10.fejezet - Itt lettünk ellenségek

778 33 0
                                    

Hétfő reggelre már mindenki tudott róla, hogy Colin Creevey merénylet áldozata lett, és élettelenül fekszik a gyengélkedőn. Rémhírek és gyanúsítgatások tömkelege kapott lábra. Az elsősök már csak csapatokban mertek közlekedni, attól tartva, hogy egyedül megtámadják őket.
Ginnyt, aki a bűbájtanórán Colin Creevey mellett ült, nagyon meg is viselték az események.
Ezzel egy időben az iskolában feltűnően megnőtt a kereslet a talizmánok, amulettek és egyéb önvédelmi eszközök iránt. Neville vett egy hatalmas és rettentően büdös zöld hagymát, egy piros kristályt és egy rothadó gőtefarkat aztán elmagyaráztuk neki, hogy őt nem fenyegeti veszély, hiszen aranyvérű.
- Az első áldozat Frics volt - rázta a fejét szorongva Neville -, és mindenki tudja, hogy én majdnem kvibli vagyok.
December második hetében McGalagony professzor szokás szerint összeírta azoknak a nevét, akik az iskolában akartak maradni karácsonyra. mi is feliratkoztak a listára; Draco sem utazott haza, és Harryék ezt felettébb gyanúsnak vélték. Ugyanakkor a karácsonyi szünet ideális alkalmat kínált rá, hogy használják a Százfűlé-főzetet, és kicsikarják mardekáros fiúból a vallomást.
Sajnos azonban a főzet még nem készülhetett el teljesen: hiányzott hozzá a bikornisszarv és a bumszalagbőr, ezeket pedig csak Piton privát készletéből szerezhettük meg. A csütörtök délutáni dupla bájitalóra azonban feltartóztathatatlanul közeledett; ideje volt hát kidolgozni a tervet.
- El kell terelnünk a figyelmét - magyarázta Hermione - Akkor egyikünk besurranhat a szobájába, és kihozhatja, amit kell.
Harry és Ron aggódva pislogtak a lányra.
- Legjobb lesz, ha én vállalom magát a lopást - folytatta Hermione - Benneteket kicsapnak a következő stikliért, nekem viszont még nincs priuszom. Nem lesz más dolgotok, mint összehozni egy kis zűrzavart, ami úgy öt percre eltereli Piton figyelmét.
Harry elfintorodott.

A csütörtöki bájitalórát a szokásos helyen, az egyik tágasabb pinceteremben tartották. Húsz gőzölgő üst állt a hozzávalók - és a rézmérlegeket hordozó faasztalok között. Piton fel-alá járkált a teremben, és gonosz megjegyzéseket tett a griffendélesek munkájára - ezeket a mardekárosok kaján kuncogással honorálták. Draco, aki Piton kedvenc diákja volt, folyton halszemeket pöckölt Ron és Harry felé. Vetettem a szőkére egy szúrós pilantást, aki erre elvigyorodott.
Harry Hermionét figyelte, és várta a jelet; szinte meg se hallotta Pitonnak a munkájához fűzött gúnyos kommentárját. Mikor a tanár továbbállt, hogy Neville-t is leteremtse, Hermione biccentett Harrynek.
Harry leguggolt üstje mögé, és előkapta zsebéből a Fredtől szerzett Filibuster-csillagszórót. Varázspálcájával megpöccintette, mire a csillagszóró nyomban zizegni kezdett. Felegyenesedett, célzott, és eldobta a csillagszórót - ami egyenesen Monstro üstjébe pottyant.
Monstro szirupja szökőárként kirobbant az üstből. Mindenki, akire ráfröccsent, rémült sikoltozásba kezdett. Piton igyekezett rendet teremteni, és kideríteni; hogy mi történt. Láttam, hogy Hermione gyorsan kioson az ajtón.
- Csendet! CSEND LEGYEN! - üvöltötte Piton - Akire ráfröccsent a főzet, jöjjön ide hozzám lohasztóléért. Ha megtudom, hogy ki volt ez...
A fél osztály odagyűlt Piton asztalához; volt, akinek a karja dagadt furkósbot méretűre, mások nem tudták kinyitni a szájukat, mert ajkuk óriási hurkává vált.
Egy perc múlva Hermione dudorodó talárral visszalopódzott a terembe.
Mikor mindenki megkapta az ellenszert és a különféle daganatok lelohadtak, Piton odalépett Monstro üstjéhez, és kihalászta belőle a csillagszóró megfeketedett maradványát. A teremben egyszerre néma csend lett.
- Ha rájövök, hogy ki dobta ezt - suttogta Piton -, teszek róla, hogy kicsapják az iskolából.
Villogó szemmel meredt Harryre, aki igyekezett tanácstalan arcot vágni.

- Tudja, hogy én voltam - mondta, miközben Hisztis Myrtle mosdója felé ügettünk - Láttám rajta, hogy tudja.
Hermione az üstbe szórta a frissen szerzett hozzávalókat, és lázasan kevergetni kezdte a főzetet.
- Két hét múlva kész - jelentette vidáman.
- Pitonnak nincs bizonyítéka - nyugtatta meg Harryt Ron - Mit tehetne ellened?
- Ne félj, kitalál valamit - felelte sötéten Harry, és a fortyogó főzetre meredt.

Camilla Potter, a másik túlélő 1-4. ᵈᵐWhere stories live. Discover now