◽🔸Caracterizare - Harap-Alb🔸◽

571 3 0
                                    


   Harap-alb este personajul principal al basmului si este caracterizat atat direct cat si indirect. Acesta este cel mai reprezentativ erou pozitiv al lui Ion Creanga. El nu are trasaturi supranaturale insa puterea lui sta in gandul sau bun.
   Inca de la inceputul basmului, fiul cel mic al Craiului isi v-a dovedi calitatile de erou. Craiul ii supune pe cei trei fi a lui la o proba de curaj. Acesta se imbraca intr-o piele de urs si isi asteapta pe rand fii la pod pentru ai speria. Cei doi fii mai mari nu au trecut proda, s-au speriat si s-au intors rusinati. Cand mezinul a vrut sa incerce, Craiul nu l-a mai lasat. Acesta se enerveaza si iese in gradina unde se intalneste cu o cersetoare. Aceasta ii cere un ban, insa fiul de crai era iute de manie si se repede la ea, insa a treia oara cand aceasta ii cere un ban, el da dovada de mila si ii ofera un ban. In schimb, batranica il sfatuieste sa ia hainele si sabia tatalui si sa-si aleaga calul cu o tavita de jaratic si sa il roage pe tatal sau sa il lese sa incerce.
   Dupa ce acesta reuseste sa treaca de proba tatalui, mezinul da dovada de naivitate dar si de lipsa de experienta a vietii deoarece este pacalit de Span care il face sluga lui, si ii da numele de Harap-Alb, iar spanul se da drept fiu de crai.
   Personajul este caracterizat si prin opozitia cu personajul negativ, simbol al fortei raului. Nici spanul nu are puteri supranaturale insa da dovada de rautate, fiind personajul malefic din acest basm.
   Odata ajunsi la Verde Imparat, spanul se da drept nepotul sau. Insa Harap-Alb ramane loial pentru ca nu isi incalca promisiunea si nu il dezvaluie pe Span. Harap-Alb este pus la probe dificile in care Spanul spera ca acesta sa moara pentru a nu il descoperi cineva ca nu este adevaratul fiu de crai.
   Probele la care este supus Harap-Alb il vor pregati ca viitor conducator, mostenitor al tronului dar si in vederea casatoriei.
   Rabdarea si bunatatea lui este recunoscuta in momentul in care ocoleste o nunta de furnici, care treceau un pod. Acesta decide sa treaca prin apa pentru a nu deranja nunta, iar gestul sau nobil este recunoscut si rasplatit de craiasa furnicilor cu o aripa, un obiect magic care il v-a salva la nevoie.
   Pe parcursul probelor acesta este ajutat de furnici, albine, de calul sau, si de cei 5 prieteni fabulosi: Ochila, Gerila, Setila, Flamanzila si Pasari-Lati-Lungila.
   In momentul in care Harap-Alb aduce fata Imparatului Rosu, aceasta il demasca pe span dandu-si seama ca nu e fiu de crai. Spanul ii reteaza capul lui Harap-Alb, iar fata il salveaza si il inconjoara cu 3 smicete de mere dulce stropindu-l cu apa vie, astfel invie. Atunci calul in azvarle pe Span in inaltul cerului , acesta cade si moare.
   In finalul basmului, Harap-Alb se casatoreste cu fata impatatului Rosu si da dovada de bunatate si isi invita toti prietenii care l-au ajutat.

Relatia dintre Harap-Alb si Span

   Harap-Alb este personajul principal si pozitiv al basmului, insa nu are puteri supranaturale. Acesta are curaj si perseverenta, reusind sa treaca de obstacolele pe care i le impune tatal sau. Dar cele mai multe obstacole sunt realizate de catre Span, care este pus in antiteza cu mezinul.
   Spanul era personajul negativ, dur si increzut. Acesta da dovada de viclenie deoarece il pacaleste pe mezin in secventa fantanii, unde spanul il ameninta cu moartea si il pune sa jure ca nu spune nimanui cine este. Cu aceasta ocazie, Harap-Alb isi primeste numele pus de Span, devenind sluga lui, iar Spanul se da drept fecior de crai si nepotul Imparatului Verde.
   La curtea Imparatului Verde, Spanul se comporta urat cu Harap-Alb si il pune la tot felul de incercari periculoase cu speranta ca v-a scapa de el. Harap-Alb trebuia sa-i aduca "salati din gradina ursului", "pielea unui cerb fabulos, batuta in nestemate" si sa o aduca pe fata Imparatului Rosu, pentru a se insura cu ea.
    Harap-Alb da dovada de rabdare, deschidere pentru a primi ajutor, ambitie si curaj. El nu isi pierde firea in situatiile dificile si este recunoscator si pentru cei care il ajuta pentru a trece probele.
   Rabdarea sa este recunoscuta in momentul in care ocoleste o nunta de furnici, care treceau un pod. Acesta decide sa treaca prin apa pentru a nu deranja nunta, iar gestul sau nobil este recunoscut si rasplatit de craiasa furnicilor cu o aripa, un obiect magic care il v-a salva la nevoie.
  Harap-Alb reuseste sa aduca fata imparatului Rosu, fiind ajutat de Sfanta Duminica, de furnici, albine si de calul sau, mai ales de cei cinci fabulosi Ochila, Setila, Gerila, Flamanzila si Pasari-Lati-Lungila.
   Insa fata este cea care isi da seama ca Spanul nu este defapt fiu de crai, si dezvaluie ca Harap-Alb este nepotul lui Verde Imparat. Spanul se infurie si il ucide pe Harap-Alb si incearca sa fuga. Fata il inconjoara pe mezin cu trei smicete de mar dulce si il stropeste cu apa vie si il invie. Atunci calul fermecat il azvarle pe Span in inaltul cerului, acesta cade si moare.
   In final, binele a invins raul, iar Harap-Alb sarbatoreste casatorindu-se cu fata imparatului Rosu si sunt invitati si prietenii care l-au ajutat sa treaca probele.

390

Comentarii RomanaWhere stories live. Discover now