Capitolul 14

2.2K 58 0
                                    

Duminică dimineața. Afară plouă liniștit, cerul este de un gri suav, soarele stă ascuns.

Îi este rușine! exclamă străbunica. Astăzi nu vrea să ne vadă! Se rușinează soarele de noi! O privesc și zâmbesc. O femeie credincioasă, simplă și muncitoare. Era gătită cu straie simple, negru‑abanos: o fustă cumpărată de mama, ce-i punea în evidență talia de albină, un cardigan negru și o cămașă de pe vremurile tinereții. Basmaua neagră, evident.

Cândva, străbunicul mi-a spus: Orice ai face, să nu te oprești. Să faci cât poți, să-ți trăiești visele și să-ți dorești mai mult, să ajungi acolo unde-ți dorești. Să nu lași ca viața să treacă pe lângă tine pentru că peste ani vei sta pe un fotoliu numărând șansele pierdute.

— Nu-mi place cum îți stă în negru! Parcă mai frumoasă ești atunci când porţi basma colorată! O strâng în brațe și realizez cât este de slabă și de plăpândă. Se simt doar oasele, carnea a dispărut!

— La biserică așa se merge! Unde este maică‑ta? I-am zis că ar fi mai bine dacă am merge pe jos, să ne adunăm gândurile și să ştim pentru ce ne rugăm.

— Lasă, mai bine cu mașina! Matale nu vezi că plouă? Apoi te obosești degeaba. Așa te sui în mașină și cobori la biserică.

— Da, să știi că nu-i rău. Am zis eu că trebuia să mergem cu mașina. Încep să râd și o zăresc pe mama cum iese din casă. Ce om frumos! Mamei mele trebuie să mulțumesc pentru tot ce-i frumos în sufletul meu și-n viața mea!

— Da unde mergi cu pantalonii aceia? Ce-s ăia?

— Blugi, sunt blugi, dar sunt negri.

— Așa strâmți? Mă-ntreb cum de mai poți respira! bombăne străbunica îndreptându-se către mașină.

— Aveți grijă, bine?

— Sigur! Să nu pleci de acasă, că n-avem cheie!

— Hai, Laura, dă mai fuga că ajungem târziu și râd femeile din sat de mine!

— Eu și mama începem să râdem. Le privesc cum mă salută din mașină și realizez că era pentru prima dată când rămâneam singură în acea casă întotdeauna plină cu oameni.

— Închid porțile mari și decid să intru în casă pentru a-mi verifica telefonul și pentru a citi o carte. Cititul este ca o călătorie, poți avea nenumărate vieți și le poți alege. Nu-mi cumpărasem cartelă, de aceea semnalul era destul de slab.

— Cine să te sune? Nimeni. Lumea trimite un mesaj pentru că este gratuit. Doar oamenii mei dragi mă sună pentru a mă-ntreba cum o mai duc. Prietenii adevărați sunt cei care-ți scriu peste tot și dacă nu răspunzi, se-ngrijorează. Ei insistă cu riscul de a te face să te superi. Cine s-ar supăra pe un amic care-ți vrea binele?

Mă descalț de papuci și caut o pereche de botoși cât mai groși. Adoram să stau la țară, dar uram frigul. În zilele cu ploaie, preferam să nu ies, pentru că orice aș fi făcut, m-aș fi murdărit. Las papucii cu trei numere mai mari și-mi îndes tălpile într-o pereche de botoși din lână. Când am organizat pomana străbunicului, am realizat câte obiceiuri există, unora chiar nu le-am găsit o explicație. Casa se umpluse cu oameni, bucătăria era plină cu femei și în oale stăteau ascunse numai bunătățuri. În acel moment, tot ce-mi doream era să stau în pat și să răsfoiesc poze.

Parchetul scârţâie obosit, iar eu tresar. Acel zgomot îmi amintește de copilărie, ce bine era pe atunci. Mă-nvăluie un parfum de tei, iar eu nu mai sunt femeie, sunt un copil ce caută să descopere un secret. Acea valiză nu-mi era nouă, o văzusem în vise, eram sigură.

Eu sunt femeie - Maria Cristiana TudoseUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum