8.|Leggyakoribb könyves műfajok

2K 122 18
                                    

Ha könyvműfajokról van szó, nem igazán létezik egy lista, vagy taxatív felsorolás, szóval innen-onnan összeválogattam azokat a kifejezéseket, amivel könnyen összefuthattok, ha íráscikkekre, vagy tippekre kerül a sor.

Korosztály szerint: A könyvek korosztály szerinti felosztása egyrészt a főszereplő életkorára, ezzel együtt a célközönség életkorára, valamint a megjelenített témára vonatkozik. Ezek nem feltétlenül műfajok, de úgy érzem, mostanában egyre fontosabb, hogy a lehetséges olvasók is tudják, hogy te, mint író kiknek szánod a könyvedet. Fontos megjegyezni, hogy attól, hogy valakinek szánod a könyvet, nem jelenti azt, hogy más ne olvashatná, vagy nem fogja olvasni, szóval a "minden korosztálynak ajánlott" kifejezést felejtsük el.

Gyerekkönyv: kb. 8 éves kor alatti célközönség

Middle Grade (MG): kb. 9-12 éves korosztály számára ajánlott

Young Adult: 13-19 évesek számára ajánlod

New Adult: kb. 19-25 éves korosztály

Adult: felnőtt célközönség (ez nem jelent feltétlenül pornót, lehet, hogy csak olyan téma áll a középpontban pl. gyerekvállalás, ami a fiatalabbakat nem feltétlenül foglalkoztatja)

Nézzük most a konkrét műfajokat:

Chick lit: a női lét kérdéseivel foglalkozik szórakoztató, gyakran humoros formában.

Dark fantasy: Fantasy horror elemekkel vegyítve, illetve lazább kategorizálás szerint a sötétebb, negatív hangvételű fantasy műfajok is ide tartoznak. A végkifejlet ritkán pozitív.

Disztópia: Valamilye, a jelenleginél rosszabb világ, társadalom víziója. A disztopikus társadalmakban gyakran az életkörülmények nyomorúságosak, a szenvedés, a szegénység, az elnyomás, az erőszak, járványok és szennyeződések jellemzik.

Erotikus: Középpontban az erotika és a szex áll.

Fantasy: A Fantasy fő jellemzője, hogy a tartalma többnyire olyan elképzelt, mitikus jellegű, valamilyen tekintetben mindig irreális, az író által teremtett, csak annak fantáziájában létező alternatív világokba, mint keretbe van ágyazva, mely felépítésében, fizikai és etikai törvényeiben, értékeiben, élőlényeiben, rokonságot mutat a vallások és mítoszok által megteremtett képzeletbeli világokkal.

High fantasy: az urban fantasy ellentéte, vagyis olyan fantasy, ahol maga a helyszín is egy kitalálta, az író által alkotott világ.

Horror: A horror olyan irodalmi műfaj, amelynek középpontjában a félelem áll.

Kaland: általában valamilyen túra, utazás vagy küldetés áll a középpontban. Egyszerre jelenik meg benne a fizikailag és a pszichésen megtett út.

Krimi: bűntények felderítésével, elkövetésük bemutatásával, illetve lélektani indítóokaik vizsgálatával, valamint a bűnözők, nyomozók és bűnügyi rendőrök világával foglalkozik.

Lányregény: Fiatal lányok olvasókörének szánt érzelmes, kedves, romantikus, ugyanakkor gyermeteg alkotások.

Paranormális: Valamilyen paranormális tevékenységet tartalmaznak, pl: szellemek, démonok, vámpírok, médiumok... A fantasytól (különösen az urban fantasy-tól) az különíti el, hogy a történet középpontjában a karakterek, egymáshoz kapcsolódó viszonyuk áll (ez nem feltétlenül csak romantikus viszony lehet). Általában modern időkben, valós helyszínen játszódnak.

Posztapokaliptikus: (nem összekeverendő a disztópiával) Egy látomásszerű világkép, melyben egy világméretű katasztrófa zajlott le és emiatt a világ megváltozott. Ez a katasztrófa utáni állapot legtöbbször negatív, baljós és sivár.

Pszichothriller: A thriller jegyeit hordozza magán, de a középpontban mindig egy olyan pszichopata áll, akitől a hideg futkos a hátunkon.

Romantikus: Középpontban a románc, az érzelmek és a kapcsolat áll. Érdekes kikötés, hogy csak akkor minősül valami romantikusnak, ha a végén a szereplők összejönnek. (Ez igazából nem kőbe vésett szabály, inkább csak egy elvárás az olvasók felől, és mivel az olvasóknak írunk, érdemes odafigyelni az elvárásaikra.)(Ha valamiért nem jönnének össze a főszereplők/nem valósulna meg a boldog végkifejlet, akkor drámáról beszélhetünk.)

Sci-fi: legtöbbször valódi vagy képzeletbeli tudományoknak a társadalomra, vagy egyes egyénekre gyakorolt hatását mutatja be. Ezeknek a műveknek a közös jellemzői, hogy zömében egy lehetséges jövőben játszódó képzeletbeli történetek.

Steampunk (magyarul gőzpunk, de sokan steampunkként emlegetik): (Ez nem teljesen műfaj, de mostanában egyre több könyvet látok, ami steampunkként hivatkozik magára, így gondoltam felteszem a listára.) A steampunk, mint műfaj, leginkább a fantasy és a fikció fura keverékeként írható le. Az ide tartozó művek jobbára egy olyan korban játszódnak, ahol a gőzgépek még javában a fénykorukat élik, ám ugyanakkor jelen vannak a fantasy vagy a fantasztikum nyomai, vagy az olyan kiemelkedő tudományos fejlesztések, mint a számítógép korai megalkotása.

Thriller: az ismeretlentől való félelmet idézi fel. Többnyire igaz a műfaj szereplőire, hogy megéreznek egy bizonyos bajt, mely fenyegeti őket, de sokáig nem szembesülnek azzal – ahogy a néző sem –, ezzel jön létre a kívánt feszültség, izgalom a nézőben.

Urban fantasy: Fantasy városi, valódi helyszínen, általában a jelenkorban játszódik.

Tervezem, hogy néhány műfajról írok bővebben is (pl.: cselekmény, karakterek, túlhasznált elemek...). Melyik műfajokra lennétek kíváncsiak? Ti milyen műfajokban írtok/terveztek írni?

Hogyan írj könyvet?Where stories live. Discover now