5.fejezet - Perselus Piton

2.1K 93 6
                                    

- Nézd, ott vannak!
- Hol?
- A magas, vörös hajú mellett.
- A szemüveges az?
- Láttad a húgát?
- Láttad a sebhelyét?
Ez a sugdolózás várt minket, miután reggel kiléptünk a klubhelységből.

Hóborcnál is rosszabb volt az iskola gondnoka, Argus Frics. Sikerült rögtön az első napon magunkra haragítaniuk őt. Rajtakapott minket, hogy megpróbáltunk kinyitni egy ajtót, amelyről kiderült, hogy a harmadik emeleti tiltott folyosószakasz bejárata. Nem hitte el, hogy eltévedtünk. Azzal fenyegetett, hogy tömlöcbe vet minket, amikor arra tévedt Mógus és megmentett.
Fricsnek volt egy Mrs Norris nevű ványadt, porszürke macskája. Ez a macska egyedül járőrözött a folyosókon, és ha látta, hogy valaki szabálytalanságot csinál, azonnal rohant Friccsért, aki másodperceken belül odaért.
Egy idő után be kellett látnom, hogy egy varázsló munkája több puszta hadonászós abrakadabránál.
Minden szerdán éjfélkor teleszkóppal tanulmányoztuk az éjszakai eget. Meg kellett tanulnunk a csillagok nevét, és megismerkedtünk a bolygók mozgásával is. Őszinte véleményem, hogy ez rohadt uncsi volt.
Heti három alkalommal kimentünk a kastély mögötti növényházba gyógynövénytan órára Bimba tanárnővel, aki egy duci boszorkány volt.
A legeslegunalmasabb tantárgy, a mágiatörténet volt az egyetlen olyan óra, amit kísértet tartott: Binns professzor.
Flitwick , a bűbájtanár olyan alacsony volt, hogy könyvkupacra kellett állnia, ha ki akart látni az asztal mögül.
McGalagony órája megint más volt. A tanárnő már az első órán tisztázta a dolgokat.
- Az átváltoztatás az egyik legbonyolultabb és legveszélyesebb a tantervben szereplő mágiák közül - jelentette ki -, aki rendetlenkedik az órámon, attól búcsút veszünk.
Ezután malaccá változtatta a tanári asztalt, és abból ismét asztalt csinált. Nagyon tetszett a mutatvány, és alig vártam, hogy én is kipróbálhassam. Azonban kiderült, hogy még sokáig nem fogunk bútordarabokat állatokká változtatni.
Először is rengeteget jegyzeteltünk, azután kaptunk egy-egy szál gyufát, és azt kellett tűvé varázsolnunk. Óra végéig csak Hermionének és nekem sikerült látható változást előidéznie a gyufaszálon. McGalagony meg is dícsért minket.
Az osztályt a tantárgyak közül a legjobban a sötét varázslatok kivédése izgatta, de Mógus órája kissé nevetségesnek bizonyult.

Pénteken olyasmi történt, ami addig soha: Harrynek, Ronnak és nekem, első nekifutásra sikerült letalálnunk a nagyterembe.
- Milyen óráink lesznek ma? - kérdezte Harry.
- Dupla bájitalóra a mardekárosokkal - felelte Ron. - Piton tartja, a Mardekár vezető tanára. Azt mondják, kivételez velük. Majd meglátjuk.
- Nem hinném - mondtam, - Ha mégis így lesz, majd bebizonyítjuk, hogy mi is tudunk annyit, mint egy mardekáros.
- Bárcsak McGalagony is kivételezne mivelünk - sóhajtott Harry.
Megérkezett a napi posta. Hedvig leszállt a lekvár és a cukortartó közé, és egy levelet pottyantott Harry tányérjára
- Hagrid meghívott minket egy teára. Megyünk? - kérdezte tőlünk, mire autómatikusan bólintottam.
- Egyértelműen.
A bájitalórát a kastély egyik tömlöcében tartották. Ott sokkal hidegebb volt, mint a fenti termekben.
- Azért vannak itt, hogy megismerkedjenek a bájitalkészítés művészetével - fogott bele Piton. - Mivel itt nemigen hadonászunk a pálcával, maguk biztosan úgy vélik majd, hogy ez nem igazi mágia. Tőlem megtanulhatják, hogyan kell dicsőséget forralni, sőt halált rejteni a dugó alá. De csak akkor, ha nem olyan tökkelütöttek, mint a tanítványaim többsége.
- Potter... Harry! - mondta Piton, mert egyszerre néztünk felé a tesómmal. - Mit kapok, ha ürömteába őrölt aszfodéloszgyökeret keverek?
- Nem tudom, tanár úr - felelte Harry. Piton gúnyosan mosolygott.
- Lám, lám, a hírnév nem minden. Próbáljuk meg újra, Potter. Ha szereznie kellene egy bezoárt, hol keresné?
Draco és két őre megállás nélkül vihogott. Vetettem a szőkére egy rosszalló pillantást, mire elhallgatott.
- Nem tudom, tanár úr.
- Mindjárt gondoltam, hogy bele se nézett otthon a könyvekbe.
Piton nem is törődött a jelentkező Hermionéval.
- Potter, mi a különbség a sisakvirág és a farkasölőfű között?
Hermione most már felállt a helyéről, úgy nyújtózkodott a plafon felé. Mivel erre pont emlékeztem, én is felemeltem a karomat.
- Nem tudom - felelte halkan Harry. - De úgy látom, Hermione és Cami tudja. Miért nem őket kérdezi?
Ekkor Piton egy pillanatig rám nézett és találkozott a tekintetünk. Úgy tűnt egy másodperc töredékéig, mintha egy régi ismerősével nézett volna szembe, és a tekintete is megenyhült volna egy icipicit. Azonban hamar visszaváltott szokásos kifejezéstelen arcára.
- Tájékoztatásul közlöm, Potter, hogy az üröm és az aszfodélosz keveréke altató hatású, olyannyira, hogy az élő halál eszenciájának is nevezik. A bezoár a kecske gyomrából kivett kő: védelmet nyújt a legtöbb méreggel szemben. Ami a sisakvirágot és a farkasölőfüvet illeti, a kettő ugyanaz. Miért nem jegyzetelnek?
Gyorsan kotorászni kezdtünk. Piton felemelte a hangját:
- És egy pontot levonok a Griffendél háztól, Potter szemtelen válaszáért.
Azt a feladatot kaptuk, hogy páros munkában készítsünk el egy egyszerű gyógyfőzetet kelések kezelésére. Amíg dolgoztunk, Piton fel-alá sétált köztünk. Figyelte, hogyan mérjük ki a hozzávalókat. Szinte mindenkire tett egy-két megjegyzést, csak Dracora nem, akit szemmel láthatóan kedvelt.
Hirtelen nagy sistergés támadt, és zöld nagy füstfelhő gomolygott fel a pincében. Neville-nek valami módon sikerült formátlan pacává olvasztania Seamus üstjét. A főzet szétáradt a kőpadlón, lyukat égetve a közelben állók cipőjébe. Mindenki azonnal felugrott a székére. Neville nyöszörgött fájdalmában: őt beterítette az üstből kiboruló főzet, s nyomban vörös kelések jelentek meg mindkét karján és lábán.
- Féleszű kölyök! A tűzön volt a kondér, amikor hozzáadta a főzethez a tarajos sül tüskéjét, igaz!? Kísérje fel a gyengélkedőbe! - mordult rá Seamusra Piton, majd hozzánk fordult, mivel Neville-ék mellett dolgoztunk.
- Potter! Miért nem szólt nekik, hogy ne keverjék bele a tüskét? Arra számított, hogy maga ügyesebbnek tűnik, ha ők elrontják, mi? Ezért még egy pontot levonok a Griffendéltől.
Az egyértelmű igazságtalanság annyira felháborította Harryt, hogy vitába akart szállni Pitonnal. Ron azonban egy figyelmeztető rúgással csendre intette.
- Ne feleselj vele, nagyon undok tud lenni, mikor felbosszantják.

Három előtt öt perccel elindultunk Hagridhoz. A vadőr egy fából épített házikóban lakott az erdő mellett.
- Érezzétek otthon magatokat - szólt Hagrid, azzal elengedte Agyart, a kutyáját. Az nyomban rávetette magát Ronra, és nyalogatni kezdte a fiú fülét, én pedig nem tudtam abbahagyni a kuncogást.
- Ő Ron - mutatta be barátunkat Harry.
- Újabb Weasley, heh? A fél életem arra ment rá, hogy a bátyáidat hajkurásztam az erdőben.
Harry Piton professzor órájáról mesélt Hagridnak. Az óriásnak is az volt a véleménye, hogy nem kell törődni vele, hiszen Piton ki nem állhatja a legtöbb tanítványát.
- De engem különösen utál - bizonygatta Harry
- Lárifári! - legyintett Hagrid. - Mi oka volna rá?
Amíg Ron Charlie-ról és a sárkányokról mesélt Hagridnak, Harry kezébe vett egy darab újságpapírt, ami a teás kancsó alatt feküdt. A papíron a Reggeli Próféta egyik cikke állt:

A GRINGOTTS-ÜGY LEGÚJABB FEJLEMÉNYEI

Folytatódik a nyomozás a július 31-én, a Gringottsban történt betörés tettesei után. A bűntényt a feltételezések szerint sötét varázslók vagy boszorkák követték el. A Gringotts koboldjai ma megerősítették, hogy a bankból semmi nem tűnt el. Egyébként a széfet, amit a betörők kinyitottak, épp a bűntény napján ürítették ki.
"De nem kötjük az orrotokra, hogy mi volt benne, és ne is szaglásszatok, ha jót akartok!" - nyilatkozta a Gringotts szóvivőkoboldja a ma délutáni sajtótájékoztatón.

- Hagrid! - szólt Harry. - A betörés épp a születésnapunkon történt! A rablók jöhettek volna akkor is, amikor ott voltunk!
Hagrid csak morgott valamit, és válasz helyett süteménnyel kínált minket.
Hamarosan elbúcsúztunk tőle, és süteményekkel megrakodva visszamentünk vacsorázni.
Közben Harry elmondta nekem a gondolatait: Lehet, hogy az óriás az utolsó pillanatban hozta el a titokzatos csomagot a Gringottsból? Hol lehet most az a csomag? És vajon mi az, amit Hagrid Pitonról tud, de titokban akar tartani?

Camilla Potter, a másik túlélő 1-4. ᵈᵐWhere stories live. Discover now