11.|Hogyan ne kezdd el a könyvedet

1.4K 77 7
                                    

Mint mindig, egy jó író minden felállásból képes élvezhető könyvet faragni, de úgy gondolom, hogy a legtöbben csak kezdők vagyunk, akiknek érdemes lenne megfogadniuk a mások által nyújtott segítséget.

Az első fejezetek általános szabálya: ne indíts álomjelenettel vagy pedig készülődéssel egy átlagos napra.

Néhány történetben előfordul, hogy az álomnak valamilyen köze van magához a történethez, de akkor sem a legjobb megoldás, mivel az olvasó levonhatja belőle a rossz következtetést, például, hogy a történet nem elég érdekes, hogy azzal lehessen kezdeni, szükség volt valamilyen "clickbaitre" (ez akkor is megfordulhat az olvasó fejében, ha amúgy nem igaz.). Másrészt pedig elég idegesítő, ha éppen kezdesz belejönni a történetbe, amikor is az behúzza a kéziféket és kiderül, hogy a történtekből semmi sem volt igaz.

Olyan történetre is találunk példát, ami a reggeli készülődéssel indít, ilyen például az Éhezők viadala, de figyelembe kell venni, hogy a könyvben a reggeli készülődés egyben magára a fő konfliktusra is utal, hiszen Katniss egyben magára a viadalra és az előtte lévő ceremóniára készül. Nem mellesleg a reggeli készülődéssel indítás elég unalmas, hiszen mindannyiunk reggeli rutinja hasonlóan néz ki.

Egyéb gyakori hibák kezdésnél:

1. Világépítés

Ez leginkább fantasy vagy sci-fi történetekben fordul elő, amikor is az író egy képzeletbeli világot alkot, aminek megvannak a saját nemzetei, fajai, szokásai... Ilyenkor hajlamosak az írók mindent már az első fejezetben leírni a világról, egészen a legapróbb részletig, de ezzel az a probléma, hogy mindez messze túl sok egyszerre. Így pedig az olvasó vagy elveszti a fonalat vagy pedig elunja magát. (Ugyanez igaz arra is, ha a főszereplő minden részletet egyszerre tud meg a "varázsvilágról".)

2. Az átlagos nap

Igaz, hogy szükség van rá, hogy megismerjük, hogy milyen a főszereplő egy átlagos napja, hiszen a történetünk során ebből fogjuk valamilyen módon kirángatni őt. Azonban fontos, hogy az átlagos nap közben az is felmerüljön, hogy mi lesz a történet központi konfliktusa, vagyis, hogy miről is fog szólni a történet.

3. Akkor most miről is szól a történet?

Tipikusan, amikor hiába falod a fejezeteket, nem tudod megállapítani, hogy miről is fog majd szólni a történet, mi lesz a történet központi konfliktusa. Ez lehet amiatt, hogy túl sokáig épül a világ, vagy több kisebb, de végső soron jelentéktelen konfliktussal indít a történet, vagy esetleg egy romantikus történetben a főszereplőnket túl sok flörtölő srác veszi körül.

4. Harcjelenet

Ez a megoldás a most népszerű szuperhősfilmekben tűrhető megoldás, de egy könyvben nem az. Hiszen egy szuperhősfilmben ha mást nem is, annyit biztosan tudsz, hogy a ki a főszereplő szuperhős (mivel általában a film címe az ő nevük), így ebben a vonatkozásban egy-jét következtetést egy zavaros harcjelenetből is le tudsz vonni (pl.: ha Batman a jófiú, akkor a vele harcoló illető biztosan egy gonosztevő...). Viszont egy könyvben nem tudják az olvasók, hogy ki kicsoda és miért harcolnak, így az egész csak zavarossá és jelentéktelenné válik (hiszen a drámát adó motivációk még ismeretlenek).

5. Tájleírás

Ez is népszerű megoldás, de meglehetősen unalmas, hiszen egy könyv olvasásakor az olvasók elsősorban a történetre és a karakterekre kíváncsiak, nem pedig arra, hogy hogyan csillan meg a fény a fák levelein. Természetesen a tájleírások fontosak, de mondjuk az első oldal helyett legyenek a másodikon. Előbb kapjunk karaktereket vagy cselekményt.

6. Kíváncsi vagy, hogy kerültem ide?

Ezt eddig csak egy-két filmben láttam, de wattpadon sokszor találkozom vele. A lényege, hogy egy érdekes vagy fura helyzetben látjuk először a főszereplőt, aki aztán elmeséli, hogy hogyan is került ebbe a helyzetbe. Ez sok esetben működhet, de szerintem ez egy kicsit olcsó trükk, ha a sokkhatásra hajtasz (pl.: a főszereplő egy tigrisen vágtatva próbálja elkerülni a rá lövő maffia golyóit, miközben madarak hullanak az égből), vagy a másik lehetőség, hogy nem elég érdekes (pl.: a lány összejön egy celebbel).

Valamivel esetleg kiegészítenétek ezt a listát? Van, amit pozitív példának hoznátok fel?

Van olyan téma, amiről szívesen olvasnátok?

Eddig javasolt/listán lévő témák:
- Fanfiction (ezt sokan kértétek, úgyhogy megpróbálom előre venni)
- Fantasy
- Sci-fi
- Romantikus/románc (ez is valószínűleg az elsők között fog érkezni)
- Folytatások
- Könyvírás lépésről-lépésre
- nevek
- cselekmény felépítése

Hogyan írj könyvet?Where stories live. Discover now