007. Kuvailu

901 60 24
                                    

"Kuvailu ei tarkoita ainoastaan adjektiivien luettelemista. Se on, aivan kirjaimellisesti, kuvien maalaamista sanoilla. Kuvailu voi tuntua aluksi hankalalta. Usein sanotaan, että "se oli sanoinkuvaamatonta". Kirjailija ei voi kuitenkaan jäädä sanattomaksi.

Tässä tärkeää on oma mielikuvituksesi. Sinun täytyy todellakin nähdä sielusi silmin, miltä jokin maisema näyttää. Sinun täytyy samaistua luomiisi hahmoihin ja tietää, mitä he milloinkin tuntevat ja ajattelevat. Tässä myös voit käyttää apunasi omia kokemuksiasi. Kuvaile maisemia, jotka ovat sinulle tuttuja. Kun kuvailet tunteita, mieti miltä itsestäsi tuntuu ollessasi oikein iloinen, surullinen, vihainen... Kuvittele, miltä sinusta tuntuisi tässä tilanteessa, jos olisit tämä henkilö.

Vaikka kirjoittaisitkin paikasta, jota ei ole olemassa, kannattaa ottaa vaikutteita tosimaailmasta. Näin fantasiamaailmastakin tulee lukijalle helposti lähestyttävä ja uskottava. Käytä yksityiskohdissa todellisia asioita ja piirteitä.

Kuvaillessa on tärkeää, että sinä itse tiedät jokaisen yksityiskohdan. Lukijalle ei tarvitse kertoa kaikkea, mutta jos sinulta kysyttäisiin tietäisit päähenkilösi silmien värinkin. Näin et voi puhua itseäsi pussiin. Klassinen esimerkki voisi olla J.K. Rowling, joka kuvaili rohkelikkojen tornin pyöreäksi, mutta kuitenkin myöhemmin päähenkilöt kokoontuivat tornin nurkkaan puhumaan suunnitelmistaan.

Muutama muistutus kuvailusta:

Käytä kaikkia aistejasi. Älä kerro ainoastaan miltä maisema näyttää: kerro myös, miltä se tuntuu, tuoksuu, kuulostaa.

Kuvaile adjektiivejasi: Esim. kuinka punainen esine oli? Oliko se viinin- vai verenpunainen?

Kuvaile niin, että se sopii tarinasi tunnelmaan. Esim. edellisestä punainen on aina neutraali sana, mutta verenpunainen selvästi kauhua tai jännitystä. Kuvaile maisemia niin, että ne heijastavat päähenkilön ajatuksia ja tunteita. Esim. kun henkilö on surullinen, sääkin on synkkä.

Älä kuvaile liikaa!

Käytä kuvailussa kiinnostavaa kieltä. Tee kielikuvia, kärjistyksiä, vastakohtaistamista, vertauksia, kuvaile elottomia esineitä kuin elollisia olentoja. Käytä mielikuvitustasi ja kirjoita runollista, kaunista kieltä."

KIRJAILIJAKSI - miten luoda omia kertomuksia 101Where stories live. Discover now