2. Kapitola

677 52 6
                                    

,,Čaute!" zakričal Shorty, keď Tali a Benji odchádzali. Ich ľudia mu na pozdrav zamávali ale úsmev v ich tvárach nenašiel. Taliho a Benjiho ľudia Shortyho nemali veľmi v láske. Mysleli si, že je to lenivý, špinavý, nevycvičený nenažranec. Je pravda, že sa nevedel zbaviť neustáleho pocitu hladu a že bol častokrát špinavý ale to, že nebol vycvičený, za to nemôže. Ľudia mu vždy nechávali voľné opraty. Mohol si robiť čo chcel: sedieť na pohovke, trhať záclony, či hrabať diery v záhrade. Ale jednu vec, ktorú ho naučili, bol zákaz vojsť do Lesa.
Prešiel popri plotu, až na koniec záhrady. Pozeral sa na tiene stromov, ihličnany zmiešané s listnatými stromami. Deň čo deň ho Les priťahoval čo raz väčšmi ale vždy pri tom myslel na svojich ľudí. Nemohol od nich len tak odísť, dávali mu jedlo, vodu a poskitovali mu bezpečie. Ale nikdy ho neprestali lákať tie vysoké kmene, vôňa ihličia a veľký priestor, neuveriteľné javy v prírode a pocit slobody. Keby nebol za kovovým plotom, rozbehol by sa a nemal by žiadne ťažkosti. Tak to vyzeralo zo Shortyho pohľadu cez deň. Ale v noci, kde tiene pokrívali celé priestranstvo, vietor kvílil a malé zvieratá sa ukladali k spánku,počul zvuky. Prenikavé a hrôzostrašné zvuky. Prechádzali mu až do špiku kostí, srsť sa mu od strachu zdvíhala dupkom a srdce búšilo, ako keď klusajúcim koňom dopadajú na zem kopytá. Zavýjanie vlkov.
Striasol sa. Iné psy z dediny sa mu vysmievali, oni sa tých zvukov nebáli. Lebo ich nepočuli. Postavil sa, prešiel pozdĺž plota a zastavil až pri konci domu. Tam bol ten úzky priestor so zarastenou trávou. Ľudia tam už dávno nechodili ale Shorty často spával vo vysokej tráve. Zmestil sa tam iba on, na to aký bol bacuľatý.
Keď prechádzal vysokou trávou, začalo mu byť chladno. To je zvláštne, pomyslel si. Uprostred leta taká zima mohla byť len v dome. Ale vonku? Aj keď slnko zachádzalo, stále bolo príjemne teplo. No zimný prúd ho ovalil ako studená voda. Až teraz si všimol v plote dieru. Takú veľkú, že sa do nej mohol vopchať. To ho netrápilo ale tráva v blízkosti tej diery bola suchá a dokonca mal poňatia, že bol na nej mráz. Nevedel si to vysvetliť, ako? Ako je to možné???

Svorkaحيث تعيش القصص. اكتشف الآن