8. Pyrrhovo vítězství

142 2 0
                                    

V Pegasu nad Lanteou z hyperprostoru vystoupil Daedalus, který transportoval vybavení na planetu a také nové osadníky. Woolsey k tomu vydal povolení a nechal si zavolat Caldwella k sobě do kanceláře, jen co Daedalus zprovozní bránu.

Stejně jako v Idě, tak i zde zasadil hlavní technik do jednoho z bloků krystal, který okamžitě aktivoval zahajovací sekvenci. Ta se po pár vteřinách aktivovala a jednotlivé bloky vyletěly ven z hangáru. Během třiceti minut byla brána hotová. Plukovník se rozhodl hned bránu vytočit a podat hlášení na Zemi. Jakmile ukončil spojení, nechal se transportovat do místnosti s bránou, odkud šel přímo do kanceláře Richarda Woolseyho.

„Á Stevene, vítej a posaď se," přivítal Woolsey Caldwella u sebe v kanceláři.
„Díky Richarde," odpověděl s úsměvem Caldwell, „kvůli čemu sis mě zavolal?" Zeptal se se zájmem.
„Jako první ti chci oficiálně oznámit, že tvoje loď dostane ZPM," informoval Caldwella Woolsey.
„ZPM?" Divil se Steven, „nejsou potřebné zde na Atlantidě?" Zeptal se, protože ho to dost zaráží.
„Zkrátím to, Sun-Tzu zachránilo loď Cestovatelů a ti nám dali dvě ZPM, které našli na svých výpravách," odpověděl s nadšením Woolsey, „dále tě chci požádat, abys letěl na jejich planetu a dohlížel tam spolu se Sun-Tzu na jejich přesun, popřípadě jim pomohl nějaké vybavení vzít," dopověděl a Caldwell jen kývnul hlavou a nechal se transportovat na svou loď společně s jedním ZPM, který zapojili do systému lodi a následně skočili do hyperprostoru.

Cesta Daedala trvala dvě hodiny a loď vystoupila z hyperprostoru nad planetou Cestovatelů, na které probíhalo balení v plném proudu. První lodě již byly naložené a tak mohly odletět na Atlantidu. Caldwell se poté spojil s plukovníkem Liem ohledně doby, kdy budou ještě balit.

Daedalus transportoval veškeré vybavení, co mohli a skrz bránu procházeli Cestovatelé na Atlantidu, když v tu chvíli, se na obou pozemských lodích rozezněl poplach ze senzorů, které zaznamenaly přílet pěti kontaktů. Okamžitě zahájili bojovou pohotovost a evakuace se zrychlila.

Evakuace trvala dalších 90 minut, ale zcela to ani nestačilo. Na orbitě stálo osm lodí, na krajích Daedalus a Sun-Tzu, mezeru mezi nimi vyplnily cestovatelské lodě a 302ky.

„Připravte se na palbu ze všech asgardských zbraní, nabijte raketová sila a připravte transport atomovky, ale do blízkosti lodí," přikazoval Caldwell a všichni následně čekali na přílet nepřátelské flotily.

Z hyperprostoru vystoupilo pět úlů a patnáct křižníků, které se okamžitě po vystoupení z hyperprostoru oddělily od mateřských lodí a směřovaly si to na planetu, kde stále probíhala evakuace. To okamžitě spatřili obránci, tudíž Sun-Tzu společně s třemi loděmi Cestovatelů vydali na lov křižníků. Bojová formace se v momentě rozpadla na dvě skupiny čítající 4 a 4 lodě. První skupina se zaměřila na křižníky, které se čím dál tím víc přibližovaly k planetě, druhá skupina si vzala na mušku pět úlů nečinně stojících na místě.

„Proč nestřílí?" Divil se Caldwell a usedl do svého křesla, „jakoby na nás zapomněli, no nic, asi se jim budeme připomenout. Palte vším, co máme!" Přikázal Caldwell a sleduje průběh bitvy.

Všechny tři cestovatelské lodě se zaměřily na úl nejblíže k nim. Mateřské lodě vyhodnotily situaci a logicky zaměřily svoji palbu na Daedala jehož štíty posílené ZPM držely na 90%.
Blíže k planetě se však odehrával zcela jiný boj, dvanáct křižníků se plnou palbou pustilo do cestovatelských lodí, které v početní nevýhodě nemohly dlouho vydržet, zbylé tři křižníky se zaměřily na Sun-Tzu, které si s nimi hravě poradilo, a se štíty na 82% pomohl ostatním lodím. V atmosféře nad planetou to probíhalo podobně jako na obou bojištích, jen zde bojovali pouze lidé a Wraithové. Šestnáct 302ek proti sto třiceti šipkám. Takové přesile 302ky nemohli dlouho odolávat a během pár minut jich na bojišti zbylo pouhých sedm. Šipek naopak stále přibývalo. Ve vesmíru díky 302kám z Daedala a jeho railgunům pár šipek ubylo, ale i tak se v dosti velkém počtu dostaly skrz. Na povrchu naštěstí zůstalo už pouze pár lidí, kteří se nestihli včas evakuovat bránou na Atlantidu. Šipky nabraly poslední opozdilce a nastavily kurs k bráně, kterou se chystaly proletět. Na druhé straně je čekal zapnutý štít na bráně, o který se rozmázly jako mouchy letící proti autu.
Tou dobou již zbývaly pouze dva úly a šest křižníků. Proti nim stály Daedalos, Sun-Tzu a dvě cestovatelské lodě. Zbylým dvěma cestovatelským lodím velely Larrin a Katana. Katanina loď neustále pálila po jednom z úlů, který pod nátlakem jejich zbraní explodoval a lehce poškodil poslední úl. Ten se snažil uniknout do hyperprostoru, ale Kleinman měl dnes dobrou mušku. Trefil úl přímo do hypermotorů, které v okamžiku explodovaly a utrhly s sebou i kus lodi. Daedalos se plnou parou vrhnul proti zbývajícím čtyřem křižníkům a čtyřmi střelami roztrhal dva na kusy. Poslední dva si rozdělily Sun-Tzu a cestovatelská loď řízená Larrin.
Celkové ztráty nebyly oproti Wraithům nijak velké, ale přesto zdrcující. Cestovatelé ztratili šest lodí s minimální posádkou deseti lidí, Sun-Tzu přišlo o třináct svých stíhačů a Daedalos pouze o pět. Wraithové ztratili pět úlů, patnáct křižníků a stovky stíhačů s dvacítkou Cestovatelů v úložném prostoru.

„Pane, v railgunech jedna až patnáct došly náboje, naše štíty jsou na dvacet osm procent, Sun-Tzu na jedenácti a cestovatelé, no ti mají štíty doslova před zkolabováním," informoval Kleinman Caldwella. Ten nakonec přikázal všem zbylým letět na Atlantidu.

Po dvou hodinách od boje se zbylá pozemsko-cestovatelská flotila vrátila na Atlantidu. Transportovali Cestovatele na planetu a lodě přistály na pevnině. Caldwell šel podat hlášení Woolseymu, kterého zajímalo, proč do štítu na bráně čtvrt hodiny v kuse bušily šipky, poté šel do své kanceláře.

Hvězdná brána VizeWhere stories live. Discover now