021. Aidompi hahmo

576 33 1
                                    

Sellaisen hahmon luominen, joka vaikuttaa aidolta, konkreettiselta ja monimutkaiselta kuin lähimmät ihmisemme on paljon helpommin sanottu kuin tehty, mutta se on myös välttämätöntä. Jos täyttäisimme kertomuksemme karikatyyreilla ja täydellisyydellä, kertomus jo itsessään menettää hohtonsa. Onneksi, hyvin kehittyneen hahmon luomisen ei tarvitse olla musertavaa ja keskittymistä herpaannuttava prosessi, kuten varmasti sen sellaisena ajattelet.

Hyvin kehittyneet hahmot ovat monimutkaisia sekä vivahteikkaita, ja vaikka niiden luominen ei kauheasti muutu voit hyvin skipata sen musertavan tunteen epäonnistumisesta ottamalla muistivihon käteen ja keskittyä tähän kirjoittamaani listaan. Jaan nimittäin tässä luvussa 32 askelta, jonka avulla luoda aidompi, vahva hahmo. Joten eiköhän sukelleta niiden sekaan!

13 ASIAA JOTKA ANTAA HAHMOLLESI

#1. anna tavoite // Hahmosi ovat kuin bändin basisti, joka auttaa tätä matkaa, juonta kulkemaan eteenpäin. Anna heille syy päästä siitä lähtökohdasta loppuun asti.

#2. anna motivaatio // Kun tiedät hahmosi valinnan tavoitella tavoitettaan se auttaa myös lukijaa investoimaan tähän kertomukseesi. Samalla tehden vangitsevan lukukokemuksen.

#3. anna tarkoitus // Jos hahmosi ei muokkaa juonta tai protagonistisi maailmaa jollain tavalla, silloin tämä ei lisää minkäänlaista arvoa kertomuksellesi. Anna jokaiselle hahmolle tarkoitus tai yksinkertaisesti päästä heistä irti.

#4. anna pelkoa // Pelot muokkaavat ihmisen kokemuksia, luoden epäilyksia sekä epävarmuuksia, jotka manaavat tekojamme, ajatteluamme sekä ihmissuhteitamme. Lisää pientä pakollista realismia kertomukseesi antamalla hahmoillesi muutama pelko.

#5. anna vikoja // Epätäydellisyys on ihmisyyden ydin. Kirjoittaminen, tarinan luominen ei onnistu ellet anna hahmoillesi vikoja. 

#6. anna historia // Menneisyytemme muokkaa meistä sen mitä tulemme olemaan tulevaisuudessa. Anna hahmoillesi rikas historia, joka vaikuttaa siihen keitä he ovat tarinan alussa sekä miten he käsittelevät asioita kertomuksesi edetessä.

#7. anna tarina nykyhetkessä // Älä kuitenkaan hukuta lukijoitasi taustatarinoilla. Anna hahmoillesi myös nykyhetkessä tapahtumia, jotka pitävät lukijan kiinnostuneena.

#8. anna persoonallisuus // Älä anna hahmosi luhistua kasaan. Anna aikaa hahmosi luonteen, persoonallisuuden muokkautumiselle, jotta tiedät mitkä vaikuttavat hänen tekoihinsa, puhetapaansa, ihmissuhteisiinsa sekä maailman näkemykseen.

#9. anna kiinnostuksen kohteita // On hyvin kiinnostavaa tavata uusia ihmisiä, jotka jakavat samanlaiset kiinnostuksen kohteet tai joka kuuntelee kun pääset puhumaan omasta intohimostasi seinäkiipeilyä kohtaan. Lahjoita lukijoillesi se sama kokemus antamalla hahmoillesi muutamia kiinnostuksen kohteita.

#10. anna omituisuus // Kaikilla on omat oudot ominaisuutensa ja tapansa ja usein outona oleminen on yhtä jäännittävää sekä muistettavaa kuin intohimoisena oleminen. Auta hahmoasi astumaan esiin erilaisena antamalla tälle jonkinalinen outous.

#11. anna nimi // Esitä ajanjakso, paljasta hiukan heidän esi-isistään, luo nimijärjestelmä luomaasi maailmaan... On todella monta erilaista tapaa antaa hahmollesi nimi, jolla on tarkoitus sekä voimaa.

#12. anna himo // Himot ovat... Ne voivat työtnää hahmon sankarillisiin tekoihin yhtä nopeasti kuin myös tiputtaa kuoleman kuiluun.

#13. anna rakkaus // Rakkaus on iloa, toivoa, mahdollisuuksia. Määrittelemällä kuka tai mikä asia on hahmosi rakkauden kohde voi paljastaa paljon enemmän hänestä kuin vain kertomalla, mikä nostaa heidät aamuisin ylös sängystä.

KIRJAILIJAKSI - miten luoda omia kertomuksia 101Where stories live. Discover now