65. Pocta

83 4 2
                                    


Pegas, Lantea, O pár vteřin později

V přenádherné rudožluté koróně se blýskal objekt. Při prolétávání kolem první planety sluneční soustavy byly vidět pouhé odrazy slunečních paprsků, které se s přibližováním postupně ztrácely, až zbyl pouze černý objekt. Už podle tvaru šlo rozeznat, že jde o antickou loď jménem Hope, kterou před necelými třemi dny ukořistily ruské týmy z křižníku Kutuzov s pomoci týmu Shepparda. Rodney si prohlížel obrazovku, na níž se znenadání objevila silueta jim již dávno známého objektu. Senzory zachytily rádiové vysílání, které Rodney za pomoci Simonse naladil, aby slyšel útržek vysílání. „Loď Prométheus, žádáme o okamžitou pomoc, byli jsme napadeni." Hned poté vysílání skončilo a z křižníku, který byl až na pár úprav stejný jako třídy 303, unikala drahocenná atmosféra.

„Prometheus?" Zeptal se šokovaně Rodney.
„Nebyl náhodou zničen nad Telegalem?" Odvětil Simons.
„Byl, a i kdyby, co vůbec dělá tady a jak nás našel?" Zeptal se nechápavě Rodney.

Volání o pomoc se ještě jednou zopakovalo, než se Atlantida rozhodla zareagovat. Na orbitě byly tou dobou přítomny veškeré bojové složky, které měla Lantea k dispozici. Všechny nabily zbraně a čekali na rozkazy. Woolsey v řídící místnosti se konečně odhodlal ke kontaktování přilétnuvší lodi.

„Tady Richard Woolsey, velvyslanec a velitel Expedice Atlantida, identifikujte se prosím nebo budeme nuceni použít hrubou sílu," prohlašoval odhodlaně Woolsey.
„Doktore Woolsey, jmenuji se Shamus a jsem velitelem lodi Prometheus. Přiletěli jsme vás požádat o pomoc, náš svět byl napaden. Přílétám z Rivi, jsme členové Pegasuské Koalice," informoval Shamus Woolseyho.
„Panebože, co se vám stalo?" Zeptal se šokovaně Woolsey.
„Byli jsme napadeni, byl bych rád, kdybychom mohli přistát a vy byste nám pomohli s nutnými opravami," požádal Shamus o pomoc.
„Ale jistě, přistaňte nedaleko těžební kolonie," odpověděl Woolsey a Shamus jenom poděkoval.

Poté co Prométheus přistál nedaleko opevnění, které kolonii chránilo před divokou zvěří, Shamus spolu se svojí delegací vystoupil ven. Všichni byli oblečeni do moderních hnědých kombinéz, jež dovolovaly rychlý pohyb a pohodlné sezení. Po necelých pětadvaceti vteřinách se u delegace objevil upravený typ terénního auta Humvee, který měl kromě většího a silnějšího kulometu i možnost maskování. Delegace nastoupila a Humvee se vydal po nové asfaltové cestě k nejbližšímu transportéru. Ten celou delegaci přenesl přímo do centra dění na Atlantidě, která již byla připravena na přivítání nových hostů. Delegace byla civilní složkou dovedena do ubikací pro hosty, kde čekal Richard Woolsey. Podíval se hostům do očí, gestem ruky ukázal na židle a sám se usadil.

„Dobrý den Shamusi, dovolte mi, abych vás přivítal na Atlantidě. A přejděme hned k otázce, která mi ji pár minut vrtá hlavou," pozdravil Woolsey delegaci.
„Po předání vašich plánů, jsme na našich planetách začali se stavbou doků a továren, které měly vyrábět prefabrikáty. Vše šlo hladce jako po másle, první doky byly hotovy do dvou měsíců a těžba surovin, díky vaším strojům šla velice rychle. Brzy jsme měli dostatek zdrojů na stavbu tří strojů. Práce započaly první den třetího měsíce od předání plánů. Před necelým měsícem jsme dostavěli první z řady křižníků, které plánujeme postavit a pomoci vám tak v boji proti Wraithům. Jak už víte, pojmenovali jsme ho podle vašeho jediného funkčního prototypu - Prométhea. Během měsíce se nám podařilo zničit dva wraithské úly a asi čtyři křižníky spolu s tisíci šipkami. Avšak den po dokončení dvou našich křižníků přepadla genijská komanda doky s dvojicí křižníků. Nechápeme jak, ale nějakým způsobem se jim podařilo s našimi křižníky odletět. Věděli jsme, kam s nimi letí, a proto jsem se s Prométheem vydal je pronásledovat. Ihned po vystoupení z hyperprostoru nás zaměřili a začali po nás pálit. Naštěstí pro nás neuměli s loděmi moc manévrovat. Měli jsme dost dobrou výhodu. Plnou rychlostí jsme se vydali proti jednomu z nich, dvěma asgardskými paprsky jsme jejich štíty trochu oslabili a pod jejich trupem jsme se dostali ke druhé lodi. Ta po nás vypálila rakety, které náš štít hodně vyčerpali. Nečekali jsme to, ale pořád jsme měli jistou výhodu. Rychle jsme si obletěli planetu, abychom zjistili, že se ke Geniům přidali wraithové, kteří nejenže nepálili po Geniiích, ale začali pálit po nás. Prométheus dopadl hodně špatně, štíty jsou kompletně vyčerpány a v lodi je spousta děr. Myslím, že můžu říci, že jsme měli štěstí," informoval Shamus Woolseyho, který pozorně poslouchal.

Hvězdná brána VizeHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin