Kto za to môže?

443 45 2
                                    

Z pohľadu Jasona

Nemôžem tomu uveriť. Percy je s najväčšou pravdepodobnosťou mŕtvy. Mal som ho veľmi rád, no Annabeth ho milovala. Neviem ako sa cez to prenesie. Keď ho zavalilo, vyvádzala ako zmyslov zbavená. A k tomu ešte čaká jeho dieťa. Je to strašné. Teraz má ale výhovorku. Každú hlúposť čo urobí, môže zvaliť na hormóny. Keď odpadla, Frank s Hazel ju odviedli do izby. Ostatní sme sa rozprávali, o tom čo sa stalo. Povedali sme ostatným o Annabethinom tehotenstve a ohľadne napadnutia rimanov...vraj ich porazili a oni odišli. Oktavián ,ale povedal, že sa nevzdá. Kašlem sa na to. Musím si pospať. Ležím v posteli, prehadzujem sa, ale nie a nie zaspať. O chvíľu ma zobudia na výmenu stráží. Musím si vyčistiť hlavu, aby som si aspoň na chvíľu mohol pospať.

Je ďalší deň. V noci som si veľmi neposlal, ale na počudovanie vôbec nie som unavený. Stráž bola v pohode (Tým myslím, že na nás zaútočili asi iba dve obludy).
Ja, Piper, Hazel a Frank sedíme v jedálni, ale chuť do jedla nemá nikto. Keď sa Grover dozvedel o Percym zatvoril sa do kajuty a doteraz z nej nevyšiel. Leo sa nehne od kormidla a Annabeth spí. Aspoň si to myslím. Hazel vravela, že jej dala niečo na spanie. Prestane ma to baviť, postavím sa od stola a zamierim do svojej izby. Po ceste začujem plač. Uvidím otvorené dvere do Percyho izby. Opatrne vojdem a uvidím Annabeth sedieť na jeho posteli a plakať. V ruke tuho zviera jeho tričko.
,, Annabeth.''oslovím ju.
,, Nechaj ma tak.''
,, Počuj,''prisadnem si k nej, ,, ja... viem, že sa trápiš a chápem to, ale nesmieš sa takto týrať. Môžeš ublížiť sebe aj dieťaťu.''
,, Ono je to jediné, čo mi po ňom zostalo.''
,, To nie je pravda. Možno žije. Piper videla...''to som nemal.
,, Čože?! Piper to videla?!''
,, Nie! Teda...''
,, Jason, neklam!''
,, Dobre. Videla to. Ale videla len kamene, možno to prežil.''
,, Piper to videla a nič nepovedala. Nič! Ona to videla!''kričí. Z ničoho nič sa postaví a vyletí z izby. Rozbehnem sa za ňou.
,, Annabeth!''volám na ňu, no ona ani nespomalí. Vybehneme na palubu ,kde stojí Piper a Hazel. Annabeth sa vrhne na Piper a začne na ňu kričať. Piper sa snaží brániť , ale Annabeth na ňu stále útočí. Oddelím ich od seba. Chytím Annabeth a snažím sa ju upokojiť. Držím jej ruky za chrbtom a pokúšam sa jej veľmi neublížiť. Piper sa postaví zo zeme a utrie si krv zo škrabanca na líci.
,, Čo sa ti stalo?''pýta sa Piper s rukou na líci.
,, Vedela si o tom! Celý čas si to vedela! Mohla si ho zachrániť! Keby si to povedala, možno by teraz žil!''pri posledných slovách sa Annabeth prestane metať a začne strašne plakať. Povolím stisk. Annabeth sa mi vytrhne.
,, Nenávidím ťa. Nenávidím!''zakričí, otočí sa a rozbehne sa smerom k stajniam.
,, Môžem za to ja. Má pravdu. Nepovedala som jej...''Piper sa rozplače. Vezmem ju do náručia.
,, Ty za to nemôžeš.''utešujem ju. ,, Urobila si, čo bolo správne.''
,, Annabeth ma nenávidí. Zabila som Percyho. To sa ti zdá správne?''
,, Nezabila si ho. A Annabeth pochopí, že je to tak. Možno nie hneď, ale určite.''
,, Pozri,''zamieša sa medzi nás Hazel, ,, Annabeth vedela o proroctve.''
,, Ale proroctvo nevravelo, že ho zavalia kamene.''povie Piper.
,, Nemohla si tušiť, že sa to stane tam dolu.''poviem.
,, Mohla.''Otočí sa im chrbtom.
,, O čom to hovoríš?''spýtam sa.
,, O novej vízii. Spomenula som si na ňu, keď som uvidela Daidalovo znamenie. Grécku deltu. Keď som sa po troch dňoch prebrala, vedela som, že som na niečo dôležité zabudla, no nevedela som si spomenúť na čo.''
,, Čo bolo v tej vízii?''spýta sa opatrne Hazel.
,, Videla som... Koloseum, labyrint, otrávenú armádu a Percyho... a počula hlas Pásifaé.''hovorí s plačom.
,, Dosť.''poviem a objímem ju. ,, Už nič nehovor.''
,, Vravela som vám to. Na Percyho... mám na tom zásluhu.''
,, Nie. Nie je to tvoja vina. Jasné?''

Z pohľadu Annabeth

Vbehnem do stajní. Kde je Blackjack? To je jedno. Skrútim sa pri jednej z ohrád. Prečo ja? Prečo Percy? Nevytrpeli sme si toho už dosť? hovorím si. Poobzerám sa. Nemôžem tu zostať. V tejto miestnosti je príliš veľa spomienok. Postavím sa a kráčam preč, keď do niečoho kopnem. Letelo to k balíkom slamy. Idem sa pozrieť čo to bolo. Zohnem sa a odhrniem slamu. Zodvihnem táborový náhrdelník. Sadnem si a chytím sa za ústa, pretože si uvedomím komu patrí. Je Percyho. Vôbec som si nevšimla, že ho nemá. Nahrnú sa mi slzy do očí.
Sedím na sene a zvieram v ruke Percyho náhrdelník.
,, Viem ako ti je.''povie niekto pri dverách. Zdvihnem hlavu a uvidím tam stáť Grovera. Podíde bližšie a sadne si vedľa mňa.
,, Nevieš.''poviem.
,, Ale áno. Percy bol môj najlepší priateľ.''
,, Pre mňa znamenal oveľa viac.''poviem s plačom a Grover ma objíme.
,, Ja viem.''povie.
,, Chcem len povedať, že ti rozumiem. Tomu ako sa správaš. Ale... musíš byť silná. Nesmieš sa tomu poddávať, inak to bude ešte horšie. Pozri sa na mňa.''nadvihne mi bradu. ,, Percy sa obetoval, aby ťa zachránil. Určite by nechcel, aby si tu len tak plakala a ubližovala sebe aj svojmu...dieťaťu.''
,, Ako o tom vieš?''spýtam sa ho.
,, Jason a Piper nám to povedali.''
,, Jasné.''poviem ironicky.
,, Annabeth... prečo sa na nich tak hneváš?''
,, Ona to vedela. Vedela, že tam Percy zomrie a nič mi nepovedala.''
,, Všetci sme o tom vedeli. Aj Percy. Vravelo to proroctvo.''
,, Nie. Ona toho vedela viac. Videla, že sa to stane tam. Vedela, že ho zavalia kamene.''
,, Ako...''
,, V dýke.''
,, Dobre, ale nemôžeš ju z toho viniť. Nemohla s tým robiť nič. Vieš, že keď sa niekto pokúša zmeniť proroctvo, nikdy to nedopadne dobre.''povie Grover. Chytím sa za hlavu. Nechcem to prijať, ale cítim ,že má pravdu. ,, Musíš nám pomôcť. Potrebujeme ťa.'' povie. Utriem si slzy a postavím sa.
,, Dobre.''poviem.
,, Si silnejšia než si myslíš.''povie Grover a postaví sa k dverám. ,, Čakáme ťa na palube.''odíde. Držím pred sebou Percyho náhrdelník.
,, Pomstím sa. Zistím, kto môže za tvoju smrť a zničím ho. To ti prisahám pri rieke Styx.''poviem a zaviažem si jeho náhrdelník okolo krku. Zahrmí.

Ahojte:-) dúfam, že sa vám kapitola páči:-)
Prepáčte za chyby a zatiaľ sa majte:-) Bey:-):-):-)

ŽIVOT POLOBOHOVWhere stories live. Discover now