◽🔸Caracterizare - Ghita🔸◽

332 3 0
                                    


Ghita este personajul principal al nuvelei realiste psihologice "Moara cu Noroc". De-a lungul firului epic, personalitatea sa cunoaste mai multe transformari, transformandu-se treptat dintr-un cizmar cinstit intr-un om rece care era obsedat de imbogatire.
Prin caracterizarea directa reiese ca era un barbat puternic si mare la fizic, insa slab la caracter deoarece se lasa manipulat de Lica Samadaul.
La inceputul nuvelei, acesta doreste sa-si schimbe statutul social, luand in arenda hanul "Moara cu noroc". Insa chiar daca este sfatuit de soacra lui, care ii spune sa se multumeasca cu saracia deoarece doar familia ii poate aduce adevarata fericire, Ghita nu o asculta.
Treburile merg bine la "Moara cu noroc", Ghita castigand cinstit si familia sa traieste fericita.
Insa apare Lica Samadau, seful porcarilor, care se considera cel mai puternic personaj din jur. Acesta ii propune lui Ghita sa devina omul sau, pentru a sti cine umbla in tinutul sau. La inceput Ghita refuza insa pe parcurs cand observa ca se poate imbogati rapid, acesta devine obsedat de avere si accepta propunerea Samadaului.
Astfel Ghita isi schimba dreptat starea materiala si tot odata isi schimba si atitudinea deoarece incepe sa devina agresiv cu copii si cu sotia sa, motiv care duce la indepartarea sa de familie.
In continuare, Ghita este adus ca martor in procesul Samadaului deoarece acesta talhari-se si omora-se o femeie si un copil. In acest moment, Ghita devine un mincinos deoarece depune marturie falsa pentru ca Saladaul sa poata scapa din inchisoare.
Totusi, Ghita isi da seama de greselile facute, nedorind sa incalce legea. Astfel, aceste remuscari ii aduc momente de revenire la umanitate deoarece ii promite jandarmului Pintea ca il v-a ajuta sa il prinda pe Samadau. Ghita pleaca la Ineu lasand-o pe Ana ca momeala la Han.
Cand acesta se intoarce, il vede pe Lica plecand de la han, moment al declansarii geloziei. Acesta devine criminal deoarece isi ucide sotia banuind ca il inseala.
Incheierea aduce sfarsitul lui Ghita, deoarece datorita naivitatii de a fi de partea lui Lica, acesta este ucis de un complice al sau, numit Raut.

Comentarii RomanaWhere stories live. Discover now