5.|Helyesírás + formázás

2.3K 158 7
                                    

Első lépésként mindenképpen meg kell jegyeznem: a helyesírás nagyon fontos egy könyvnél.

Ezt itt, a Wattpadon, úgy érzem, hogy nem kell tovább fokoznom, hiszen mind találkoztunk már olyan könyvvel, amiben annyi helyesírási hiba volt, hogy nem csak attól a könyvtől ment el a kedvünk, hanem magától az olvasástól is. 

Azonban azt is meg kell említenem ennél a résznél, hogy nem baj, ha van a kéziratodban helyesírási hiba. 

Itt elsősorban arra gondolok, hogy nem kell pénzt költenéd arra, hogy valaki kijavítsa a kéziratodban az összes helyesírási hibát, mielőtt elküldenéd a szöveget egy kiadónak. De ez csakis akkor igaz, ha olyan kiadóval szeretnéd kiadatni a könyvedet, akik biztosítanak neked szerkesztőt/lektort, vagyis olyan személyt, aki kijavítja a nyelvtani hibákat a szövegedben. 

Azonban ezért a személyért a kiadó fizet, és bár nem vagyok szakértő abban a kérdésben, hogy ő hogyan számlázza ki a javítgatással töltött órákat, az biztos, hogy a kiadók azokat a könyveket részesítik előnyben, amiket látszik, hogy kevés munka lesz velük. 

Természetesen, ha saját magad adod ki a könyved, vagy olyan szolgáltatást veszel igénybe, amely nem biztosítja neked a szakértő általi átjavítást, akkor neked kell keresned olyan személyt, aki kijavítja a helyesírási és egyéb nyelvtani hibákat a könyvedben. (Természetesen mondhatnád, hogy minek erre pénzt költeni, hiszen ezt te is meg tudod nézni, vagy valamelyik barátod vagy magyartanárod... is képes erre, de mégis csak a te neved lesz a könyvön, nem az övéké, így hát érdemes olyan könyvvel összefüggésbe hoznod magad, ami nem hemzseg a helyesírási hibáktól.)

A másik kérdés, ami itt gondoltam megtárgyalni, az a formázás kérdése volt, vagyis, hogy milyen formában érdemes megszerkeszteni és elküldeni a szöveget. 

Itt is azt szokták mondani, hogy csupán amiatt nem fogják visszadobni a könyvedet, mert rossz beállításokat használtál Wordön, de ha másra nem is, arra mindenképpen ügyelj, hogy olvasható betűtípust válassz, vagyis a mindenféle hurkos, kézírásra hasonlító... betűtípusokat inkább hanyagold, akkor is, ha éppen egy levélrészletet, vagy valami hasonlót írsz le. 

Legtöbben a Times New Roman 12-es betűtípust javasolják, a 1.5-ös sorközt, a behúzott első sort, és az oldaltöréssel elválasztott fejezeteket. De mint mondtam, nem a világ vége, ha valamelyik beállítás nem stimmel, a lényeg, hogy maga a szöveg olvasható legyen. 

Még egy utolsó dolog, amit megemlítenék, az a bekezdések. Szóval, Wattpadon, meg más netes fórumokon az az elvárt, hogy 3-4-5 sor után hagyj egy üres sort, mivel a különböző elektronikai eszközökön így egyszerűbb szöveget olvasni. Azonban a könyvekben nincsenek üresen hagyott sorok, hanem a beljebb kezdett sorok jelölik az új bekezdés kezdetét. Általánosságban az is elmondható, hogy minél fiatalabb korosztálynak szánod a könyvedet, annál kevesebb sor szerepeljen egy bekezdésben. 


Van, ami esetleg nem volt érthető a leírásomból?

Van kérdésetek ehhez a fejezethez?


Hogyan írj könyvet?Where stories live. Discover now