◽🔸Caracterizare - Stefan Tipatescu🔸▫️

526 2 0
                                    

Inainte de a se incepe caracterizarea, se poate completa cu actiunea operei!!!

♦️Stefan Tipatescu este personajul principal al acestei comedii. Principalele trasaturi ale acestuia reies din manifestarea a diferitelor tipuri de comicuri.
Tipatescu vrea sa para sigur pe sine, un om politic care conduce cu o mana de fier judetul.
♦️Din punct de vedere social, acesta este prefectul unui judet de munte. Tipul spihologic este dat de caracterul sau slab, usor de influentat, acesta actionand mereu impulsiv, fara a se gandi la consecinte. Prin moralul acestuia se desprinde faptul ca conduce judetul ca pe propria mosie iar un alt fapt este ca ar face orice ca sa o multumeasca pe Zoe.
♦️Stefan tipatescu este caracterizat atat direct cat si indirect prin fapte, limbaj, nume, gesturi si relatii cu alte personaje.
Caracterizarea directa se realizeaza cu ajutorul altor personaje. Zaharia Trahanache il caracterizeaza cosiderandul un "bun baiat, cu carte" insa totodata este "iute" la mânie. Zoe Trahanache il vede ca pe un prieten insa cam impulsiv in momentul in care afla de scrisoarea pierduta.
Caracterizarea indirecta reiese din gesturile acestuia, Tipatescu avand trasaturi precum superioritatea si diplomatia.
♦️Unul dintre trasaturile dominante ale personajului este impulsivitatea. Aceasta trasatura reiese in actul I cand Zaharia Trahanache ii face o vizita pentru a-l instiinta ca o scrisoare se afla in posesia lui Catavencu, si ca este santajat de acesta. Stefan Tipatescu isi da seama ca scrisoarea despre care e vorba este scrisoarea pentru Zoe, iubirea lui, insa tot in acelasi timp este si sotia lui Zaharia. In acel moment acesta reactioneaza confuz si violent, nestiind cum sa obtina scrisoarea.
♦️O alta secventa in care reies trasaturile prefectului sunt in actul II cand acesta cere arestarea lui Catavencu. Zoe insa ii cere eliberarea lui sugerandu-i lui Tipatescu sa-i sustina candidatura lui Catavencu in schimbul scrisorii, insa acesta refuza fara a se gandi ca suntinerea candidaturii lui Catavencu ar putea fi in avantajul lui pentru as-i asigura reputatia si de a nu se afla de scrisoarea de amor.

Relatia dintre Stefan Tipatescu si Zoe

Principalul cuplu al comediei este Stefan Tipatescu si Zoe Trahanache.
Stefan Tipatescu este prefectul unui judet de munte un om politic care este sigur pe sine, insa cu trasaturi impulsive si violente in situatiile grele.
Zoe Trahanache este sotia lui Zaharia Trahanache si tot odata amanta lui Stefan Tipatescu. Aceasta intruchipeaza tipul cochetei, este inteligenta, autoritara si ambitioasa.
Relatia acestora ne este prezentata inca de la inceputul comediei prin scrisoarea de amor scrisa de Tipatescu pentru Zoe.
Tipatescu considera ca relatia lui este o drama deoarece trebuie sa imparta o femeie cu o alta persoana si totodata isi sacrifica cariera la Bucuresti, doar pentru a ramane cu Zoe.
O scena care ne prezinta relatia celor doi este in momentul in care Tipatescu cere arestarea lui Catavencu. Aici apare Zoe care incearca sa-l convinga sa-l elibereze si sa-i sustina candidatura in schimbul scrisorii. Insa Tipatescu nu ii asculta propunerea, ignorandu-i criticele lui Zoe.
O alta scena reprezentativa pentru relatia celor doi este in momentul in care Tipatescu ii cere Zoei sa fuga impreuna in lume, numai ei doi. Insa Zoe refuza "nebunia" nevrand sa renunte la pozitia de prima doamna a orasului de provincie.
O ultima scena, ne arata dominatia si superioritatea lui Zoe asupra relatiei, deoarece in momentul in care Zoe obtine scrisoarea in posesia ei, aceasta este triumfatoare si isi recapata superioaritatea, in timp ce Tipatescu se retrage in umbra ei.

Comentarii RomanaWhere stories live. Discover now