8.5|Gyors megjegyzés a könyved műfajához

1.4K 95 2
                                    

Igazából két dolgot szeretnék megjegyezni, ami nekem egy kicsit lemaradt az előző fejezet végéről.

Az első dolog elég magától értetődő, de azért gondoltam, hogy leírom: ne próbáld meg a könyvedet a nem megfelelő műfajban eladni. Ez elég egyértelmű. Nincs értelme másik műfajúnak titulálni a könyvedet, mint ami, senki nem fog bedőlni neki. (Nagyon hasonló műfajok, alműfajok esetén érdemes azt megtalálni, ami a leginkább lefedi a történetedet, hogy a könyved a megfelelő közönséghez tudjon eljutni.)

A másik megjegyzésem a kevertműfajúsághoz tartozik, vagyis ahhoz, ha a történeted egynél több műfajba is besorolható. Általánosságban azt tanácsolják az íróknak, hogy ne írjanak kevertműfajú könyveket. Ennek egyszerű marketing okai vannak: egy könyvesboltban, de akár netes oldalakon is műfaj szerint csoportosítják a könyveket, így jobban jársz, ha választasz egy domináns műfajt, amiben reklámozni tudod a könyveidet és el tudod juttatni a megfelelő célközönségnek.

Szóval, ha van egy fantasy - sci-fi - romantikus - horror kéziratod, praktikus okokból azzal jársz a legjobban, ha az egyik műfajt kiválasztod, mint domináns, és ennek megfelelően átírod a történetedet. Ennek megfelelően azok az olvasók fogják megtalálni a könyvedet, akiknek azt szántad. (Pl.: Nem egy csalódott fantasy rajongó visszajelzését kell olvasnod, aki horror könyvet kapott a várt fantasy helyett.)

Csak ennyit akartam mondani, a hét közepe/vége felé érkezik a fejezet a karakterekről.

U.i.: remélem érthető, hogy mire akartam kilyukadni.

Hogyan írj könyvet?Where stories live. Discover now