◽Moara cu noroc◽

487 4 0
                                    

De Ioan Slavici

🔸Ioan Slavici este un scriitor al perioadei marilor clasici si a scris nuvela "Moara cu noroc".
🔸Nuvela este o specie a genului epic, in proza, de intindere medie, cu personaje numeroase, avand un singur fir narativ si o actiune mai ampla decat schita si mai putin ampla decat romanul.
🔸Apare in anul 1881 in revista "Novele din popor". (Da, e novele)
🔸Este o nuvela spihologica deoarece sunt urmarite gandurile, sentimente si trairile personajului.
🔸Titlul "Moara cu noroc" denumeste locul unde se petrece actiunea, iar numele sugereaza inca de la inceput sansa de imbogatire a cizmarului Ghita. Insa pe parcursul nuvelei, norocul se dovedeste a fi unul ghinionist deoarece personajele vor avea un sfarsit dramatic.
🔸Tema este dezumanizarea din cauza banului si a imbogatirii rapide.
🔸Nuvela are 17 capitole iar incipitul si incheierea incep si se termina cu vorbele batranei.
⚪Incipitul ne prezinta nemultumirea cizmarului Ghita de starea sa sociala. Acesta locuia intr-un sat Transilvanean si se hotaraste sa ia in arenda hanul "Moara cu noroc", fara a tine cont de vorbele soacrei sale. Aceasta ii spune sa se multumeasca cu saracia, deoarece nu bogatia aduce linistea familiei sale, ci fericirea, insa acesta nu asculta si isi continua decizia.
La Moara cu noroc lucrurile merg bine, el castiga cinstit si familia sa traieste fericita. Insa apara Lica Samadaul, seful porcarilor care se credea cel mai puternic personaj din zona. Acesta vine la Ghita cu propunerea de a-l face omul lui, pentru a sti cine trece prin tinutul sau. Ana, sotia acestuia, este fascinata de aspectul fizic al samadaului, insa considera ca este o fiinta malefica. Ghita ii refuza propunerea insa pe parcurs, cand observa ca se poate imbogati pe seama Samadaului, acesta il accepta ca aliat si ca prieten. In acel moment, Ghita se indeparteaza de familie si chiar si de sotia sa, cu care devine mai rece. Insa, in momentul in care Lica joaca cu Ana la carciuma, Ghita devine gelos.
In continuare, Ghita este adus ca martor in procesul Samadaului deoarece acesta talhari-se si omora-se o femeie si un copil, iar acesta depune marturie falsa pentru a-l ajuta sa scape.
Ghita si-a dat seama ca nu doreste sa incalce legea, moment in care ii promite jandarmului Pintea ca il v-a ajuta sa-l prinda pe Lica. Ghita pleaca la Ineu, lasand-o pe Ana la moara, drept momeala. Cand Ghita se intoarce, il vede pe Lica plecand de la moara, acesta crezand ca il inseala a ucis-o pe Ana. Lica il trimite pe Răuț, sa dea foc hanului si sa il omoare pe Ghita, iar Lica pentru a nu fi capturat de Pintea, se sinucide izbindu-se cu capul de un stejar.
Incheierea este prezentata de vorbele batranei care spune ca "au lasat ferestrele deschise", adica se refera la faptul ca Ghita cu Ana au lasat pe oricine sa le intre in viata lor de familie, ceea ce a dus la destramarea lor si totodata la sfaristul vietii celor doi.
🔸Spatiul actiunii are loc intr-un sat Transilvanean iar timpul actiunii se petrece in cea de a doua jumatate a secolului al XIX-lea.
🔸In ceea ce priveste perspectiva narativa, naratorul este obiectiv, omniscient si omniprezent, naratiunea se realizeaza la persoana a III-a iar modurile de expunere sunt naratiunea, descrierea si dialogul.


Comentarii RomanaWhere stories live. Discover now