2.|A cím

4K 276 9
                                    

Milyen címet nem adhatsz a könyvednek?
A könyvcímek általában nem állnak szerzői jogvédelem alatt, kivéve azok, amik már márkanévvé nőtték ki magukat. Így egészen biztosan nem adhatod a Harry Potter (a könyved szereplőjét sem nevezheted el Harry Potternek) vagy éppen a Csillagok háborúja címet. Plusz, néhány író levédette a könyve címét, ilyen például az Éhezők viadala, ha jól tudom.
Ha esetleg jogi akadályai lennének, hogy a könyvednek a kiválasztott címet add, akkor sincs semmi gond, csak új címet választotok és meg is van oldva a probléma. Emiatt nem fogja a kiadó elutasítani a könyvedet. (Viszont, ha saját magad adod ki a könyvedet, neked kell odafigyelni arra, hogy ne adj levédetett címet a könyvednek!)

Milyen címet nem érdemes adni a könyvednek?
Röviden: más könyvek címét, filmek címét, dalok címét. A lényeg, hogy ha valaki rákeres a neten a könyved címére, találatként a te könyvedet találja meg, ne pedig valaki más munkáját. Így például hiába hangzik jól a Halálos iramban cím, mindenkinek egyből az autós filmsorozat fog eszébe jutni, nem pedig a te könyved.

Milyen címet ne adj még a könyvednek?
A legjobb, ha a cím alapján az olvasó valamilyen elképzelést kap a könyvedről, de az sem baj, ha csak később jön rá, hogy mire is utal a cím. A lényeg, hogy valamilyen módon kapcsolódjon a könyvedhez maga a címe. Valamint, érdemes olyan címet adni a könyvednek, ami nem téveszti meg az olvasót. Így például a Mosoly és napsugár nem feltétlen megfelelő cím egy horror történetnek.

Van bármi kérdésetek ehhez a részhez?

Miről olvasnátok szívesen?

Hogyan írj könyvet?حيث تعيش القصص. اكتشف الآن