Életem mozaikja...

By Padu11eper

639 96 160

A saját történetemet írom le. Inkább magamnak, mint másnak, de Miki alkalmából megosztom. Lesznek benne fura... More

In medias res
Ágrólszakadt Tóbiás 3.
Átkozott karácsony(?)
Óév-új év
Ölelni való fiúk és ami még elmaradt...
Szülinapok hónapja!!😃 JANUÁR 🎁
Alien youth 1.0
Alien youth 1.1
Vélemény nyílvánítás, köszönetem és kéréseim
Haláli... hehe...
Írd ki magadból!
Áprilisi történetek... (:
Lát
Ha újat alkotsz, teremts értéket!
,,Nemlétező íveket használ"
1.0 Érettségi tapasztalatok és még más is
ez még nem tudom mi lesz...
🎶,,Itt leszek, ha elmúlik a tél..."🎶
Két hét... Hogy kivel?!
Ez mondjuk akkor lett volna...
ELTE, mint Egy Lenyűgözően Tanulságos Esemény
Én, Hamupipőke
SULI gond
2.0 Érettségihez segítség!!!
Regioból párbeszédmix
Nem! Még nem lehet!
Mekkora oltás! XD
Halloween és Jogobella
Horror próba
¡érdekességek!
A gyerekrabló
Kettős tudati működés
The Father
Képmesélőőős!! :D
Lejárt lemez (tcs)
ja, azt
Egy rövidet!
Pontosan hol?
NÖKSZT TÚRA
Óvó néni!
Klárika
Már megint egy kedd...
zsiráfugrálafákon
Aggodalomra semmi ok!
Cirka 15 év...
Ha nem lennél, ki kéne találni!
A vita tárgya...
Rejtélyes csomag
Kedvenc játék
A gyermeki felfogás
Mesélő
Ms. Poppy
A hősöm
Buszos sztori
Angyal vagy ördög tanácsa?
Döntésképtelenség
Barbie
random
Dominiknak

Érettségivel kapcsolatban...

3 0 0
By Padu11eper

Nos, azzal kezdeném, hogy rengeteg lehetőség van, emiatt nagyon eltérőek lehetnek a vizsgák.

Például azért is, mert valaki előrehozott érettségit csinál, más meg nem. Vagy későbbi ,,érettségi-szezonban" javít, esetleg plusz tantárgyból vizsgázik.

2021... Mint minden eddigi érettségin, idén is minimum 5, azaz öt tantárgyból kell Minimum érettségizni, lehet több is.

DE! Ha tovább akarsz tanulni -főiskolán, egyetemen-, akkor legalább 1, azaz egy tantárgyból emelt szinten kell leérettségizned!! (Kivéve az olyan szakokat, ahol kifejezetten két emelt tantárgyat várnak el, és, ha emlékezetem nem csal, van olyan szak, ahol idegen nyelvtudás is kötelező -pl. angolnyelvi kurzusokon, ITT A DIPLOMÁIG KÉT B2-ES SZINTŰ KOMPLEX VAGY EGY C1(?)-ES SZINTŰ NYELVVIZSGA KELL!!!)

Az öt tantárgy:

(az érettségi vizsgák május elején kezdődnek és június közepéig is eltarthatnak, mérmint, valakinek akkor van vizsgája, mert annyi mindenből lehet érettségizni, hogy ajjajjaj...)

1. Magyar nyelv és irodalom -ezzel kezdesz, az első érettségi napon ezt fogod megírni (feltéve, hogy fogsz érettségizni...).
->Segédeszköz: helyesírási szótár, amit az iskola biztosít

2. Matematika -ez mindig a második napon van.
->Segédeszközök: számológép és függvénytábla

3. Történelem -(igen, ez is kötelező, nehogy úgy járj, mint egyik osztálytársam, aki kijelentette egy nem túl kellemes töri óra keretein belül az egész osztály előtt, hogy nem fog történelemből érettségizni, de erre úgy vágott vissza a tanár, hogy ,,De kötelező, illetve nem kell, viszont akkor nem lesz érettségid sem...") a harmadik napon fogod írni
->Segédeszközök: történelem atlasz (meg lesz határozva, hogy milyen atlasz) és helyesírási szótár

4. Egy általad választott és (gimnáziumban) tanult idegen nyelv, ami lehet német (5. napon fogod írni), angol (4. napon fogod írni) és a többi (valamelyik másik nap XD), de nem fogom felsorolni.
->Segédeszköz: szótár, amit te viszel, mert nem biztos, hogy a suli tud biztosítani...

Fent van az oktatas.hu weboldalon vagy a felvi.hu-n egy hosszú-hosszú lista, hogy mikből lehet választani.

5. Egy választott tantárgy, nekem ez az ének lett. (Mivel kell az óvonői szakirányhoz.) De ez megint, mint a választott idegen nyelv is, az iskoládtól függ, hogy közép, illetve emelt szinten miből tudsz levizsgázni.

Vannak olyan tantárgyak, amikhez projekt munka kell (pl. etika), valamelyikhez gyakorlati tudás felmérés is tartozik (pl. testnevelés, természettudományok... stb.)!!
A többihez szimplán csak írásbeli és szóbeli (kivéve, ha eltörlik holmi COVID-19 járvány miatt, hogy kicsit örüljek is a szenvedésben XD) tartozik.

FONTOS!:

-emelt szintű érettségi vizsgát NEM a saját gimidben fogod megírni!
(Akik utólag érettségiznek, nekik minden évben kijelöl a Felvi olyan középiskolákat (amik közül választani kell, de többet én se tudok), ahol le tudják tenni a vizsgát, vagy vizsgákat. Azaz megad egy listát a középsulikról és te kiválasztod közülük, higy hol akarsz érettségizni.)

-ha emelt szinten írsz egy idegen nyelvből, az egy bizonyos százalékot meghaladva (ne haragudjatok, hogy nem tudom, ezt az oktatás.hu-n vagy a felvi.hu-n megtaláljátok pontosan) középszintű komplex (ami jobb, mint a nem komplex, mert jobban elfogadják) nyelvizsgát is kapsz, de a pontszámodat nem növelheti mindkettő -vagyis, vagy az emelt szintre kérsz plusz pontot, vagy a nyelvvizsgára, habár úgy tudom a felvi kalkulátora a legtöbb pontot kihozó módszert alkalmazza minden esetben, szóval ezzel nem kell bajlódnod!

-emelt szintű érettségi vizsgáért plusz pont jár, de ha idegennyelvből érettségizel, akkor el fog dőlni, hogy nyelvizsgának számítson vagy emelt érettséginek

-közép szinten a saját sulidban vizsgázol, normál esetben annál a tanárnál, aki tanított téged éveken át (mert nálam van erre ellen példa: khm, angol... a sok tanár, szeretett minket... leváltani XD)

-a vizsga kezdete előtt minimum félórával, azaz 30 perccel előbb meg kell jelenjél (nekünk úgy van, hogyha akár 1 percet is késel, akkor buktad, érettségizel jövőre, oszt szevasz!)

-normál estetben az írásbeli után, ami lezajlik májusban, követi a június eleji szóbeli felelet, a tételhúzással...

(Ám a vírus helyzet miatt mi lettünk a ,,második járat vagy kör, turnus", akik nem szóbeliznek... Kivéve, aki kéri, mert például diszleksziás.)

-és végül, de nem utolsó sorban: a vizsgákon (mind szóbelin, mind írásbelin) ünneplőben kell megjelenni!

(Kivéve a 2020-asoknak, 2021-eseknek, és ki tudja a jövő éviek mit kapnak? Azért sokkal kényelmesebb nem ünneplőben érettségizni -gondolom-, mint ingben/blúzban és fekete nadrágban/szoknyában)

Mi a feltétele annak, hogy elmehess egyáltalán érettségizni?

- Legyen meg a legalább négy tanévnyi bizonyítványod (minimum elégségesre, mert máskülönben nem engednek érettségizni, és aki több évet járt gimibe, annak nyílván több évvégi eredménye van, jah, és ez -ha nem váltottál sulit, vagy nem tudom-, akkor egy bizonyítványba van/lesz írva, suliváltás esetén több bizonyítványod lesz).

- Le legyen igazolva az 50 óra ikszed, ezt be szokták írni évvégén a bizonyítványba, hogy hány órát dolgoztál már le. És hogy mi is az az X?

X: Iskolai Kötelező SZolgálat, másképp: ingyen dolgozol, önkéntesként és ezt igazolja le akár egy szervezet, idős ember, akinek segítettél... stb.
Ezt azért vezették be, hogy a fiatalok megízlelhessék a munka ízét és ne legyen idegen számukra.
Plusz: ingyen munkaerő, haló! Tiszta királ ez bizonyos esetekben, mert mindkétfél -diák és ,,munkáltató"- profitot szerezhet ebből. Tapasztalatszerzés végett is, meg amúgy kapcsolat szerzés miatt is hasznos. ;) Enélkül szintén nem engednek érettségizni!!

- Ősszel leadtad a jelentkezésedet (a saját iskoládban!!) az érettségire, a tavaszi vizsgákra. Ha őszi időszakban akarsz érettségizni, akkor augusztusban kijelöli az adott középsuli, hogy mettől meddig tudsz jelentkezni, ennél többet nem tudok erről.
Lebonyolítása iskola függő, nálunk (a Leövey Klára Gimnáziumban) kijelöltek erre tanárokat, akik elmondták, hogy mit kell tenni.
Ennek a beadási határideje február 15-e körül szokott lenni! Mint a felsőfokú oktatásba való jelentkezéshez is!

Kapsz egy papírt, kitöltöd,

+hogy melyik tantárgyakból,

+milyen szinten fogsz, illetve akarsz vizsgázni,

+hogy van-e már előre hozott érrettségid (nyelvvizsgát is nézik, de mindkettőhöz kell a bizonyítvány, hogy valódan megcsináltad!!),

+melyik tanár tanítja(de ezt nem biztos, hogy nálad is fogják, ez legfőképpen közepen érdekes, hogy kihez osszanak be szóbelizni, ha lesz szóbelid),

+van-e bármilyen féle mentességed (pl. diszlekszia, diszgeáfia...stb.)

(ehhez kell külön papírt csatolni, hogy igazolja ezt egy szakember, KÜLÖN ÉRETTSÉGIRE VONATKOZÓAN!!)

+Ha kiskorú vagy, akkor szülő/gondviselő is alá kell írja!!

Előrehozott érettségik:

~ attól is függ, hogy melyik osztályban előre hozottazol, mert pl. 10-ikben is lehet, de akkor több a macera. Hogy miért?

~ mert osztályozó vizsgát kell letenned. Minden. Egyes. Évből.

Ha pl. 10-ikben előrehozottazol, akkor 10-ikes, 11-ikes és 12-ikes évvégi vizsgát kell tenned.

Másik példa, ha tizenegyedikben informatikából le akarsz érettségizni, akkor előtte kell sikeres (vagyis minimum kettes, elégséges) osztályozó vizsgát tenned abból a tárgyból tizenegyedik és tizenkettedik évvégi jegy gyanánt, ez két külön vizsga -egy tizenegyedikes és egy tizenkettedikes, de nagyon sokat segít egy jó tanár felkészítése, mentorálása.

Ez azért kell, mert meg kell legyen az évvégi jegyed. Meg, minimum két évig kell ezt a tantárgyat tanuld, ha jól emlékszem vannak 3 éves tantárgyak, ezek az öhm... a fizika és az ének 😅, és nem tudom milyen mellék tárgyak 3 évesek...
Kétévesek a rajz és vizuális kultúra, biológia, kéimia, földrajz és informatika.
Egy éves a média (9. osztály), az etika(11. osztály) és az életvitel (12. osztály). Viszont, lehet megint megbuherálják az oktatást és megmásítják az órákat, úgyhogy az oly sokszor emlegetett Oktatás.hu-n vagy a Felvi.hu-n tájékozódj a pontos infókért, sajnos nem tudom melyik honlapon találod meg erre a választ, ezért írom mindig mindkettőt. :(
De a történelem, magyar nyelv és irodalom, idegen nyelv és testnevelés végig kíséri a gimnáziumos ,,pályafutásodat" - szakgimikben, szakiskolákban nem tudom hogy megy ez.

Nos, azthiszem nagyjából ennyi...
Oh, a ponthatárok!
Na, azt egy másik részben mondom el neked.

Remélem tudtam segíteni. Továbbá tervezek pár képpel megspékelt részt is, úgyhogy onnan is informálódhatsz.

Viszont felhívnám a figyelmedet arra, hogy én 2021 tavaszán érettségiztem normál eljárásban, és ez azt jelenti, hogy bármi más érettségivel kapcsolatos élményed lesz/van/volt az eltérhet!
Nyílván.
Ez logikus, nem? Csak meg akartam jegyezni, hogy az infók elavulhatnak, illetve középiskolánként/vizsga helyenként eltérhet valamennyiben. De a váza mindnek ugyan az.

Egyébként további szép napszakot és sok sikert kívánok neked! ;)
Tschüss!

Continue Reading

You'll Also Like

50 7 6
June Morgan, egy 17 éves gimnazista összejön élete szerelmével. Vagyis ezt hitte róla. Hamarosan azonban kiderül, hogy sokmindent félreismert a férfi...
243 46 13
Wattpados kérdéseket fogok feltenni íróknak Jó olvasást!💗 Helyezések: #1 books #1 kérdések
3.3K 186 12
Ez nem egy szirupos lányregény. Ez nem a kiszínezett valóság, egy idalizált befejezéssel. Az egy másik történet, de én úgy szeretnék leírni mindent...
6.8K 565 84
💜 Érdekességek és tények a Seventeen tagokról 💜