19.fejezet - A karkötő eredete

667 32 1
                                    

Másnap délben hagyhattuk el a gyengélkedőt. A kastély csendes és kihalt volt, csupán néhány első és másodéves kószált a folyosókon, a többi diák Roxmortsban ünnepelte a tanév végét. Mi nem vágytunk le a faluba, Harry pedig amúgy sem mehetett le, úgy döntöttünk hát, hogy a parkban töltjük a meleg nyári délutánt. Beszélgetésünk témája természetesen a több felvonásos esti kaland volt, találgattuk, merre járhat Sirius és Csikócsőr.
Ekkor széles árnyék jelent meg a füvön. Hagrid állt mögöttünk, lepedő méretű zsebkendőt tartott a kezében, azzal törölgette verejtékező arcát.
- Tudom, hogy bosszankodnom kellene Black szökése miatt - szólt mentegetőzve - De képzeljétek el, mi történt...
- Na mi? - kérdezte gyorsan Harry, és kíváncsi arcot vágott.
- Csikócsőr megszökött! Szabad, mint a madár! Egész éjjel ünnepeltem!
- De hisz ez csodálatos! - szólt a tőle telhető legnagyobb lelkesedéssel Hermione, majd lopva szigorú pillantást vetett Ronra, aki alig bírta visszafojtani nevetését.
Hagrid átszellemült arccal meredt a horizont felé.
- Biztos túl lazára kötöttem a csomót... Jut eszembe, aggódtam is érte ma reggel... Féltem, hogy esetleg összefutott Lupin professzorral az erdőben, de Lupin azt mondja, nem evett semmit az éjjel...
- Tessék? - kérdeztem tettetett értetlenséggel.
- Teringettét, hát ti még nem is hallottátok? - Hagrid suttogóra fogta a hangját, pedig közel s távol egy lélek se volt rajtunk kívül - Azt hittem, már mindenki tudja... Piton ma reggel mesélte el a mardekárosoknak... Kapaszkodjatok meg: Lupin professzor vérfarkas. Az éjjel átalakult, és szabadon kószált a birtokon... Persze most már csomagol.
- Csomagol? - kapta fel a fejét Harry - Miért?
Hagrid csodálkozva nézett rá.
- Hogyhogy miért? Hát azért, mert elmegy... Azonnal benyújtotta a felmondását.
Harry talpra szökkent.
- Beszélek vele - fordult felénk.
- De ha már felmondott...
- Nem érdekel. Akkor is beszélnem kell vele. A toronyban találkozunk.

Harryn, Ronon, Hermionén, Dumbledore professzoron és rajtam kívül senki nem tudta, hogy pontosan mi is történt azon az estén, amikor Sirius, Csikócsőr és Pettigrew kereket oldottak a Roxfortból. Az utolsó napokban a legkülönbözőbb elméletek és magyarázatok terjedtek el az iskolában, de egyetlen olyan változatot sem hallottam, ami akár csak megközelítette volna az igazságot.
Dracot a legjobban Csikócsőr eltűnése bosszantotta. Meg volt győződve róla, hogy a hippogriffet Hagrid szöktette meg, és mérhetetlenül megalázónak érezte a tényt, hogy egy egyszerű vadőr túljárt az ő és az apja eszén.
Percy-t nem érdekelte túlságosan a hippogriff, feltétlenül szükségesnek tartotta viszont, hogy állást foglaljon Sirius szökésének ügyében.
- Ha sikerül bekerülnöm a minisztériumba - hangoztatta fontoskodó arccal - számos javaslatot fogok benyújtani a varázsbűnüldöző szervek munkájával kapcsolatban.
Hogy pontosan mit akar javasolni, azt csak a barátnője, Penelope tudta, ugyanis a bevezető mondat után - tartva a tervezet hosszadalmas kifejtésétől - mindenki más hanyatt-homlok elmenekült Percy közeléből.
Lupin összes tanítványa döbbenten fogadta a hírt.
- Kíváncsi vagyok, kit küldenek a nyakunkra a jövő tanévben - füstölgött Seamus Finnigan.
- Talán egy vámpírt - vetette fel reménykedve Dean Thomas.
A vizsgák eredményét a tanév utolsó napján hirdették ki. Mindenből átmentünk.

Korábban azt hittem, Piton fokozhatatlan ellenszenvvel tekint Harryre... a kalandos este óta azonban beláttam, hogy tévedtem: Piton igenis tudta fokozni gyűlöletét. Valahányszor meglátta Harryt, pengevékony ajkai fenyegetően rángatózni kezdtek, és úgy nyújtogatta hosszú ujjait, mintha már a keze között érezné Harry torkát.
Percy az összes RAVASZ-án kitűnő osztályzatot kapott, Fred és George nagy nehezen összekapartak néhány R. B. F.-et. A Griffendél (elsősorban kviddicscsapat káprázatos teljesítménye miatt) ebben az évben is elnyerte a házkupát. Ez többek között azzal járt, hogy a tiszteletünkre az évzáró vacsorán piros és aranyszínű díszek kerültek a nagyterem falaira, s a lakomán mi ülők mulattunk a leghangosabban.

Camilla Potter, a másik túlélő 1-4. ᵈᵐWhere stories live. Discover now