◽🔸Caracterizare - Stavrache🔸◽

237 1 0
                                    


Stavrache Georgescu este personajul principal si este prezent in toate actiunile nuvelei, de la inceput si pana la sfarsit. Modalitatile de caracterizare sunt atat directe cat si indirecte.
Dacă la început autorul ne face cunoștință cu omul onest ce-și apără onoarea familiei și revoltat pe acțiunile fratelui său, pe parcursul desfășurării acțiunii operei facem cunoștință cu o altă latură a lui Stavrache, o latură dominată de lăcomie, frică, neliniște și în cele din urmă nebunie.
La inceput, Stavrache este prezentat in antiteza cu fratele sau, Popa Iancu, era un om simplu si onesc, aparand onoarea familiei sale. Fiind un om cinsit, el este revoltat asupra actiunilor fratelui sau de care afla ca a condus timp de cativa ani o banda de talhari. Fratele sau are nevoie de ajutor deoarece risca sa fie prins din cauza unui esec al bandei. In urma unei vizite a unui grup de soldati la han, lui Stavrache ii vine ideea de a-l trimite pe fratele sau pe front impreuna cu acel grup. Aici ne este prezentata puterea de convingere a lui Stavrache asupra fratelui sau. De asemenea, tot acesta da dovada de intelepciune si ingeniozitate prin modul pe care il gaseste pentru a-l proteja pe fratele sau.
Stavrache da dovada de nerabadare in cazul primirii primei scrisori de pe front, in care este anuntat ca fratele sau a fost decorat pentru vitezia sa. Acest lucru il face pe Stavrache invidios pe victoriile sale, dorind ca el sa fie eroul, nu fratele sau.
A doua scrisoare insa prevesteste moartea fratelui sau, unde Stavrache are o reactie normala, de a plange, insa, starea lui i se schimba, in una de bucurie deoarece averea fratelui sau i-a ramas lui. In urma mostenirii, acesta devine un om lacom si obsedat de avere.
Obsesia devine pe parcurs nebunie deoarece Stavrache incepe sa aiba vise in care apare fratele sau, iar de fiecare data visul se incheie cu o intrebare obsesiva "Gandeai c-am murit, neica?".
Punctul maxim al nebuniei sale este atins la intoarcerea reala a fratelui sau. Acesta a venit sa-si ceara averea inapoi deoarece trebuie sa inapoieze banii regimentului pe care le-a furat. In acel moment, Stavrache izbucneste nervos si se napusteste asupra lui pentru a-l omora, insa este legat de catre fratele sau, moment in care incepe sa cante popeste, semn al nebuniei.

✅ 390

Relatia dintre Stavrache si Popa Iancu

Stavrache Georgescu este personajul principal si este prezent in toate actiunile nuvelei, de la inceput si pana la sfarsit.
Popa Iancu este fratele mai mic al lui Stavrache, este vaduv si locuieste cu mama sa. In comparatie cu fratele sau, acesta duce o viata economica chiar buna, fiind mai bogat decat Stavrache.
La inceput, Stavrache este prezentat in antiteza cu fratele sau, era un om simplu si onesc, aparand onoarea familiei sale. Fiind un om cinsit, el este revoltat asupra actiunilor fratelui sau de care afla ca a condus timp de cativa ani o banda de talhari.
Aici ne este prezentat un episod dintre relatia celor doi deoarece Popa Iancu are nevoie de ajutorul lui Stavrache deoarece risca sa fie prins din cauza unui esec al bandei. In urma unei vizite a unui grup de soldati la han, lui Stavrache ii vine ideea de a-l trimite pe fratele sau pe front impreuna cu acel grup. Aici ne este prezentata puterea de convingere a lui Stavrache asupra fratelui sau. De asemenea, tot acesta da dovada de intelepciune si ingeniozitate prin modul pe care il gaseste de a-l ajuta pe fratele sau.
Stavrache primeste o scrisoare de pe front unde este anuntat ca fratele sau a fost decorat pentru vitezie. Acesta devine gelos deoarece el ar trebui sa-si asume meritul si sa fie eroul situatiei deoarece l-a ajutat pe fratele sau. A doua scrisoare vesteste insa moartea fratelui sau, iar Stavrache este suparat insa dupa devine fericit deoarece isi da seama ca ii ramane drept mostenire averea fratelui sau. Acest moment duce spre obsesie si nebunie deoarece fratele sau apare in vis si de fiecare data visul se incheie cu o intrebare obsesiva "Gandeai c-am murit, neica?".
Relatia dintre Stavrache si Iancu este data de incheierea nuvelei, unde Iancu apare la usa lui Stavrache, cerand bani ca sa inapoieze banii regimentului pe care i-a furat. In acel moment, Stavrache izbucneste nervos si se napusteste asupra lui pentru a-l omora, insa este legat de catre fratele sau, moment in care incepe sa cante popeste, semn al nebuniei.

✅ 250

Ps: La relatia dintre personaje am copiat unele parti de la caracterizare deoarece au aceasi legatura si nu aveam ce scrie.

Comentarii RomanaWhere stories live. Discover now