89

32 6 0
                                    

- Ljubav nije esencijalna za svijet, jer svijet prirode je pohlepan i nemilosrdan. Ljubav je evoluciono rješenje za potrebu jedinstva. Mi smo pametniji od ljubavi.
Ljubav je slijepa, ljubav je puna neznanja, ljubav je pristrasna.
Koristi rezonovanje i prosto budi ljubazan i pošten.
Svijet je ispunjen očima kao što su tvoje. Možda vide drugačije stvari na drugačije načine, ali sve oči imaju pravo da vide.

- Ljubav ne mora odmah da znači ljubav prema određenoj osobi. Posmatraj dalje od toga, prijatelju.
To može da bude ljubav prema bilo čemu, ljubav prema postojanju i življenju, ta sitna varnica u nama koja nas održava živim i koja nas pokreće naprijed, uprkos svim mukama koje trenutno doživljavamo.
Zamisli da te ništa ne interesuje. Živjeti bez svrhe. Najgora stvar koja se može desiti bilo kome što stvara potpuni haos u ljudskom biću.
A šta ti daje neku svrhu da živiš? Strast i posvećenost ka nekom cilju za koji si se odlučio, a izvor takvih osjećanja jeste ljubav.

Prema tome, bez ljubavi, bili bismo i dalje u pećinama, jer ako ne bi toga postojalo, ne bismo uopšte imali volju i želju, osjećali bismo se ravnodušno prema svemu što nas okružuje, postali bismo roboti.

U tom slučaju ne bi uopšte bilo naučnika, sanjalica, ljudi koji su dovoljno smjeli da razbiju pravila i da se istrgnu iz starina u želji da poboljšaju čovječanstvo. Prosto nas ne bi bilo briga ni za šta.

Stoga, mogu da sa sigurnošću tvrdim da je ljubav esencijalna za naš svijet, posebno u današnjem materijalističkom društvu u kojem živimo, ako pogledaš u dublju svrhu ljubavi. Uključujući i ljubav prema osobama, ali i uopštenu ljubav koja nije ograničena na određene osobe.

Kombinacija ljubavi, rezonovanja i ljudske inteligencije su neophodni sastojci u receptu postepenog napretka.

Zbirka misliWhere stories live. Discover now