Opdracht 6: CuriousGirl2509 - Lisa

33 4 8
                                    

Dit is de zesde opdracht van CuriousGirl2509, over Lisa. Geniet ervan!

-------------------------------------------------

Het was nieuwjaarsavond. Lisa zat met haar hele familie in de woonkamer. Samen luisterden ze naar de top 2000 en wachtten ze tot het nieuwe jaar zou beginnen.

Uiteindelijk was het dan zo ver, het laatste liedje van de top 2000 werd afgespeeld en daarna zou het aftellen beginnen.

'10...... 9...'

Lisa's zus gilde van opwinding.

'8....... 7......'

Lisa's opa rolde met zijn rolstoel over de teen van Lisa's moeder heen.

'Auw.... 6.... 5...' kermde zij van de pijn.

'4...... 3.... 2...... 1...'

'Gelukkig nieuwjaar!' schreeuwde Lisa als eerste. Ze werd gevolgd door de rest van haar familie.

'Proost!' riep Lisa's moeder. Ze hief haar glas omhoog.

Het geluid van glazen, gevuld met champagne, klonken tegen elkaar. Daar dronk iedereen, de met alcohol gevulde, glazen leeg.

Lisa dronk haar kindercampagne gulzig leeg. Ze was nog maar tien en haar ouders waren echt niet zo gek dat ze een zevenjarig meisje alcohol zouden geven.

'Wie wil er nog meer?' De stem van Lisa's tante galmde door het hele huis heen. In haar handen hield ze een krat, die gevuld was met enorme champagneflessen.

Instemmende geluiden kwamen van de rest van de familie en al gauw dronk iedereen zijn tweede en derde glas champagne, gevolgd door het derde en vierde glas, sommigen pakten zelfs nog een vijfde of een zesde glas. Het was een gezellige boel.

Maar Lisa, Lisa vond het niet zo gezellig meer. Ze zonderde zich af van de rest doordat ze in de keuken was gaan zitten. Daar ging ze na een tijdje opzoek naar een koekje die ze vond en gulzig opat. Voor even was er weer rust en vond Lisa het weer gezellig, maar dat was niet voor lang.

'Lieverd, ik heb iets voor je!' Haar moeder dartelde vrolijk en dronken de keuken in. In haar handen hield ze blauwe haarverf.

Lisa keek haar moeder met een vreemde blik aan. Een paar dagen terug had ze aan haar moeder gevraagd of ze een lok in haar haar blauw mocht maken. Haar moeder had de vraag hardhandig afgewezen. Ze wilde eerst graag weten waarom haar dochter ineens een blauwe haarlok in haar haar wou hebben.

Lisa had talloze redenen opgenoemd: 'Een blauwe haarlok lijkt me stoer.' 'Iedereen uit mijn vriendenkring heeft iets aparts in het haar.'

Haar moeder had naar haar geschreeuwd, gezegd dat ze niet voor mensen moest veranderen en daarna vond ze dat het onderwerp afgerond was.

Lisa was boos naar boven gestormd, ze had geschreeuwd en zich afgevraagd waarom haar moeder haar niet begreep.

Nu was ze verbaasd, haar moeder stond dronken voor haar, met een enorme grijns op haar gezicht geplakt en blauwe haarverf in haar handen.

'Uhm...' stamelde Lisa. 'Ik weet het niet hoor. Een paar dagen geleden vond je het niet goed dat ik een pluk in mijn haar blauw wou hebben en nu sta je hier stomdronken voor me.'

'Waarom zou ik het niet goed vinden?' vroeg haar moeder hinnikend.

Lisa dacht diep na. Wat kon er fout gaan, ze had hier allemaal getuigen om zich heen die konden zeggen dat haar moeder dronken was, als ze morgen in de problemen zou komen door dit nu te doen.

'Oké, doe het maar.'

Lisa ging op een stoel zitten en liet haar moeder doen wat ze wou doen. Haar moeder pakte met een grote glimlach op haar gezicht de blauwe haarverf en begon de pluk die voor Lisa's gezicht hing blauw te kleuren. Al hinnikend was ze daar ongeveer een kwartiertje mee bezig, daarna was het klaar.

Met een tevreden grijns liep Lisa's moeder dronken naar de woonkamer om een spiegel te halen. Lisa bleef nerveus op de stoel in de keuken zitten. Was wat ze had gedaan dan toch fout? Ze wist het niet.

Haar moeder kwam met een grijns op haar gezicht terug de keuken in. Haar tante en haar oma achtervolgden haar moeder en keken trots naar het resultaat.

'Dat heb je goed gedaan, dochter.' zei Lisa's oma, die net zo dronken was als Lisa's moeder en tante.

Haar moeder grinnikte en hield de spiegel voor Lisa's gezucht. De blauwe lok hing voor haar ogen en was zeer opvallend gekleurd. Lisa vond dat het er goed uitzag, precies zoals ze het had gewild. Toch voelde ze zich nog steeds schuldig en vroeg ze zich heel erg af hoe haar moeder de volgende ochtend zou reageren. Ze zou het de volgende ochtend wel te zien krijgen. Ze wou graag van deze avond nog een gezellige avond maken.

De avond kwam langzaam tot zijn einde en alle gasten baanden zich en weg naar buiten, op weg naar hun eigen huis.

Lisa was zo ontzettend moe geworden na deze lange avond en besloot al naar bed te gaan nog voordat iedereen het huis uit was. Ze nestelde zich in haar bed en viel in een diepe slaap.


'O mijn god! Lisa, wat heb je met je haar gedaan! Ik had verdomme toch gezegd dat je geen blauwe lok in je haar mocht?' Haar moeder stond stampvoetend naast haar bed en maakte Lisa op deze manier met een schok wakker. Ze keek haar moeder strak en een beetje angstig in de ogen.

'U-u w-was dronken gisteravond en kwam zelf op me afgelopen met die blauwe haarverf.' stamelde ze licht ongemakkelijk.

Haar moeder keek haar met gespleten oogjes aan. 'Is dat zo?' mompelde ze woest. 'Daar kan ik me anders niets van herinneren.'

'Het is echt waar.' Lisa's stem sloeg over en een traan rolde over haar wang. 'Geloof me, alstublieft.'

Haar moeder kon het allemaal niet geloven en haalde geïrriteerd haar hand omhoog, klaar om Lisa een flinke klap op haar wang te geven.

'Lieverd, het is waar.' Lisa's vader kwam snel de kamer in gerent en pakte de arm van Lisa's moeder stevig vast, zodat ze geen klap aan haar dochter kon geven.

Haar moeder bleef verward stilstaan en staarde haar dochter en man aan. 'Echt waar?' mompelde ze met een ongeloofwaardig stemmetje.

'Echt waar.' zeiden Lisa en haar vader in koor.

'Oké, dan is het goed...' zei Lisa's moeder. Ze sloeg een arm om haar dochter heen. 'Het staat je eigenlijk best wel leuk. Zullen we zorgen dat je die blauwe pluk voor altijd hebt?'

Lisa glunderde van oor tot oor. Haar moeder was eindelijk meegegaan in haar idee en was er zelfs voor dat ze de pluk voor eeuwig en altijd blauw zou hebben. Dit nieuwe jaar kon niet beter beginnen!

-------------------------------------------------

Commentaar:

Heel leuk geschreven! Ook met het idee van Nieuwjaar enzo, omdat ik dat nu heel erg herken. Je zei zelf dat je een beetje twijfelde aan de reden van de blauwe pluk, ik had de reden inderdaad anders, soort van extremer in gedachten, maar deze kan er ook mee door!

Ook de spelling zit goed, mooie zinsbouw! Je hebt er ook wel wat grappige dingetjes in verwerkt, zo kreeg ik een lach op mijn gezicht toen Lisa's opa over de teen van haar moeder reed.

Je hebt je alleen één keertje vergist:

Ze was nog maar tien en haar ouders waren echt niet zo gek dat ze een zevenjarig meisje alcohol zouden geven.

Eerst zeg je dat Lisa tien is, en twaalf woorden later is ze opeens een zevenjarig meisje. Ik denk dat je je daar hebt vergist met de andere opdracht, die van Elle.

Kortom, een heel goed stukje, zoals we van jouw gewoon zijn!

x GrijzeWolf

Schrijfwedstrijd, door GrijzeWolfWhere stories live. Discover now