16.|Merev vs. puha mágikus rendszerek

740 55 1
                                    

Annak, hogy egy varázsrendszer merev (hard magic system) vagy puha (soft magic system) az írás során jelentősége van. Már most, az elején megjegyzem, hogy egyik sem jobb vagy rosszabb megoldás, csupán másfajta történeteket és karaktereket eredményez.

Megjegyzés: ezeket a kifejezéseket még csak angolul hallottam, úgyhogy elképzelhető, hogy más magyar fordításuk terjed el, mint amit én használok.

Természetesen ez egy spektrumot alkot, ahol a legtöbb történet elhelyezkedik. Így előfordulhat, hogy egy varázsrendszer mindkét itt megemlített varázsrendszerből tartalmaz elemeket.

Puha varázsrendszer/soft magic system

Ez a kifejezés lényegében olyan varázsrendszerekre vonatkozik, ahol a mágiával majdnem mindent meg lehet tenni. Erre legjobb példa a Harry Potter. Főleg a régebbi műveknél előfordul, hogy nem specifikálják, hogy pontosan mit lehet megtenni a mágiával, bármire fel lehet használni, amit a cselekmény éppen megkíván.

A modern olvasók azonban elvárják, hogy valamiféle határa legyen a mágiának, ne csak egy könnyű kiút legyen a nehéz helyzetekből. Pl.: A Harry Potterben többször is elhangzik, hogy a halottakat nem lehet visszahozni az életbe.

Ez a fajta mágikus rendszer előnye, hogy meghagyja a misztikumot a mágiában. A mágia itt olyasvalami, amit a használóik sem feltétlen értenek, és rengeteg tanulásra van ahhoz szükség, hogy jól kiismerjék (lásd: rengetegszer többszázéves öregemberként jelennek meg az igazán jó mágusok, akik képesek érdemben beszélni a mágiáról).

Sokszor megjelennek olyan kifejezések, hogy "higgy magadban", "koncentrálj", "legyen tiszta a lelked"... Vagyis sokszor a mágia használata nem csak a képességeken és erőnléten alapul, hanem néhány magasabb szintű erőn is, ami többé-kevésbé kapcsolatban áll a mágiával: szeretet, tisztaság, lélek, jószándék...

Az ilyen típusú történetekben gyakran jelenti a problémát, hogy a szereplők nem értik vagy nem tudják, hogy hogyan működik a mágia, így könnyen előfordulhat, hogy ők maguk okozzák a problémákat, vagy a problémák egy részét.

Merev varázsrendszer/hard magic system

Az előbbi kifejezéssel ellentétben, a merev varázsrendszerek pontosan meghatározott szabályok szerint működnek. Erre legjobb példa az Avatar: Aang legendája.

A mágia sokszor elveszti a misztikum jellegét, sokkal kézzelfoghatóvá válik, és némileg hétköznapibbá is. Világos szabályok szerint épül fel, amik általában kisebb teret engednek a mágiának, kevesebb mindenre lehet felhasználni. Általában a szereplők nem tudnak több képességre szert tenni, mint amivel már rendelkeznek (pl.: Az avatárban mindenki 0 vagy 1 elemet tud irányítani, kivéve az avatárt, aki mind a 4-et. Mindig csak egy avatár lehet egyszerre, és senki nem tud, több mint egy elemet irányítani rajta kívül, hiába is próbálkozik).

Gyakran előfordul, hogy a mágia használatának valamiféle ára van, ezért nem lehet csak úgy használni, a szereplőknek jól meg kell fontolniuk, hogy tényleg szeretnének-e a mágia használatához folyamodni.

A mágia szabályait előre megtudjuk (nem feltétlenül egyszerre az összeset, de még azelőtt, hogy felhasználására kerüljenek), de persze így is előfordulhat, hogy valaki nem érti meg ezeket a szabályokat, vagy a kora/képesítése miatt nem ismeri ezeket a szabályokat. Persze itt is előfordulhat, hogy a szereplők valamilyen új dolgot fedeznek fel a mágiával kapcsolatban, de ezek logikus következtetései a már ismert szabályoknak (pl.: Mivel a vér is folyadék, a vízidomárok képesek a vért is idomítani.).

Általában a szereplőknek az eszükre vagy a találékonyságukra kell hagyatkozniuk a problémák megoldásánál, nem a saját képességeikre.

Remélem ez érthető volt. Ha van kérdésetek, tegyétek fel nyugodtan.

Hogyan írj könyvet?Where stories live. Discover now