200. Constelatia zodiilor

845 53 14
                                    


Nu!Nu voi incheia cartea aici :D Yey!Ceva mai special de 200 . 

⭐⭐⭐(stele)

Berbec – Berbecul este o constelatie aflata intre Pesti si Taur, una dintre cele mai mici si mai putin vizibile ale zodiacului ceresc, ale carei stele sunt astfel pozitionate incat sa prefigureze forma unui berbec. Vechii babiloniei, egipteni, persieni si greci pomenesc de aceasta constelatie, insa conform mitologiei grecesti, Berbecul reprezinta Berbecul magic care i-a purtat deasupra marii pe Phrixus si Helle, copii regelui Athamas si a zeitei Nephele, pentru a-i salva de rautatea si mania mamei lor vitrege. In timpul calatoriei, Helle, fata, cade, supravietuind doar Phrixus. Ajungand in Colchida, pentru a-si arata recunostinta zeilor, Phrixus jupoaie Berbecul si ii intinde blana in pestera lui Ares (zeul razboiului), in lumina soarelui prefacandu-se in aur. Mai tarziu, lana de aur a Berbecului devine scopul calatoriei intreprinse de Iason si argonauti. Zeus, regele zeilor, a plasat berbecul (krios in greceste) pe cer si i-a dedicat aceasta constelatie lui Iason. Berbecul este primul semn al zodiacului, marcand trecerea la primavara si inceputul unui nou ciclu de viata.

Taur – Exista doua versiuni mitologice legate de originea semnului Taur. Conform celei dintai, Taurul il reprezenta pe Zeus, patronul zeilor olimpieni. Pentru a o putea seduce pe frumoasa printesa feniciana Europa si a-i castiga iubirea si afectiunea, Zeus s-a deghizat intr-un taur alb, splendid. Se spune ca Europa nu a putut rezista ispitei de a mangaia un animal de o asemenea frumusete si nici nu si-a infranat instinctul de a se urca pe spatele fabulosului animal. In consecinta, zeul a rapit fecioara ducand-o departe, tocmai pe meleagurile insulei Creta. In amintirea aventurii sale amoroase, Zeus a plasat imaginea taurului printre celelalte stele, ca simbol al dragostei, al frumusetii si al puritatii iubirii. In cea de-a doua versiune a legendei, Taurul este de fapt zeita Io transformata de Zeus intr-o frumoasa juninca alba pentru a o proteja de mania sotiei sale, Hera. Denumirea semnului zodiacal Taur provine din grecescul Tauros, iar printre stelele din constelatia Taurului se fac remarcate doua mai mari: Hiades si Pleiade.

Gemeni – Cuvantul Gemeni provine din traducerea latineasca a grecescului Didymoi. Castor si Polux erau frati vitregi, ambii fii ai Ledei, cei nascuti din ou, frati ai Elenei din Troia si a frumoasei Clitemnestra. In momentul in care a fost sedusa de Zeus, Leda urma deja sa dea nastere copilului sotului sau. Castor si Polux reprezenta in mitologia greceasca legaturile spirituale si de sange profunde care pot lega pe viata doi oameni, precum si un model al prieteniei si al dragostei fratesti. Cei doi s-au alaturat lui Iason in cautarea Lanii de Aur, devenind argonauti. Dar intr-o zi nefasta Castor a fost ucis intr-o batalie, iar Polux a fost atat de indurerat incat a dorit sa renunte la nemurirea sa, alaturandu-se fratelui sau in moarte. Pentru ca cei doi ii erau foarte dragi lui Zeus, acesta i-a adus pe amandoi pe cer spre a fi de-a pururea impreuna.

Rac -Constelatia Racului se afla intre Gemeni si Leu, fiind una dintre cele mai putin vizibile constelatii de pe bolta cereasca intrucat nu este formata din stele mari, stralucitoare. Totusi, constelatia Racului poate fi distinsa uneori cu ochiul liber in noptile senine si mai ales in cele de primavara. Cuvantul Rac isi are originea in grecescul Karkinos si in echivalentul sau latinesc. Cu toate ca miturile legate de constelatia Racului sunt lipsite de stralucirea si grandoarea celorlalte mituri, Racul este primul simbol al zodiacului plasat pe cer de un nemuritor care nu este Zeus si in plus este de gen feminin. In lupta lui Hercule cu monstrul Hydra, Hera, sotia lui Zeus si stapana cerurilor, urandu-l pe acesta si dorindu-i moartea, a trimis un rac pentru a-i distrage atentia. Hercule l-a strivit insa cu piciorul sau. Ca o recompensa pentru jertfa unuia dintre animalele sale indragite, Hera a plasat Racul printre celelalte stele si constelatii.

Leu –Semnul zodiacal al Leului isi are etimologia in grecesul "Leon". Inca din antichitate, constelatia Leului este una dintre cele mai populare constelatii zodiacale, avand o mitologie si o istorie aparte in mai multe culturi ale lumii. Incasii si-o imaginau avand forma unei pume, vechii chinezii credeau despre ea ca reprezinta un cal, iar europenii o asociau imaginii unui Leu. Ca si constelatia Racului, Leul reprezinta monstrul mitologic pe care viteazul Hercule, fiu al lui Zeus si al pamantencei Alcmene, a trebuit sa il infrunte. Poate ca nu intamplator, uciderea Leului distrugator este prima din cele 12 munci teribile carora este supus Hercule. Se spune ca Leul nu putea fi omorat de nicio o arma existenta pe pamant si ca teroriza locuitorii orasului Nemeea (Grecia), insa eroul l-a sugrumat cu mainile goale. Impresionat de fapta eroului, drept amintire, Zeus a hotarat sa imortalizeze aceasta fapta, urcand leul pe harta cerurilor. Spiritul Leului a fost plasat in ceruri, de unde, pentru ca nu mai putea imprastia moartea in jurul sau, a devenit teribil de frumos. Una dintre stelele cele mai frumoase ale acestei constelatii este steaua Regulus.

Mai multe despre zodiiWhere stories live. Discover now