20.Kapitola

201 26 12
                                    

Shorty
Večer bol tichý a ponurý. Nikto nechcel vyjsť zo svojich nôr, jedine vĺčatá dodržali večernú prechádzku. Bola s nimi Whisn, Fall kŕmila mladšie prírastky. Sledoval som, ako im ukazuje pozostatky z boja. Mladé sa zvedavo prizerali, oňuchávali a snažili sa zapamätať vône krvy. Po chvíli som mal z Whisninho výkladu malý zmätok ale vĺčatá ju pozorne počúvali, odpovedali na jej prísne položené otázky. Každého prevŕtavala pohľadom a keď niekto neodpovedal správne, energicky zavrčala. Medzi nimi som zbadal aj Snow Drop, Nyrrinu sestru. Pôsobila unavene a jej smutné oči hľadeli do zeme. Určite zbadala svojho čierneho brata, z čoho vyplíva, že naňho nemá veľa dobrých spomienok. Ako by mohla, zradil troch najbližších vlkov, ktorí mu niekedy verili. Nyrra sa ho bála ale nikdy by Thiazzimu nedala svoju sestru.
Vzdychol som si a vykročil k Stromu. To suché drevo bolo upokojujúce, hlavne tá energia, ktorá z neho vyžarovala. Nejsilnejšia bola v tú čarovnú noc, kedy z každého vlka vychádzalo vytie, ktoré sa prepájalo s ostatnými a vytvárali tak nádhernú pieseň. Škoda, že neviem vyť.
,,Už by si mal spať, zajtra chce počuť tvoje rozhodnutie," prudko sa otočím a z prítmia vylezie Tanya. Bola trochu špinavá od blata a krvy ale jej pierka boli čisté a červená farba nemyzla. Zrejme je to Krv zeme.
,,Spať? A tie vĺčatá chodia kedy do postele?" kívol som k bielym bodkám. Zamračila sa.
,,Učíme ich vytrvalosti. Keď budú staršie, pôjdu loviť v noci," podišla k nemu, ,,Vieš, v čom je háčik?"
,,Budú... Unavené? Vysilené?" Tanya prevrátila oči, čo Shortyho trochu pobúrilo, ,,No, mozog si tiež potrebuje oddýchnuť. Ak sa presíli, môže nastať psychické narušenie. A mimochodom, aj naše jedlo spí cez noc, ako ho môžu uloviť?" asi som našiel to, čo chcela počuť ale netvárila sa tak.
,,Nehovor našim spoločníkom jedlo! Sú naša časť života, ktorá nám dodáva silu a posilňuje nás do ďalších dní," odmlčala sa a uvoľnila tvár, ,,Uhádol si. Každý vlk je cvičený na tento smer. Keby putovali a nemali dostatok zásob, musia loviť neustále, aj v noci. Musia byť pripravení na všetko," pozrela sa naňho a trhlo jej uchom, ,,Ty nebudeš výnimka ak zostaneš," prudko som švihol chvostom.
,,Už aj ty? Všetci mi tu hovoríte to isté, premýšľali ste o tom, že odídem?" bez náznaku prekvapenia naňho pozerala, ,,Zdá sa, že nemám inú možnosť, než zostať ale..." uhol pohľadom. Myšlienka na ľudí ho zraňovala ale teraz sa dostala k slzám.
,,Chápem," povedala a otočila sa k svojej nore, ,,Musí to byť ťažké odísť od svojich pánov po toľkých rokoch dôvery a spolunažívania, s pocitom zrady," zamračila sa, ,,Čo presne o tom vieš?" nechápavo na ňu pozrel, ,,Ako si sa to dozvedel?"
,,Povedali mi to Tali a Benji. Ešte pred príchodom sem. Povedali, že ma chcú zabiť alebo proste odstrániť. Že ma ľudia pre pôvod vlka nenávidia!" takmer som kričal. Čo som tým ľuďom spravil? Som len obyčajné zviera, nič viac.
,,Nie. Boja sa ťa. Ľudia si zo všetkého, z čoho majú strach robia zlo," otočila sa k nemu, ,,Naozaj si myslíš, že by ťa tvoji vlastní ľudia chceli zabiť? Len tak?" neodpovedal, ,,Nikdy by to nespravili. Chceli ťa chrániť, ver mi. Vieš, že ťa White sledovala. Nerobila by to, keby ťa tu nechcela," pohla sa a šiel som za ňou. Chvíľu sme boli ticho, potom som prehovoril.
,,Prečo to robí? Prečo má vo mne takú istotu?" pozrel som jej do očí.
,,White tvojim rodičom dôverovala a chcela, aby si poznal ozajstný život slobodného vlka. Vkladá do teba nádej a dúfa..." pokrútením hlavou som ju zastavil.
,,Hovorím o Nyrre," zašepkal som. S pochopením zastavila a vzdychla si.
,,Počula som vás, keď ste sa rozprávali o Blackovi. Je to silný vlk ale je duševne rozpoložený. Žiarli," mierne sa pousmiala, ,,Žiarli, lebo už roky sa pokúša byť najlepším bojovníkom a White takú snahu vie oceniť. Ale keď si tu ty, takmer si ho nevšíma,"
,,Fajn," pokrčil som plecami, ,,To však nie je odpoveď," mierne som naklonil hlavu a sadol si, pripravený na dlhý rozhovor. Musí mi to konečne niekto vysvetliť.
,,Snow Drop bola ešte malé vĺča, keď sme sem prišli. Myslím úplné mláďa. Vôbec si nepamätá na prijatie alebo svoju mamu," v očiach jej zaiskrila bolesť, ,,Nyrra a Thiazzi bývali najlepší priatelia a súrodenci, nerozlučný tím. Hrávali sa spolu, objavovali nové oblasti, lovili..." sadla si a stiahla uši, ,,V našej predošlej svorke sme boli veľmi dôležití vlci, u nás bol lekár potrebný a šaman zaujímavý. Prichádzali si ku mne po radu a uznávali nás. Nyrru učím všetko, čo viem ale nie je ešte dobrá na toľko aby ju duchovia..." nechápavo zízam, ,,Naši predkovia," spresní, ,,prijali ako seberovnú. No, od našej svorky sme boli nútení odísť, pretože na naše územie dosadli ľudia. Najprv však prišli tie ich stroje a veľa rodín padlo. Utiekli sme len tak tak a po troch dňoch putovania nás našiel Black. Nechali nás tu ale potom sme museli začať odznova. Prijali Snow Drop, lebo bola veľmi maličká na to, aby prežila v Lese. Prijali mňa za schopnosť pracovať s duchmi a liečiť. Thiazziho potrebovali, pretože bol silný a dokázal výborne loviť a Nyrra..." odmlčala sa, ,,Ju chceli nechať tak. Lovila ale na skúškach nebola rýchla a pri boji ju sám Etihw takmer dorazil. Zaprisahala som sa, že ju naučím viac o duchoch. Vieš, už mám svoje roky a moje sily nie sú nekonečné, ako si ostatní myslia. Nyrra sa stane mojou nástupkyňou, povedala som im. A napriek zlým časom ju tu nechali," uvedomil som si, že nepovedala prijali, čo ma znepokojilo.
,,Ako ste sa stali omagami? Tu nie je lekárska pomoc dôležitá?"
,,Zrejme nie," pokrútila hlavou, ,,Pravda je, že sme vyhnanci. Nyrra ti hovorila o postaveniach alfa, beta,..." prikívol som, ,,Ona tak trochu ešte nepatrí do lepšej skupiny omega-lekárov. Až keď dokončí učivo a White ju osobne pred všetkými vymenuje ako člena rodiny," jej slová dávali zmysel, jej oči tomu však neverili. Bol v tom háčik, Nyrra sa učila menej často ako vĺčatá v role učňa a sama hovorila, že chce loviť a bádať po Lese.
,,Zvykli sme si na ich tradície a dostali sme svoju noru. Nyrra býva pri mne ale pokúša sa dostať do spoločnej nory omeg. Avšak, Thiazzi našiel Svorku čiernych a nehovorili mu, že u nich môže byť lepším, silnejším a spolu zničia všetky územia vlkov. Budú vládnuť... Proste to poznáš. Mňa nedonútil ísť ale Nyrru takmer presvedčil. Mala zobrať aj sestru ale zakročila som. Thiazzi to zobral ako zradu a utiekol s nimi. Váľa sa v popole, aby vyzeral ako oni a správa sa tak..." zatvorila oči, ,,Veď si ho videl. Kedysi by ťa zachránil, teraz ťa radšej zabije," pozrela naňho, ,,Nyrru to desaťnásobne zasiahlo a takmer sa zrútila," prešľapla, ,,Potom, po niekoľkých rokoch, si prišiel ty. Než si sa u nás zobudil, White vyberala niekoho, kto na teba dozrie. Vybrala Snow Fall ale tá mala priveľa práce a tak tým poverila Nyrru. Ostatní sa jej vysmievali ale je silná. Vieš, nikto by sa neprihlásil dobrovoľne strážiť vystrašeného domáceho vlčiaka, či skôr vlka," vyskočil som a urazene zdvihol chvost. Ona spravila to isté a k tomu zavrčala. Okamžite som zaspätkoval a čakal.
,,Vidíš, to presne urobíš vždy, keď na teba niekto zvýši tlak," vyhŕkla a opäť pokojne dodala, ,,Takto ťa vidia ostatní ale majú zakázané ti dokazovať svoje postavenie nad tebou, kým k nám nepatríš. Je to zákon. Nyrra sa tiež nedokázala prebojovať, vždy sa to skončilo bitkou a vždy aj prehrala," pozrela sa naňho prenikavými očami, ,,Shorty, nesmieš byť omegou. Sľúb mi, že sa nebudeš krčiť pri každom miernom zavrčaní, sľúb, že sa prebojuješ vyššie," nemohol som uniknúť jej prosebnému a zúfalému pohľadu.
,,Prečo na tom tak záleží? Veď aj omegy sú súčasťou jednej rodiny, nie?"
,,Áno ale často aj odídu. Vieš, nemáme veľa práv na činnosti. Nemôžme vychovávať vĺčatá, nesmieme viesť boj, nedovolia nám jesť väčšie zvieratá ako vtáky..."
,,Ale veď mne dovolili jesť jelenie mäso. Aj Nyrre," nechápal som.
,,Áno, White to dovolila," zamyslela sa, ,,Kde som skončila?"
,,Pri neohrabanom a vyplašenom vlčiakovi. Alebo skôr vlkovi?" zopakoval jej slová a uškrnul sa. Prevrátila oči ale opäť si sadla a pokračovala.
,,Potom, ako ju zvolili za ,,strážkyňu", sa mala okamžite pobrať za tebou. Ale najskôr ťa našla Drop, však?" zasmiala sa a ja s ňou.
,,Hej, je to potvora," spomenul som si ako na mňa pozerala tými veľkými modrými očami.
,,Nyrra ťa mala strážiť deň potom si sa mal osamostatniť. Ale trávili ste spolu vkuse tri dni a vidno, že si sa zmenil. Dokonca si si rýchlo zvykol na stravovacie návyky a svoj nocľah,"
,,Áno, celkom mi to chutí a mäkká hlina je tiež fajn," dlho som nič nevravel, ani Tanya nie.
,,Nemá žiadnych priateľov," prehovoril som napokon, ,,Preto sa so mnou chcela zahadzovať. Dúfala, že konečne nájde niekoho, kto jej rozumie a dokáže vidieť jej očami,"
,,Jej srdcom," povedala potichu, ,,Správne. A ani nevieš, ako hrozne sa jej dotklo tvoje podozrenie. Mal by si sa jej ospravedlniť," odišla do svojej nory.
Hej, ale ako? Obvinil som jediného vlka, ktorý sa ma snažil pripraviť na...
,,Tanya!" vykukla z papradia, ,,O čom si hovorila na začiatku? Kto chce počuť moje rozhodnutie?" prekvapene naňho hľadela.
,,Black ti to nepovedal? Mal za tebou zájsť hneď po Etihwovom návrate," nie, nepovedal. On mi to nechcel povedať, chcel ma vyhnať kôli žiarlivosti, pomyslím si trpko.
,,Zajtra chce White vedieť tvoje rozhodnutie. Tvoji priatelia musia zajtra odísť a buď pôjdeš s nimi alebo zostaneš,"
,,Samozrejme, že pôjde! Prečo by tu zostával so zradcom?" vyskočím a prudko miknem hlavou smerom k hlasu. Dve hnedobiele pierka boli zakryté za stiahnutými ušami.
Venované dark-jiss

SvorkaWhere stories live. Discover now