Zodiile in biblioteca

1.8K 105 19
                                    


Berbec – Cartea şi mitraliera

Dacă se întâmplă să-l prinzi la bibliotecă, e pe fugă. Ar fi în stare să înveţe citirea rapidă numai să economisească timp. Adoră cărţile care fac rezumatul altor cărţi, mai mari. Acasă, preferă volumele de aventuri, din acelea care te ţin cu sufletul la gură, cu intrigă şi final neaşteptat. Pentru cadou: Cumpără-i o „Istoria militară" sau cărţi despre strategie de luptă sau războaie celebre.

Taur – Devorează tot ce prinde!

Îl vezi pe tipul acela care s-a lipit de scaun şi o să plece ultimul? Ajunge rar aici, dar când ajunge, ar vrea să citească tot! Devorează cărţile pe îndelete, în cantităţi mari. Numai cărţile de ficţiune pură, fără legătură cu realitatea, nu prea-i plac. Pentru cadou: Adu-i o carte cât mai mare şi mai frumos ilustrată. Cum e un iubitor al artei, un album cu picturi celebre e exact ce şi-ar dori să aibă.

Gemeni – Domnul Ştie-Tot

E o bibliotecă ambulantă el însuşi. Nu-i uşor să găseşti un domeniu despre care el să nu fi citit deja, chiar dacă nu l-a aprofundat. Inteligenţa lui vie îl ajută să completeze în minte paginile din carte pe care le lasă necitite. Are câte un autor preferat pe săptămână. Pentru cadou: Nu-i du o singură carte, mare. Mai bine cinci-şase mai mici, cu subiecte variate, din domenii diferite, dar obligatoriu noutăţi. Altfel, rişti să le fi răsfoit deja.

Rac – Clasici pe pâine

Să se relaxeze acasă, cu o carte bună în mână – e una dintre plăcerile vieţii sale. Nu frecventează bibliotecile decât poate pe cea la care mergea încă din copilărie. În general, preferă clasicismul, numele grele, care au rezistat probei timpului. E destul de sceptic şi critic faţă de autorii moderni. Pentru cadou: Un manuscris, un volum vechi de la anticariat pe care îl căuta sau cartea lui preferată, în ediţe princeps.

Leu – Citeşte regeşte

Nu citeşte decât cărţile care îl interesează. Nu răsfoieşte tot ce-i pică în mână, ca un Geamăn, şi nici nu pierde vremea cu lecturile „obligatorii", ca un Rac. Spre surprinderea tuturor, îi place poezia şi-ar putea să-ţi recite una-două strofe, dacă îl prinzi într-o dispoziţie romantică. Pentru cadou: Ori îi duci ultimele noutăţi în domeniul care îl pasionează, ori un volum de lux, cu poezii de dragoste.

Fecioara – Şoarecele de bibliotecă

Un bun profesionist care ştie deja cam tot ce se poate şti în domeniul lui. Tehnica îl fascinează şi are o mulţime de cărţi despre cum funcţionează lucrurile, de la corpul uman şi până la computer sau motorul cu injecţie. La bibliotecă merge destul de regulat, dacă crede că are nevoie de vreo informaţie. Pentru cadou: Volumele care-i lipsesc din colecţiile pe care le are deja acasă. Sau un compendiu mare de medicină, dacă nu e medic. Şi-ar fi dorit să fie.

Balanţă – Încă o carte, vă rog!

Dacă l-ai întâlnit azi la bibliotecă, nu te baza că-l vei găsi acolo şi mâine. Chiar dacă ţi-a mărturisit că studiul pe care l-a început e fascinant. Entuziasmul i se trezeşte atât de uşor! Dar din păcate nu-l ţine prea mult. Citeşte uşor şi repede. Pentru cadou: Ai grijă să se asorteze cartea ta cu restul cărţilor pe care le are în bibliotecă. Conţinutul poate fi despre artă, modă sau orice ţine de estetică.

Scorpion – Volume interzise

Nu se sfieşte să discute despre subiecte considerate de mulţi jenante. N-ai cum să anticipezi când apare la bibliotecă şi îţi dă mereu senzaţia că ar fi acolo „incognito". Citeşte cu plăcere thrilleruri, cărţi despre criminalistică sau sexualitate. Şi îl captivează ocultismul.
Pentru cadou: Kama Sutra cu ilustraţii explicite. Dacă nu, o carte despre hipnoză sau manipularea maselor.

Săgetător – Ţinteşte informaţia

Să stea între patru pereţi într-o bibliotecă? Vezi să nu! Mai degrabă îşi ia cartea şi se aşază cu ea într-un parc, la umbră. Nu te lăsa păcălită de aerul lui sportiv şi jovial. A citit la viaţa lui mai mult decât crezi. Îi plac ştiinţa, filosofia şi dreptul juridic. Iar în sinea lui îi doreşte să devină un erudit.
Pentru cadou: Poţi să încerci şi cu nişte cărţi mai serioase decât ai fi tentată să-i iei la prima vedere. E mai puţin superficial şi mai intelectual decât lasă să se vadă.

Capricorn – Muncă, nu distracţie

A studiat mult, pentru că e foarte ambiţios şi vrea să fie apreciat în profesia lui. E un client fidel al bibliotecilor, însă nu e un loc potrivit să îl abordezi, fiindcă e foarte concentrat şi-o să te ignore. Ce citeşte? De obicei chestii serioase, nu îi place să-şi pierdă timpul cu fleacuri. Pentru cadou: Poate ar fi bine să-i faci cadou altceva decât cărţi. Are el destule. De ce nu-l scoţi mai degrabă în oraş, la un film?

Vărsător – Viitorul e pe internet

Ce cărţi? N-ai aflat că s-a inventat internetul? Nu la bibliotecă dai de el, ci mai repede într-un internet cafe. Vrea să ajungă la informaţie repede şi în cel mai modern mod posibil. Îi plac SF-urile şi cărţile de ştiinţă, mai ales ştiinţe de frontieră. E fascinat de genii şi invenţii. Pentru cadou: Orice carte cu subiectele de mai sus, preferabil în format electronic. Altfel, riscă să se prăfuiască pe un raft.

Peşti – Emoţii pe hârtie

Ori nu dă pe la bibliotecă cu anii, ori îl uită Dumnezeu pe-acolo. Şi-ar dori să-şi ia o pauză de câţiva ani de la serviciu ca să citească. Orice! Literarură, ocultism, religie, filosofie. Mai puţin ştiinţă şi tehnică. Apreciază la un text mai mult emoţiile pe care i le trezeşte decât informaţia în sine. Pentru cadou: Cumpără-i ceva gen Paulo Coelho sau nuvelele lui Eliade. Dacă nu, cărţi de psihologie, filosofie sau parapsihologie. Şi i-ai dat de lucru!
Foto: Northfoto


Mai multe despre zodiiUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum