Menkıbe

31 7 5
                                    

Cafer b. Süleyman, Osman'dan naklediyor.. Ebu Zer(رَضِىَ اللهُ  عَنْه) bir yerde konaklamış dinleniyordu.
"Ne istiyorsun, ey Ebu Zer?" diye sordum.

Ebu Zer (رَضِىَ اللهُ  عَنْه) ; 
"Uyuyacak bir yer arıyorum. İşte şu nefsim var ya, o bir binek­tir. Ona iyi davranmazsam, beni taşımaz" dedi.  Yani dengeyi korumak ve nefis atına ihtiyaç miktarınca yem vermek..

***

Fahr-i Cihan(صَلَّى اللهُُ عَلَيْهِ  وَسَلَّمَ) bir hadisi şerifinde, “Nefsini bilen Rabbi'ni bilir” buyurarak, kişinin Rabbi'ne hakiki kul olabilmesinin yolunun, nefsini tanımasından geçeceğini ifade etmiştir🌹

Her nefs terbiye edilerek salih bir karakter kazanabilir. Hadisi şerifte beyan edildiği üzere, “Her insan bir fıtrat üzere doğar. Sonra annesi babası onu yahudileştirir, hıristiyanlaştırır, mecusileştirir.” Bu mukaddes haberin işaretinden de anlaşılıyor ki, insanlar çevrelerinin etkisiyle hayır ve şer istikametlerinde yönlendirilebilir. Bu itibarla nefs terbiyesinin lüzumu ve önemi açık bir şekilde anlaşılmaktadır.

S. Abdülhakim Hüseynî (قَدَّسَ اللهُ سِرَّه) şöyle buyurmuştur  “Nefs, iki başı olan kırkayağa benzer. Bir başı alnının ortasındadır. Öbürü de karnının altındadır. Alnı ortasındaki nefis vücudun baş ve gövde kısmına hükme­der. Gözler, kulak ve aklın birçok meseleleri onun tesirinde kalır. Karnın altındaki nefsde bulunduğu mıntıkaya hükmeder.

Nefs ve şeytan faydalı birer alet mesabesindedir. Tıpkı ateş veya bıçak gibi. Ateşi evimizi ısıtmakta, yemeğimizi pişirmekte, etrafımızı aydınlatmakta ve daha birçok faydalı işlerde kullanırız. Ama dikkat edilmezse ateş insanın evini yakar. Bıçak elini doğrayabilir. Fakat kimse ateş evimi yakar, bıçak elimi doğrar diye bunları kullanmaktan vazgeçmez. Aynen bunun gibi, nefsin sayısız faydaları, yanlış kullanıldığı takdirde de büyük zararları vardır.







Diğer yayınladığımız kitaplara bakmak ister misiniz? Profilime girip KİTAP DÜNYASI isimli kitapta tüm giriş bölümleri ile kolaylıkla inceleyebilirsiniz. :)

KISSADAN HİSSE 2 Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin