▫️🔸Caracterizare-Victoria Lipan🔸▫️

223 1 0
                                    


    Personajul principal al romanului este Victoria Lipan, aceasta este o femeie voluntara, munteanca, sotie de cioban si o mama autoritara. Aceasta este o femeie puternica, hotarata sa isi gaseasca sotul si sa faca dreptate.
    Victoria reprezinta tipul femeii voluntare , insa fiind si tipul femei care vrea sa faca dreptate, avand un spirit de razbunare si metodele unui detectiv.
   Din punct de vedere social, Victora este o taranca din Măgura Tarcăului, sotie de oier si mama a doi copii, Minodora si Gheorghita. Dupa moartea sotului sau, aceasta devine vaduva. Moral, aceasta are o multitudine de calitati, fiind o femeie inteligenta, ambitioasa, credintioasa dar totodata si una superstitioasa si razbunatoare. Psihologic, Victoria este o persoana puternica.
    Pe parcursul romanului aceasta este caracterizata atat direct cat si indirect.
    Inceputul romanului ne-o prezinta pe Victoria Lipan care isi asteapta sotul plecat la Dorna sa cumpere oi. Aceasta avea doi copii, pe Minoroda si pe Gheorghita, acesta fiind plecat la Balta Jiței cu oile si cu alti ciobani, locul unde trebuie sa se intalneasca cu tatal sau.
   Victoria Lipan incepe sa se ingrijoreze, deoarece cunostea drumul parcurs de sotul ei an de an si considera ca ar fi trebuit sa se intoarca de mult. Reiese ca Victoria este o femeie desteapta si constiintoasa, stiind ca sotul sau ar fi trebuit sa ajunga deja acasa.
   Aceasta cere ajutorul preotului Dănilă, chiar si a unei babe, vrajitoarea satului, aceasta dand dovada de credinta si speranta in gasirea sotului sau, insa nu gaseste niciun raspuns.
   Victoria incepe sa fie din ce in ce mai ingrijorata deoarece incepe sa aiba vise si presimtiri care ii dau ideea ca Nechifor ar fi disparut si e mort pe undeva fara ca nimeni sa stie de el.
   Aceasta cere ajutorul autoritatilor de la Piatra-Neamt, cu speranta ca ei vor gasi ceva despre disparitia sotului sau.
   Fiind o mama grijulie, o duce pe fiica sa, Minodora, la manastire pentru a fi in siguranta, iar dupa pleaca impreuna cu fiul sau, Gheorghita, pe urmele celui disparut. Aceasta este foarte curajoasa si hotarata sa il gaseasca, urmand drumul pe care considera ca l-ar fi urmat sotul sau, pana la Sabasa. Pe parcursul drumului aceasta gaseste informatii despre sotul sau cum ca acesta ar fi fost insotit de doi oieri carora le vanduse o parte din turma cumparata de el.
   Ajunsa in Sabasa isi da seama ca sotul sau nu mai ajunsese. Pe parcursul drumului spre casa se intalnesc cu cainele sotului sau, care ii aduce la locul unde Nechifor a fost ucis, unde acestia ii gasesc osamintele.
   Victoria organizeaza o inmormantare traditionala, iar la praznicul de pomenire, Victoria ii invita pe autoritati dar si pe Bogza si Cutui, pe care ea presupune ca sunt asasini.
   Prin inteligenta, intuitie, abilitate si diplomatie, femeia povesteste drumul celor trei oieri si uciderea lui Nechifor, ca si cand ar fi fost de față. Astfel cei doi sunt demascati si isi recunosc crima, iar Cuțui este arestat iar Bogza ucis de catre Gheorghita cu baltagul.
   Desi suferă cumplit, Victoria nu se lasa doborata, dand dovada de o fire puternica, considerand ca si-a facut datoria de sotie. Ea planuieste s-o aduca pe Minodora sa vada mormantul tatalui ei, sa recupereze turma pierduta si sa-si asume toate responsabilitatile de familie.

   530 de cuvinte

Relatia dintre Victoria si Gheorghita

    Relatia dintre cele doua personaje este evidentiata de relatia mama-fiu, dar se evidentiaza si cu ajutorul statutului social, moral si psihologic ale acestora.
    Din punct de vedere social, Victora este o taranca din Măgura Tarcăului, sotie de oier si mama a doi copii, Minodora si Gheorghita. Dupa moartea sotului sau, aceasta devine vaduva. Moral, aceasta are o multitudine de calitati, fiind o femeie inteligenta, ambitioasa, credintioasa dar totodata si una superstitioasa si razbunatoare. Psihologic, Victoria este o persoana puternica.
    Gheorghita pe de alta parte, din punct de vedere social, este fiul de oier, iar acesta nu-si schimba statutul pe tot parcursul romanului. Moral, la inceput este infatisat ca un copil respectuos, ascultator, devenind pe parcurs pregatit pentru viata. Psihologic, acesta intruchipeaza tipul tanarului in formare a carei personalitati se dezvolta pe parcursul calatoriei initiatice.
   Relatia dintre cele doua personaje este scoasa in evidenta prin intermediul secventelor semnificative.
   O secventa sugestiva este momentul in care Victoria pleaca cu fiul sau, Gheorghita in cautarea lui Nechifor, pe drumul pe care femeia presupune ca l-ar fi urmat pana in Sabasa. Pe parcursul drumului, Victoria a aflat ca sotul sau a fost insotit de doi oieri, carora le vanduse o parte din turma cumparata de el. Cand ajunge la Sabasa, Victoria isi da seama ca sotul sau nu mai ajunsese. Pe parcursul drumului spre casa, acestia se intalnesc cu cainele sotului sau, care ii aduce la locul unde Nechifor a fost ucis, unde acestia ii gasesc osamintele.
   O alta secventa sugestiva a relatiei dintre cele doua personaje este cea a praznicului. Victoria, ca o buna credintioasa, ii organizeaza lui Nechifor praznicul, invitandu-i pe cei doi criminali. Victoria, incepe sa povesteasca drumul celor trei oieri si uciderea lui Nechifor, ca si cand ar fi fost de fata. Astfel, cei doi sunt demascati si isi recunosc crima, moment in care unul dintre criminali, Bogza, devine violent. Victoria ii face semn lui Gheorghita sa il omoare pe criminal, acesta omorandu-l cu baltagul, iar celalalt criminal, Cutui, ajunge pe mana politiei. Astfel, prin ajutorul Victoriei, Ghiorghita isi razbuna tatal, devenind astfel demn de a purta baltagul.

370 de cuvinte

Comentarii RomanaWhere stories live. Discover now