XXVI

166 7 3
                                    

Bezorgd wrijf ik met een vochtig doekje het zweet van Lukas' voorhoofd af. Een medische hulpdroïde komt de vertrekken ingelopen die dienen als ziekenboeg in het verouderde schip. Hij heeft het medicijn in zijn handen waar hij het over had en ik maak plaats voor hem. Met gekruiste armen leun ik tegen de muur aan tegenover het bed waar Lukas in ligt zodat ik alles nauwlettend in de gaten kan houden.

Het geluid van het luik dat opengaat, trekt mijn aandacht en ik kijk Poe kort aan waarna ik mijn blik terug naar het slapende lichaam van Lukas verleg. 'Hoe is het hem?' vraagt Poe waarna hij zich op het bed tegenover dat van Lukas neerzet. 'Hij slaapt, kunstmatig,' antwoord ik hem zonder mijn blik los te maken van Lukas' gezicht.

'Dat is het beste voor hem,' Poe draait zich naar me om,'hij komt er wel bovenop.' Mijn mondhoek vertrekt en ik bal mijn handen tot vuisten. 'Het is allemaal mijn schuld,' mompel ik gefrustreerd. Poe zucht en klopt op de matras onder zich. Ik kijk hem aan, maar zet me dan toch naast hem neer. 'Luister, Kate. Je kan jezelf veel schuld opleggen, maar dít, dit is niet jouw schuld. Hij heeft er zelf voor gekozen om jou onder zijn hoede te nemen. En wat er gebeurd is, is jóuw schuld niet, maar die van de First Order.'

Ik zucht en bestudeer mijn handen die zich in elkaar klauwen en zich terug ontvouwen. 'Toen je me vast had daarstraks, noemde je Kylo Ben. Is dat... Is dat zijn geboortenaam?'

Poe laat zijn blik op Lukas rusten en beantwoordt mijn vraag met een wrange ondertoon. 'Zijn geboortenaam is inderdaad Ben Solo, maar toen hij naar de Duistere Kant werd verleid, noemde hij zichzelf Kylo Ren. Alleen diegenen die hem vroeger gekend hebben, weten zijn echte naam. Maar, Kate, beloof me dat je zijn echte naam nooit in zijn bijzijn uitspreekt. Er hebben al velen het leven bekocht met die fout.'

Een huivering trekt over mijn ruggengraat en ik draai me naar hem om. 'Dan heb jij hem gekend vroeger?' Poe laat zijn hoofd hangen. 'Helaas wel.'

Ik frons mijn wenkbrauwen. 'Kan je het... Vertellen? Hoe hij vroeger was, bedoel ik,' spoor ik hem aan. Hij zucht en draait zich naar me toe. 'Het is geen leuk verhaal. Er komen dingen in voor die... Die erger zijn dan de meest afschuwelijke daden.' Ik knik hem toe waarna hij zijn keel schraapt en begint te vertellen.

'Jouw moeder en vader hebben sinds zo lang ik me kan herinneren al de rebellen geleid. Mijn beide ouders zijn gestorven in de Slag om Endor. Leia heeft me mee genomen en ervoor gezorgd dat ik mee kon trainen met de rebellen. Haar eigen zoon, jouw broer, trainde samen met mij. Ik kon het al van in het begin niet goed vinden met Ben. Hij was een einzelgänger, lachte nauwelijks en slaapwandelde 's nachts waardoor hij overdag meestal in slaap viel. Hij was volledig het tegenovergestelde van mij waardoor we vaak onschuldige ruzies hadden. Toen ik met een paar vrienden een feest gaf om mijn verjaardag te vieren, had ik iedereen uitgenodigd behalve Ben. Hij was razend geworden en had tegen ons geschreeuwd dat we dat ons later zouden betreuren. De dag erna was hij met een groepje andere kinderen vertrokken naar Luke Skywalker om getraind te worden tot Jedi. Een paar maanden hoorden we niets meer van hen en gingen onze trainingen door. Ondertussen had ik mijn diploma als piloot gehaald en was ik één van de betere piloten geworden. Het was rustig, té rustig.

Een week later kregen we het verschrikkelijke nieuws te horen dat Ben - Kylo - iedereen vermoord had. Luke was weten te ontsnappen, maar beschuldigde zichzelf van wat er gebeurd was en trok zich terug. De meesten dachten dat hij op zoek was gegaan naar de allereerste Jeditempel. Ben was overgelopen naar de Duistere Kant en Snoke had hem daar in verleid. Vanaf toen was alles anders. Er waren geen Jedi meer en de First Order werd steeds machtiger. Ze bouwden Starkillerbasis en vernietigden een compleet stelsel. Ik had een missie gekregen om het laatste stuk van een map die naar Luke leidt te halen in een dorp op Jakku. De First Order vond ons waarna ik de kaart aan BB-8 heb gegeven, mijn droïde. Het is er één uit de duizend,' glimlacht Poe kort waarna hij verder gaat.

'Kylo nam me mee naar zijn Star Destroyer, de Finalizer, om me te ondervragen. BB-8 kon vluchten en zo kwam hij terecht bij Rey, een Force-gevoelige scavenger. Ondertussen werd ik gemarteld door Kylo die geen blijk gaf van herkenning, maar ik voelde zijn haat tegenover mij wel. Finn heeft me helpen ontsnappen door de First Order te verraden. Ons schip crashte op Jakku waarna Finn Rey heeft leren kennen en ze samen de Millennium Falcon hebben kunnen stelen en zo kennis maakten met Han Solo - jouw vader - en Chewbacca. Ze ontsnapten aan een inval van een stel premiejagers die uit waren op het geld van Han. Zo kwamen ze terecht bij Maz Kanata die daar Anakin en Luke Skywalkers lichtzwaard bijhield. Het lichtzwaard riep Rey waardoor ze ongewild de Force in zichzelf ontwaakte.

De First Order kwam aan en bombardeerde de hele plaats waarna Kylo Rey gevangen nam en haar meenam naar Starkillerbasis. Terug op de rebellenbasis maakten we plannen om Starkillerbasis te vernietigen. Ik was de leider van de luchttroepen. We vielen aan maar we konden haar niet vernietigen. Ondertussen deed Han opnieuw een poging om zijn zoon terug naar huis te brengen, wat hij Leia had beloofd. Het liep niet goed af. Kylo heeft Han vermoord waarna Chewie hem heeft beschoten. Door middel van explosieven kon Chewie een gat maken zodat ik er door kon vliegen en de generatoren kon vernietigen en de planeet ontplofte. Voordat ze uit elkaar spatte, vocht Kylo nog tegen Finn en Rey. Hij verwondde Finn zo erg dat hij een tweetal weken in coma heeft gelegen. Rey heeft hem verslagen en er voor gezorgd dat hij er een paar grote littekens aan heeft overgehouden.

Chewie heeft hen beiden van de planeet gered en zo zijn we terug aangekomen bij de rebellenbasis. Finn kreeg onmiddellijk medische verzorging en kwam er terug goed bovenop. Rey is sinds kort gestopt met trainen en heeft Luke met zich meegenomen naar D'Qar, de planeet van onze basis. Iedereen was geschokt toen uitkwam dat Leia en Han jou naar planeet Aarde hadden gestuurd. Blijkbaar had Luke kort voor je geboorte een visioen gehad dat je in groot gevaar zou zijn waarna Leia geen risico's wilde nemen en je weg heeft gebracht. Ze heeft nog lang van haar voorzorgsmaatregelen afgezien, zeker nu blijkt dat de voorspelling van Luke toch blijkt uitgekomen te zijn.'

Peinzend staar ik voor me uit terwijl ik al de informatie in laat zinken. 'Kylo vertelde me dat onze vader is gestorven door zijn eigen goedwillendheid. Is... Is dat waar?' ik durf het nauwelijks te vragen waardoor het een zacht gefluister wordt. Het schip rammelt en mindert vaart wat erop aanduidt dat we bij onze bestemming zijn aangekomen.

'Ja, hij was een dapper man. Je lijkt op hem,' spreekt Poe me glimlachend toe waarna hij in mijn schouder knijpt en de kamer verlaat.

©Britt_02

De Kracht van het Duister© (SWEVII)Waar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu