1.|Hossz - hány szóból kell állnia a könyvednek

7.3K 315 20
                                    

Amikor könyvírásra kerül a sor, felmerül a kérdés, hogy mégis milyen hosszúnak kell lennie az irománynak ahhoz, hogy már könyvnek számítson.

Annak, aki könyvet ír, nem árt tudnia, hogy a kiadónál az első kérdések között fognak érdeklődni a felajánlott mű hosszáról. Elsősorban azért, mert minden műfajnak vannak az olvasóközönség által elfogadott-elvárt átlagterjedelmei. Nézzük is meg, hogy mik ezek.

Átlagban elmondható, hogy egy könyv nagyjából 60'000 és 100'000 szó közé esik (persze, valamennyivel lehet alá vagy fölémenni), de az minden esetben elmondható, hogy egy könyv 50'000 szó felett kezdődik, ennél rövidebbet nem is érdemes írni.

Felnőtt regény (vagyis, ami nem gyerekkönyv vagy ifjúsági irodalom)
Mivel ez a könyvfajta általában az idősebb korosztályt célozza meg, elvárt vagy megengedett, hogy egy kicsit hosszabb legyen, vagyis nagyjából 80'000 - 100'000 szó.

Romantikus regények
A romantikus regényekről általában elmondható, hogy a közönség számára könnyebben fogyaszthatók, ezért széles tömegeket képesek bevonzani. Gyakran egyszerűbb cselekménnyel rendelkeznek (hiszen, ha valaki romantikus regényt olvas, szeretné a lényeget látni, nem pedig a számtalan mellékszálat). Ezért általában 50'000 és 100'000 szó közé esnek, de általában 80'000 szó alatt vannak.

Sci-fi, Fantasy
Ezeknél a műfajoknál általában megengedett, hogy kicsit hosszabbak legyenek, mivel sok időbe telik egy világ felépítése. De még így is 90'000 és 120'000 az ideális hossz az ilyen könyvek esetében.

Krimi, horror, thriller
Egy rejtély kidolgozásához nagyjából 70'000 - 90'000 szó áll az írók rendelkezésére.

Ifjúsági regények
A fiatalabb korosztály miatt ezen könyvek ideális hossza nagyjából 55'000 és 70'000 szó közé esik.

Egyéb
Történelmi regények: kb. 100'000 szó
Memoár: 70'000 - 90'000 szó

Mi van, ha a regényem nem éri el az 50'000 szót?
A kiadók nem nagyon foglalkoznak 50 ezer szónál rövidebb könyvekkel, részint, mert nem is feltétlenül lehet regényként eladhatni őket. (Persze kisregényként vagy novellaként elmehetnek, de ezek már egy másik piacot jelenthetnek, mint a hagyományos regények.)
Gondold végig, hogy mivel lehetne kiegészíteni a történetet. A mellékszereplőkre nem mindig fordítanak kellő figyelmet az írók, így ha kiegészítésre van szükséged, náluk érdemes kezdeni (legalábbis nekem ez nagy hibám).

Mi van, ha a regényem 150'000 szó vagy még ennél is több?
Bár általában elmondható, hogy egyszerűbb kihúzni részeket, mint hozzátoldani, így a kiadók talán könnyebben választanak ki egy olyan kéziratot, amiben felesleges részek vannak, mint egy olyat, amiből fontos részek hiányoznak.
Azonban ha a könyved nagyon hosszúra nyúlik, nagyon valószínű, hogy számos felesleges részt tartalmaz, amiket az olvasók könnyen unalmasnak találhatnak (még akkor is, ha te, mint író nem látod annak).

Mivel a rövidebb könyveket olcsóbb legyártani, a kiadók gyakran ilyen könyvek után néznek, hiszen ha nem alakulnak jól a dolgok, egy rövidebb (=olcsóbb) könyvvel a kiadók kevesebb pénzt buknak.

(A gyerekkönyvek, verses kötetek, novellagyűjtemények, rajzokat/képeket tartalmazó könyvek kivételt képeznek az itt leírtak alól.)

Van bármi kérdésetek ehhez a részhez?

Miről olvasnátok szívesen?

Hogyan írj könyvet?Where stories live. Discover now