121

30 7 0
                                    

Kroz veliki broj poznanstava i bogato životno iskustvo stičemo znanje o čovjeku i postajemo dovoljno sposobni da ustanovimo, samo na osnovu nekoliko pogleda i nekog vremena pažljivog posmatranja, da li je neka osoba dobra ili loša (za naše kriterijume, naravno, jer dobro i loše su relativni pojmovi, zavise od osobe do osobe). Uz pomoć sitnih nijansi u ljudskom ponašanju i određenih informacija, sa sigurnošću to možemo da utvrdimo bez ikakvog razgovora i direktnog druženja sa tim ljudskim bićem. Primjećujemo i one najsitnije detalje koje su zaista značajne u opisu nečije duše, jer prosto dobijamo kroz življenje osjećaj za to. Taj osjećaj, ili možda je bolje reći intuicija, pomoći će nam da budemo selektivniji u izboru bližnjih i uz pomoć njega ćemo izbjeći mnoge izdaje i prevare. Čitaćemo ljude koji su tek ušli u naše živote kao otvorenu knjigu, zato što smo svi mi, na kraju krajeva, ista vrsta bića, sa sličnim porocima, manama i prohtjevima, i sa istim temeljima postojanja, što nam značajno olakšava to čitanje. Veoma slični šabloni se neprestano ponavljaju kroz istoriju, i poznavanje tih univerzalnih šablona nas samih neophodnost je da bismo preživjeli u ovom svijetu, postigli ono što želimo i bili srećni.

Možda će vam zbog toga mnogi ljudi odurno odgovarati: "A, daj, možda ti se on ne dopada, to mogu da prihvatim, ali ne možeš znati samo na osnovu toga (vašeg osjećaja i pojedinih opažanja kojima ste predali pažnju i koja su vam omogućila da stvorite stav o njemu) da je loš čovjek!", a vi razmislite o njihovim riječima prije nego što donesete zaključak i konačno mu predate epitet lošeg čovjeka. Međutim, ako već posjedujete iskustvo sa svakojakim karakterima i ličnostima, i ako ste se mnogo puta uvjerili u svoju intuiciju, onda nema ničeg lošeg uzdati se u taj osjećaj. Moguće je da će vas upravo on spasiti od podlosti koje se kriju iza te osobe, posebno ako ste sigurni da će ona jednom postati vaš poznanik, pa, možda u budućnosti, i blizak prijatelj i ključan životni saputnik. Jer, sve što čovjek ispoljava u spoljašnjem svijetu, svaka njegova fizička karakteristika i pokret, i način oblačenja i hodanja, i sve što se može primjetiti, svi oni su rezultat njegovog uma.
Mada, uvijek treba ostaviti prostora i za slučaj da niste u pravu. Mnogo puta će izgled prevariti čovjeka. Nekada ćete pogoditi istinu, a nekada i promašiti. Zakon vjerovatnoće ima mnogo faktora, od mnogo čega zavisi položaj istine i da li ćete je prepoznati u pravo vrijeme.

Zbirka misliWhere stories live. Discover now