030. Miten kirjoittaa hahmosi ajatukset

488 26 3
                                    

Kun luen omia vanhoja tekstejäni tai kiinnostuksen sekä pientä inspiraatiota etsien käyn läpi tarinoita täällä Wattpadissa, huomaan usein törmääväni kertomuksiin joissa on hyvinkin paljon sisäistä monologia. Ehkä jopa hiukan liikaakin. Mitä tämä sitten tarkoittaa?

Sisäisellä monologilla viitataan usein siihen hahmon omaan ajatusmaailmaan, hänen näkökulmaansa. Usein tätä ajatusta seuraa jonkin sorttinen toiminta:

Anna pudotti lautasen. No, tuo oli typerää.

Sisäinen monologi on hyvä ja välttämätön osa hahmon resonointia lukijan kanssa, mutta kuten kaikki muukin osa kirjoittamisista, jopa tämän elementin on oltava tasapainossa.



Tässä pieni esimerkki sisäisestä monologista, joka on liiankin raskas:

Anna tiputti lautasen. No, tuo oli typerää. Mutta eikö hänen äitinsä ollutkin aina sanaonut, että hän oli yksi suuri mämmikoura?

"Voinko auttaa sinua, Anna?" Johannes huudahti kysymyksen olohuoneesta.

Hän varmasti tarjoutui auttamaan ainoastaan, koska näki miten Annan oma aviomiehensä kohteli häntä. 

"Pärjään kyllä, kiitos!" Anna toivoi ettei hänen äänensä olisi ollut niin tärisevä hänen puhuessaan. Hänen olisi pitänyt pestä nämä astiat edellis iltana, jotteivat ne olisi olleet nyt hänen tiellään. Tämä ei ehkä ollut ollut niin fiksua. Timo vihasi likaisia astioita tai niiden näkemistä.

Näetkö kuinka hidasta tämä on?



Tässä esimerkki jossa sisäinen monologi on hiukan liian hidasta:

Anna pudotti lautasen.

"Voinko auttaa sinua, Anna?" Johannes huudahti kysymyksen olohuoneesta.

"Pärjään kyllä, kiitos!" Annan huudahti ääni hiukan väristen kuten aina. Keittiössä, häntä tervehti eilisillan tiskivuori. Ja Timo vihasi likaisia astioita tai niiden näkemistä.



Tämän tahti on puolestaan paljon reippaampi, mutta tässä jää myös uupumaan hyvinkin paljon Annan tunteita, joita hän kokee kohtausken aikana ja tämän vuoksi emme ymmärrä hänen mielentilaansa. Tämä viimeinen esimerkki on hiukan parempi sekoitus toimintaa sekä sisäistä monologia:

Anna pudotti lautasen. Tämä hänen mämmikouraisuus koituisi joskus vielä hänen kohtalokseen - ehkä jopa kirjaimellisesti.

"Voinko auttaa sinua, Anna?" Johannes huudahti kysymyksen olohuoneesta.

Hän varmasti tarjoutui auttamaan ainoastaan, koska oli nähnyt kuinka törkeä Annan aviomies oli häntä kohtaan. "Pärjään kyllä, kiitos!" Hän huudahti ääni hiukan väristen kuten aina.Keittiössä, häntä tervehti edellisillan tiskivuori. Miksi, miksi hän ei hoitanut tiskejä edellisiltana? Timo vihasi likaisia tiskejä tai niiden näkemistä.



Tarinasi sisäisen monologin parantelu kannattaa aina tehdä editointi vaiheessa, mutta on kuitenkin muutama asia jotka voit tehdä ihan jo kirjoitusvaiheessa auttaaksesi itseäsi siinä, mitä kirjoittaa ja mitä ei:

Valitse dominoiva tunne kohtaukselle. Olisiko se hämmästys? Vai kenties viha? Jotta saisit tämän tunnetilan korostumaan paremmin sinun kannattaa kirjoittaa sellainen sisäinen monologi, joka kuvastaa tätä. Yllä olevissa kohtauksissa Annaa dominoiva tunne on pelko, jota hän tuntee omaa aviomiestään kohtaan. Joten, kun kirjoittaja lähtee luomaan tuota tekstiä ja syventyy hahmon ajatuksiin, elämään, tämä on se mitä kirjoittajan tulisi huomioida.

Jos hahmosi dominoiva tunne vaihtuu kesken kohtauksen, varmista että se myös näkyy. Sanotaan nyt, että Johannes tulee auttamaan Annaa, ottaa lautasen käteensä ja alkaa huuhtelemaan sitä. Nyt Annaa dominoiva tunne ei ole hänen pelkonsa Timoa kohtaan, vaan jokin muu. Ujous, sillä mies jota hän ei tunne on astunut keittiöön tiskaamaan. Hän tuntee iloa kun häntä kohtaan osoitetaan pientä kiltteyttä. Epäluottamusta koska hän on oppinut, etteivät miehet tee mitään vain kiltteyttään ja hän ajattelee Johanneksen haluavan jotain vastapalvelukseksi.

Jätä pois se "hän ajatteli". Jos olet todella syvällä hahmosi näkökulmassa, hänen päänsä sisällä, näitä sanoja ei oikeasti tarvita.

Käytä kursivointia säästelijäästi. Monet vasta aloittaneet kirjailijat tai vain harrastelijat, ovat sellaisen käsityksen vallassa, että sisäinen monologi tulisi aina kursivoida, mutta tämä oikeasti muuttuu vanhaksi hyvinkin nopeasti.

KIRJAILIJAKSI - miten luoda omia kertomuksia 101Where stories live. Discover now