!

5. ANNA PÄÄHENKILÖSI TAVOITTEELLE ESTE - Mikä seisoo hänen tavoitteensa tiellä? Eikö hänellä ole tarpeeksi rahaa tai itseluottamusta? Onko hänellä vastassaan suuri armeija?

Esteitä ja vastoinkäymisiä voi olla useita. Esimerkkinä, jos kirjoitat rikosromaania, voi olla että päähenkilösi perhe ei puhu hänelle, tärkein todistusaineisto on jonkun toisen hallussa ja ainoa murhan nähnyt on ollut kissa.

6. MUISTA ANTAA HÄNEN KASVAA HENKISESTI - Kuinka hahmosi tulee muuttumaan, oppimaan ja/tai kasvamaan tarinassasi? Ehkä hänen tulee tehdä tämä voidakseen päästä tavoitteeseensa - tai ehkä hän päättääkin ettei kaikki olekaan sen tavoitteen arvoista enää juuri tuon sisäisen matkan vuoksi.

***

Nyt sinulla on edessäsi super-alkeellinen suunnitelma tarinallesi: löytyy ne pari päähahmoa, tavoite, koflikti sekä päähenkilösi luonteen kasvaminen. Voit toki myös keksiä tälle toiselle hahmollesi miten hänen luonteensa kasvaa, riippuen ihan tarinastasi, mutta voit aivan varmasti työstää tätä ensimmäistä luonnosta kirjoittaessasi. Tai voit käyttää kymmenen extra minuuttia nyt syventääksesi tätä ideaasi. Päätös on kokonaan sinun!

KIRJAILIJAKSI - miten luoda omia kertomuksia 101Where stories live. Discover now