◽Mara◽

280 1 0
                                    

De Ioan Slavici

🔸Ioan Slavici este unul dintre marii clasici ai literaturii romane, si a scris romanul "Mara".
🔸Romanul este o specie a genului epic, in proza, de mari intinderi si cu personaje numeroase, avand mai multe fire narative si o actiune complexa.
🔸Romanul "Mara" este un roman traditional, realist subiectiv si obiectiv.
🔸Romanul a aparut in 1894 in revista "Vatra", ulterior aparand in volum in 1906.
🔸Titlul romanului "Mara" este dat de numele personajului principal "Mara", in jurul careia se desfasoara actiunea.
🔸Tema romanului este iubirea dar si fresca sociala a lumii ardelenesti cu moravurile ei specifice.
🔸Romanul are 21 de capitole si face parte din categoria bildunsgroman, deoarece pe parcursul romanului este urmarita evolutia celor doi copii, de la copilarie la maturitate, si in acelasi timp, integrarea lor in greul vietii.
⚪Incipitul ne prezinta o descriere a Marei care era o femeie vaduva cu doi copii, Persida si Trica. Aceasta dorea pentru copii ei sa aiba o educatie buna, astfel o trimite pe Persida la o manastire din Lipova si o lasa in grija Maicii Aegidia, iar pe Trica il incredinteaza lui Bocioaca pentru a-si face ucenicia.
⚪Intriga romanului este prezentata de intalnirea dintre Persida si Natl. Chiar si daca cei doi erau incompatibili, acestia nu puteau ignora iubirea.
Mara nu era de acord ca cei doi sa fie impreuna. Ea isi dorea ca fiica ei sa devina preoteasa si planifica sa o marite cu Codreanu, viitor preot.
Odata ce Persida implineste 18 ani, decide sa fuga cu Natl la Viena insa dupa o vreme, cei doi se intorc la Lipova, unde isi deschid un birt pe care il conduce mai mult Persida deoarece Natl a inceput sa bea , sa joace carti si chiar sa-si bata nevasta.
Persida devine o femeie voinica cu suflet aspru. Aceasta naste un copil, care uneste cele doua familii, a lui Mara si Hubar.
In paralel, ne este povestita viata lui Trica, care refuza sa se casatoreasca cu fiica stapanului, rezistand la avansurile facute de Marta, sotia patronului. El pleaca pe front, insa este ranit si vine acasa schimbat in barbat.
⚪Finalul romanului ne prezinta intalnirea dintre Hubar si Bandi, fiul sau neglijat din cauza ca nu stie cine este tatal sau, deoarece mama sa a paralizat cand i-a dat nastere. Hubar recunoaste ca este tatal lui si atunci Bandi il loveste cu pumnul in piept, turbeaza si se napusteste la gatul lui sa il muste. Persida il gaseste pe Hubar cazut in mijlocul casei, cu ochii inchisi, iar pe Bandi razand nebuneste.
🔸Timpul actiunii se petrece la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, iar spatiul actiunii are loc in satul Lipova.
🔸Naratorul este obiectiv si totodata subiectiv, omniscient si omniprezent si naratiunea este relatata la persoana a III-a. Naratiunea este modul predominant de expunere, impletindu-se cu dialogul si descrierea.

Comentarii RomanaDonde viven las historias. Descúbrelo ahora