◽In vreme de razboi◽

313 3 0
                                    

De Ion Luca Caragiale

🔸Ion Luca Caragiale este unul dintre marii clasici a literaturii romane si a scris nuvela "In vreme de razboi".
🔸Nuvela este o specie a genului epic, in proza, de intindere medie, avand personaje numeroase, cu un singur fir narativ si avand o actiune mai ampla decat schita si mai putin ampla decat romanul.
🔸Nuvela "In vreme de razboi" este o nuvela realista deoarece face parte din curentul literar realism, ce poate fi caracterizat prin obiectivitatea, omniscienta si omniprezenta naratorului, relatare la persoama a III-a, si inspiratia din realitate.
Este o nuvela psihologica, deoarece sunt urmarite starile si comportamentele ale eroului principal prin monologurile interioare sugestive.
🔸Nuvela apare in 1898 in revista "Gazeta sateanului" si constituie o creatie realista a marelui dramaturg.
🔸Titlul "In vreme de razboi" face referire la momentul in care se desfasoara actiunea nuvelei noastre, adica in timpul "Razboiului de independenta", eveniment legat de destinul lui Popa Iancu din Podeni.
A doua explicatie este razboiul psihologic, dus de Stavrache, declansat in momentul in care fratele sau i se dezvaluie cu privire la talhari, plecarea acestuia in razboi si obtinerea intregii averi in urma mortii fratelui sau.
🔸Tema nuvelei este setea de imbogatire care conduce la dezumanizare.
⚪Incipitul are loc in planul real si ne prezinta ceata de talharu care jefuiesc toate familiile. Printre aceste victime se afla si Popa Iancu din Podeni. Insa ultima talharie este definitorie deoarece mor doi oameni, astfel talharii sunt prinsi in padurea Dobrenilor dar capetenia lor, Iancu Georgescu reuseste sa scape.
Stavrache afla de la Iancu, fratele sau, cum ca el este capetenia talharilor. Ca solutie gasita odata cu sosirea unor soldati care cer adapost la han, lui Stavrache ii vine ideea de a-l trimite pe Iancu pe front.
Mai tarziu, Stavrache primeste o scrisoare de pe front prin care este instiintat ca fratele sau este foarte bine si a fost decorat pentru vitezia sa.
Din cauza plecarii lui Iancu, mama lor moare. Insa, mai apare o a doua scrisoare care vesteste si moartea fratelui lui Stavrache.
⚪Apare planul halucinatoriu, deoarece Stavrache se intereseaza cum poate avea averea in posesia lui. Toata averea ii revine acestuia, iar singurul care ar putea sa o ia este Iancu.
Teama pierderii averii da nastere unor halucinatii depresive, deoarece acesta incepe sa aibe cosmaruri. Mortul apare in visul lui Stavrache de doua ori si de fiecare data, visul se incheie cu o intrebare obsesiva "Gandeai c-am murit, neica?".
⚪Se continua cu planul real si cel halucinatoriu, unde Stavrache este vizitat de fratele sau, nu in vis ci in realitare, acesta fiind insotit de un camarad. Acesta a venit la fratele sau pentru ca furase banii regimentului si are nevoie de bani pentru a-l plati.
In final, obsesia lui Stavrache il duce la nebunie, iar la vederea fratelui, cu ochii tulburati, incearca sa il omoare. Iancu cu camaradul reusesc sa il prinda si il leaga, insa Stavrache innebuneste si incepe sa cante popeste, semn al nebuniei.
🔸Naratorul este obiectiv, omniscient si omniprezent, iar naratiunea se relata la persoana a III-a.

Comentarii Romanaحيث تعيش القصص. اكتشف الآن